in

Vučemilović: Žalosti me što se događa u DP-u; Zekanović: SDP se raspada

Vučemilović: Žalosti me što se događa u DP-u; Zekanović: SDP se raspada
Slatka-Tajna.Eu
Vučemilović: Žalosti me što se događa u DP-u; Zekanović: SDP se raspada

Vesna Vučemilović, nezavisna saborska zastupnica te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a

Foto: Studio 4 / HRT

Za većinu saborskih zastupnika ljetni odmor još traje, a početak zasjedanja sabora čini se daleko. To se ne može reći za članove i političare iz Domovinskog pokreta i SDP-a gdje se spremaju unutarstranački izbori, ili točnije unutarstranački obračuni.

U emisiji Studio 4 gostovali su Vesna Vučemilović, nezavisna saborska zastupnica te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

Unutarstranački ‘obračun’ u Domovinskom pokretu

Najdramatičnija situacija je u ovom trenutku u redovima Domovinskog pokreta. Može se govoriti o otvorenom ratu između Penave i Radića. Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović, bila je dio te stranke te je kazala da je žalosti takva situacija.

–  To me žalosti. Znam da me to pitate jer sam ja jedan od osnivača Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Kada pogledate cijelu situaciju na političkoj sceni gdje na ljevici imamo konsolidiranje tih snaga i pogotovo taj dio na ekstremnoj ljevici gdje pod kišobranom stranke Možemo se okupljaju sve male stranke poput nove ljevice i oni idu u to okrupnjavanje. Na desnici, nažalost, opet imamo te neke procese i to je uvijek dosta emotivno, pršte emocije, bude i grubih riječi. Ja se nadam da se neće prijeći ta granica nakon koje obje strane u tim unutarstranačkim izborima će biti u poziciji da neće moći sjesti zajedno za stol, kazala je.

Bez obzira kako završio unutarstranački sraz ovih dviju opcija, može li se uopće računati na nekog pobjednika? U takvim situacijama pobjednika nema, smatra Vučemilović.

– Tu su manje više svi poraženi, ali ono što mene žalosti, to su procesi na desnici koji se ponavljaju(…)jer mi jako dobro znamo kada se sve stranke desnice okupe, da je to jednaka respektabilna snaga na našoj političkoj sceni koja očigledno stvara strah kod nekih drugih, rekla je.

Zekanović: SDP je na koljenima, raspada se

Saborski zastupnik HDS-a, Hrvoje Zekanović, kazao je da bi volio da se malo više medijske pažnje posveti turbulencijama, svađama i prijeporima koje se događaju u SDP-u.

– SDP je ključna stranka oporbe, druga najveća stranka u Hrvatskoj. Međutim, sve ono što se događa u SDP-u katastrofalno je, ta stranka je na koljenima, raspada se, a to nekako kao da ne zanima medije, rekao je.

Dodao je da ‘nered’ koji stalno postoji na ljevici treba približi javnosti. 

– Svaki prijepor na desnici, u mojoj Hrvatskoj demokršćanskoj stranci, u HDZ-u, ili danas u Domovinskom pokretu, itekako privlači pozornost medija. Fokus se de facto raspao, to je jedna sporedna vijest. Ja čujem u kuloarima da i u Mostu postoje goleme turbulencije oko novih kadrovskih pitanja. O tome se ne govori, tu imamo zavjet šutnje. Čak se ne govori niti o raspadu Mosta, a ključne osobe, Raspudići, napustili su Most, Most zapravo više ne postoji kao stranka kakva je postojala, napomenuo je.

Osvrnuo se i na koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta i vladajuću većinu.

– (Novih) izbora neće biti ni teoretski, odnosno vladajuća većina je stabilna i ova Vlada u ovom sastavu će nastaviti upravljati Hrvatskom sljedeće četiri godine. I to je ono što je sigurno. A sve ostalo su špekulacije, dodao je.

Vučemilović: Dva kandidata za predsjednika stranke ne znače raskol

– Neke izjave u Domovinskom pokretu i to što imaju dva kandidata za predsjednika se odmah prezentira kao raskol. Naravno da to ne mora biti raskol, naglasila je.

Ustvrdila je da i u SDP-u “ima rečenica i izjava koje mirišu na nekakve stvari poput raskola”.

– Imamo kandidatkinju koja osporava ulogu Zorana Milanovića koji se direktno svrstao u prošlim izborima na stranu SDP- a, a nije bio neovisan, dodala je.

“Nove stranke sklone turbulencijama”

Vučemilović je istaknula da su turbulencije na političkoj sceni normalna pojava i bilo ih je i u prošlosti.

– Činjenica je da je Domovinski pokret kao stranka iskazao i na ovim zadnjim parlamentarnim izborima da ima tu vitalnost i dosta vjerno biračko tijelo jer bilo je tamo turbulencija i prije, a turbulencije na političkoj sceni su normalna stvar. U Fokusu smo imali raspad koji je prošao onako ispod žita, a da ne govorimo o SDP-u u prošlom sazivu kada je Peđa Grbin izbacio gotovo pola stranke gotovo, 18 saborskih zastupnika, formirao se najveći opozicijski klub od zastupnika koji su izbačeni ili su izašli iz SDP-a, rekla je.

– Nove stranke, kao što je Domovinski pokret i neke druge, sklone su turbulencijama tako da neke stranke, poput moje stranke, Hrvatske demokršćanske stranke, koja je druga registrirana u povijesti moderne Hrvatske države, prvi je bio HSLS-a, treći HDZ, to su stranke koje kroz desetljeća funkcioniranja jamče neku stabilnost, naglasio je Zekanović.

Ponovio je da treba javnost više znati o prijeporima na ljevici.

– Ja bih ipak volio da se malo obrati fokus javnosti, medija i na turbulencije, nered koji se događa na ljevici, i na onoj ‘kvazi desnici’ kao što je Most, a da se malo pusti na miru vladajuće jer sve će biti u redu, dodao je.

Turizam: Rast cijena u sedmom i osmom mjesecu, domicilno stanovništvo pati

Hrvatska se našla u svojevrsnom paradoksu da ima financijski sjajnu turističku sezonu, ali i kolateralne žrtve – prosječne hrvatske obitelji, umirovljenike, koja je pokosila inflacija i rast cijena proizvoda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– U Hrvatskoj je godinama 90% turizma bio koncept ‘sunce i more u sedmom i osmom mjesecu’. No uistinu sve više dolaze do izražaja negativni aspekti – opterećenje komunalne infrastrukture, ali i rast cijena u sedmom i osmom mjesecu i tu domicilno stanovništvo pati, pogotovo u manjim gradovima gdje oni nemaju taj izbor velikih trgovačkih lanaca od kojih neki imaju iste cijene i na kontinentu i na moru, kazala je Vučemilović.

Ustvrdila je da tako istu cijenu za sve proizvode plaćaju turisti koji su veće platežne moći, imaju veća primanja, te naše stanovništvo koje živi u tim malim mjestima.

– Ja sam kupovala u Donjem Miholjcu sprej protiv komaraca neki dan sa svojom prijateljicom iz Pečuha. Ona se čudom čudila zašto košta u Miholjcu preko 7 eura, a u Pečuhu je 3,50 eura. U Miholjcu u pola devet, kad napadnu komarci, ne možete biti vani. Neke stvari su vam takve. Jednostavno, gdje ima potražnje, trgovci koriste tu situaciju. Ali ja mislim da će se to njima obiti o glavu, definitivno, rekla je.

Dodala je da će se ta cijena smanjiti kad turisti odu.

– Pogledajte prehrambene proizvode, koliko je bila cijena krumpira recimo, prije, a sada već najavljuju da će biti daleko niža nego što je bila prošle godine. Ja sam zagovornica tržišnog gospodarstva i definitivno moram reći da tržište to izregulira. Ali ponekad zbog okrupnjavanja određenih nekih procesa gdje smo mi imali to okrupnjavanje u trgovini na malo, ti procesi ne idu onom brzinom onako kako bismo mi to htjeli i da su oni skuplji, jesu, ali definitivno to s vremenom mora doći na svoje, ustvrdila je.

“Pohlepni trgovci ostvaruju ekstra profit na račun malog hrvatskog čovjeka”

Zekanović je istaknuo da prvenstveno valja napomenuti da je Hrvatska članica EU, najstabilnijeg političkog udruženja na svijetu. 

– Dalje, mi se nalazimo na najljepšem dijelu Mediterana, to je bogat prostor koji je po prirodno-geografskim karakteristikama savršen, raj na zemlji. S treće strane, mi smo prostor bogate kulturne baštine. Možda nismo najbogatiji na svijetu, ali iznimno bogate baštine s brojnim UNESCO-ovim spomenicima. I sada bi u jednom trenutku netko htio doći iz bilo koje države svijeta, kod nas, i dobiti uslugu kao da smo mi, da se nitko ne naljuti, Azerbejdžan ili Mongolija, ili  pustinja u Tunisu, kazao je.

– Mi smo destinacija koja će u dogledno vrijeme biti još skuplja s razlogom jer smo mi najkvalitetnija destinacija ili među najkvalitetnijim destinacijama na svijetu, nastavio je.

Dodao je da valja uzeti u obzir i pohlepnost trgovaca.

– Imamo jednu odvratnu pohlepnost trgovaca koji su, zbog toga što smo mi malo tržište, mala država, na jedan bezobrazan način nama uveli najveće marže, odnosno, zarađuju najveći profit. Svi ovdje koji odlučuju o tome, svi veliki trgovački lanci, ja im ovim putem poručujem da su bezobrazni, da su pohlepni i da ostvaruju ekstra profit na račun malog hrvatskog čovjeka. I to je ono protiv čega se mi moramo boriti, naglasio je.

– Ono što ja mogu poručiti javnosti, da Vlada RH dnevno razmišlja o tom problemu, promišlja, stvara sustav mjera i djelovanja kojima će se utjecati da se ta pohlepa velikih trgovačkih lanaca, distributera ugasi, zaključio je.

Kandidatura Zekanovića za župana Šibensko-kninske županije

Na pitanje jesu li točna nagađanja da će se kandidirati za župana Šibensko- kninske županije, Zekanović je rekao da u stranci promišljaju o njegovoj kandidaturi.

– Još nisam govorio u medijima, ovo je nekakva ekskluziva. Promišljamo u stranci, ja osobno i mi, o mojoj kandidaturi na mjesto župana Šibensko-kninske županije. Dakle, u dogledno vrijeme ćemo donijeti konačnu odluku i ako tako bude, onda to i obznaniti, otkrio je.

O tome kako će HDZ reagirati na njegovu kandidaturu i hoće li ga podržati, Zekanović je bio jasan.

– Pa ja ću vam hipotetski odgovoriti da su sve opcije otvorene, rekao je.

Potpora Primorcu u kandidaturi za predsjednika RH

Zekanović je kazao da je Hrvatska demokršćanska stranka dala potpunu podršku Draganu Primorcu u kandidaturi za predsjednika RH.

Vučemilović je rekla da je, također, kao nezavisna zastupnica, dala podršku Primorcu.

Na pitanje što očekuje od predsjedničke kampanje, ustvrdila je da je ona zasad “beskrajno dosadna”.

– Nije se tu dogodilo ništa spektakularno i čekamo da se jednostavno to, kako bismo rekli, zarola. Već je osmi mjesec, a u toj kampanji se ne događa apsolutno ništa. Unutarstranačka kampanja u DP-u je pojela sve. SDP-ova prolazi ispod radara, rekla je. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

388. broj Business Magazine – Business Magazine

388. broj Business Magazine – Business Magazine

Nadam se da će ljudi shvatiti…

Nadam se da će ljudi shvatiti…