in

Severinu na granici ispitivala policija; Vučić: Zadržavanje glupo i nepotrebno

Severinu na granici ispitivala policija; Vučić: Zadržavanje glupo i nepotrebno
Slatka-Tajna.Eu
Severinu na granici ispitivala policija; Vučić: Zadržavanje glupo i nepotrebno

Pjevačicu Severinu Vučković srbijanska policija sinoć je zadržala na granici. Objašnjenje policije je da je Severina davala neke sporne izjave u medijima. Nakon ispitivanja, Severini je pretražen i automobil, a nakon razgovora s policijom, dopušteno joj je ući u Srbiju, ali se odlučila vratiti u Hrvatsku. Zadržavanje Severine na granici bilo je nepotrebno i glupo, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i poručio da se Srbija treba razlikovati od Hrvatske po tom pitanju.

O svemu se oglasila Severina Vučković i kazala da su joj granični policajci postavljali razna pitanja o Srebrenici, Jasenovcu, Oluji, Tuđmanu i litiju, zbog kojeg se nedavno u Srbiji prosvjedovalo. Odvjetnica Jasminka Biloš kazala je da inspektori nisu Severini rekli zašto smatraju nužnim s njom obaviti razgovor i ispitivanje.

Slučaj je komentirao i srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. Potvrdio je tamošnjim medijima da je na granici s Hrvatskom zadržana pjevačica Severina Vučković. Potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić kazao je da je zadržavanje Severine zbog spornih izjava neprihvatljivo u demokratskom društvu.

Odvjetnica: Inspektori Severini nisu rekli zašto smatraju nužnim s njom razgovarati

– Severina je zadržana više sati bez ikakvog obrazloženja na tom prijelazu. Pretreseno je njezino osobno vozilo, ona osobno kao i njezin menadžer i njihove osobne stvari. Više sati je čekala dolazak dva republička inspektora Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije koji joj nisu rekli zašto smatraju nužnim s njom obaviti razgovor i ispitivanje. Nisu joj rekli da joj se stavlja na teret bilo kakav verbalni delikt kažnjiv po propisima Republike Srbije, izjavila je Jasminka Biloš, odvjetnica Severine Vučković.

Vučić: Zadržavanje Severine na granici bilo je ‘nepotrebno i glupo’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da mu je Dačić rekao da Severina “nije bila pritvorena kako svi govore, samo je na granici zadržana i to dva sata, ništa više”.

– Mislim da je to totalno nepotrebno, ne zbog ove Severine o kojoj sve najgore mislim, nego inače mislim da je to glupo. Mi se moramo razlikovati od njih u svemu i to ne malo, nego puno (…) Sačuvaj me Bože da vodimo državu u kojoj bismo uhitili svakoga tko pjeva Thompsonovu pjesmu, rekao je Vučić na srbijanskoj televiziji Pink i pritom prozvao oporbu jer se oglasila o ovom slučaju pjevačice “koja kaže da je Srbija genocidna država”.

Vučić je kritizirao Hrvatsku zbog uhićenja beogradskog odvjetnika Nemanje Berića.

– Berić nije zadržan dva sata ili 15 sati. Već 15 dana. I maltretiran je, ni zbog čega. Zbog toga što je objavio na svojoj facebook stranici kako pjeva pjesmu Baje Malog Knindže, rekao je Vučić.

Dačić: Svaka zemlja nekome može odbiti ulazak

– Severina nije ni privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole, rekao je Ivica Dačić. 

Odgovarajući o njezinu slučaju, Dačić podsjeća na nedavno uhićenje odvjetnika Nemanje Berića na hrvatskom dijelu granice.

– Znate, kada vi u Hrvatskoj imate čovjeka koji sluša radio u svojim kolima i sluša pjesmu i vi ga uhapsite zbog toga, rekao je Dačić.

Smatra kako nije neobično da se ljudima odbije ulazak u drugu državu te da se to događa svaki dan.

– Nemoj sada da nam netko soli pamet i dijeli lekcije. Svaka zemlja ima pravo da nekome odbije bez obrazloženja ulazak u neku zemlju, kazao je i dodao: “Ali kad je riječ o ovome, verbalni delikt u nas ne postoji”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










video thumb

Agencija Beta piše da je ministar najavio da će zatražiti ukidanje popisa ljudi koji su počinili verbalne delikte.

Pitanja o Srebrenici, Jasenovcu, Tuđmanu, “Oluji”, iskapanju litija…

Severina je pak danas priopćila da ju je granična policija nakon zaustavljanja najprije primorala da čeka u automobilu nekoliko sati. Zatim su 45 minuta pregledavali njezino vozilo pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim.

Severina je nakon toga zatražila svoje dokumente i vratila se u Hrvatsku. Poručila je da u Srbiju više neće dok je onaj diktator na vlasti.

– Onaj koji je trenutačno na vlasti u Srbiji neće maltretiranjem mene skrenuti pozornost s problema koji more Srbe u Srbiji, kazala je.

O pitanju slobode kretanja i govora ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prije mjesec dana razgovarao je sa srbijanskim kolegom Markom Đurićem. Kazao je da bi trebala prestati praksa nepotrebnog zadržavanja hrvatskih građana. 

Bačić: Zadržavanje Severine zbog “spornih izjava” neprihvatljivo u demokratskom društvu

Zadržavanje Severine Vučković na granici sa Srbijom zbog spornih izjava komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Rekao je da mu je to neprihvatljivo u demokratskom društvu.

– I to puno govori o tome tko takav postupak provodi nad hrvatskom pjevačicom ili bilo čijom. Živimo u demokratskom društvu, bar bi trebali živjeti. Mislim da je Srbija demokratska država gdje su te izjave dio svakodnevnice. U demokratskom društvu to je za svaku osudu, smatra Bačić.

Konaković: Policijsko ispitivanje Severine dokaz je koliko je režim u Srbiji jadan

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kritizirao je vlastodršce u Srbiji zbog višesatnog zadržavanja i ispitivanja pjevačice Severine Vučković na graničnom prijelazu. U objavi na društvenoj mreži X napisao je kako je režim u Beogradu “jadan” kada poseže za takvim mjerama zastrašivanja te je podsjetio kako je i pjevačici iz BiH Selmi Bajrami prije zbog sličnih razloga zabranjen ulazak u Srbiju.

“Srbija je zaustavila i ispitivala Severinu samo zato što je govorila istinu o Srebrenici. Ovaj postupak je jasan odraz jadnog režima koji javne osobe poput Selme Bajrami i Severine doživljava kao nacionalnu prijetnju, a istina o Srebrenici ostaje njihova noćna mora”, napisao je Konaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUPRUGA BORE ČORBE STIGLA KOD NJEGA U BOLNICU: Od nje se ne odvaja bliski saradnik, tu su i prijatelji, svi se drže zajedno

SUPRUGA BORE ČORBE STIGLA KOD NJEGA U BOLNICU: Od nje se ne odvaja bliski saradnik, tu su i prijatelji, svi se drže zajedno

Šta će biti između Komana i Bajerna?

Šta će biti između Komana i Bajerna?