Categories: Novosti

O SIMBOLU DRŽAVNOSTI KOJI JE ZAVRŠIO NA OTPADU / POSLJEDNJI DIREKTOR BH AIRLINESA AMIR JAŽIĆ ZA ‘SB’: ‘I danas mislim da Bosna i Hercegovina treba imati svoju aviokompaniju’

Piše: Darko Omeragić

Fotografija olupine aviona ATR-72 koji je koristio nekadašnji nacionalni avioprevoznik naše zemlje, aviokompanija BH Airlines na njemačkom autoputu je simbol nesposobnosti naših političara koji ovoj aviokompaniji prije devet godina nisu pomogli da opstane. Fotografiju je objavio portal Zamaaero, a ubrzo su je prenijeli brojni bh. mediji uz kratku konstataciju: „bila jednom jedna aviokompanija“.

BH Airlines je bila nacionalna aviokompanija naše zemlje koja je prvobitno osnovana usred rata u našoj zemlji, 1994. godine pod imenom Air Bosna. I pod jednim i pod drugim imenom avioni naše aviokompanije su uz mnogo poteškoća u nešto više od 20 godina bili simbol državnosti kojim smo se ponosili. Ipak, taj ponos bh. političari nisu uspjeli održati, pa je aviokompanija 2015. godine ugašena, a dva aviona kupljena na leasing su zbog brojnih dugova otišla svom pravom vlasniku. Vlada FBiH koja je bila većinski vlasnik BH Airlinesa je 2008. našoj aviokompaniji pronašla strateškog partnera. Bio je to Turkish Airlines, no četiri godine kasnije Turci su se zbog nesuglasica u načinu vođenja BH Airlinesa povukli. Ubrzo nakon toga Vlada FBiH je ponovo pokušala spasiti BH Airlines sa 3,5 miliona KM, ali ubrzo se jedan od dva aviona u floti ATR 72-212 kvari i biva prizemljen, a za njegov popravak nije bilo novca.

Na kraju “balade”, u junu 2015. godine zbog duga od 17 miliona američkih dolara Vlada FBiH donosi odluku o gašenju aviokompanije i BiH ostaje bez jednog od simbola državnosti.

KO JE KRIV?

Iako na prvi pogled 17 miliona dolara predstavlja značajan novac on je u odnosu na novac koji se slijeva u bh. budžete mizeran i zbog toga danas s tugom posmatramo bh. zastavu na olupini aviona natovarenog na kamion u Njemačkoj koji je krenuo ko zna gdje, umjesto da ga gledamo na pisti sarajevskog i drugih svjetskih aerodroma kao što smo ga prije deset godina gledali kada je, između ostalih, prevozio i bosanskohercegovačku fudbalsku reprezentaciju na pripreme za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, na koju smo bili ponosni.

Zmajevi su na pripreme za Svjetskog prvenstvo 2014. godine putovali avionom BH Airlinesa (Foto: Feđa Krvavac/Klx.ba)

Zbog ove otužne fotografije, ali i činjenice da sarajevski aerodrom već godinama obara rekorde u broju prevezenih putnika, da imamo milionsku dijasporu, dakle, i tržište, pozvali smo posljednjeg direktora BH Airlinesa Amira Jažića koji je već nekoliko godina u penziji da ga pitamo s ove vremenske distance šta bi bilo kad bi bilo, odnosno da li je BH Airlines ugašen jer je loše vođen ili su za njegovo konačno prizemljenje isključivi krivci političari koji su se tada pitali:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Sve je bila stvar vlasnika, odnosno bh. vlasti. Turkish Airlines je tražio većinski udio i tu je sve puklo i došlo do raskida ugovora. I danas mislim ono što sam mislio i prije, a to je da Bosna i Hercegovina treba imati svoju aviokompaniju, a to košta. Ako želite svoju nacionalnu aviokompaniju ne možete se osloniti samo na komercijalne letove i ono što donosi profit. Kada se aviolinija uspostavi nju nije lako ugasiti, a da bi je održali morate imati određen broj frekvencija i letiti po redu letenja. Država treba biti u svakom momentu iza svoje aviokompanije. A kod nas je bio slučaj da ni bh. službenici nikada nisu letjeli našim avionima! U Turskoj nijedan službenik ne možete letjeti tuđom aviokompanijom”, kaže Jažić za “Slobodnu Bosnu”.

Da bi se BH Airlines ponovo pokrenuo sada bi trebalo mnogo više novca i vremena.

“Izgubili smo letačku operativu, tehniku i licence. Za njihov povratak su potrebne godine”, govori nam Jažić.

“PROFIT NIKADA NIJE BIO KLJUČAN”

Naš sagovornik na kraju podsjeća da nijedna nacionalna aviokompanija na svijetu ne posluje pozitivno i da za opstanak takvih aviokompanija profit nije ključan.

“Tu je ključni faktor interes države da ima svoju aviokompaniju. Znate šta znači zastava jedne države kada se pojavljuje po cijelom svijetu. Ovako vam mogu reći da svakoga pogodi kada vidi svoju zastavu na otpadu”, zaključio je Jažić.

Ovih dana u Hrvatsku je stigao prvi od 15 Airbusa A220 koji će postati dio flote Croatia Airlinesa, nacionalne aviokompanije Republike Hrvatske koja će tih 15 aviona platiti 500 miliona dolara. Ako je Hrvatska mogla potrošiti toliko novac misleći, prije svega, na razvoj turizma, niko nas ne može ubijediti da je našoj zemlji, odnosno našim političarima bilo previše 17 miliona dolara duga i da je zbog toga jedina bh. nacionalna aviokompanija morala biti ugašena.

Redakcija

Recent Posts

“Vatreni” zadržali 12. poziciju u poretku najboljih

Hrvatska fudbalska reprezentacija ostala je na 12. mjestu na najnovijoj tabeli Svjetske fudbalske federacije (FIFA).…

2 minute ago

Logoraši u BiH na protestima tražili da budu zakonski priznate žrtve

Oko pedesetak logoraša protestovalo je u četvrtak ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu.…

8 minuta ago

Majka nosi dijete u sebi decenijama nakon porođaja

Istraživači pokušavaju da odgonetnu da li ove ćelije imaju zaštitnu ili štetnu ulogu u imunološkim…

23 minute ago

Preminuo mladi bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić

Bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić (35) preminuo je danas. Rođen je 16. avgusta 1989. godine, a…

2 sata ago

Rusija povećava proizvodnju dronova na 1,4 milijuna

Ruski zračni napadi na ukrajinsku energetsku mrežu vjerojatno krše međunarodni humanitarni zakon, priopćila je UN-ova…

2 sata ago

Benfiki cijeli plijen u Beogradu

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su večeras na otvaranju nove sezone reformisane Lige šampiona od Benfike…

4 sata ago