Categories: Estrada

NA DANAŠNJI DAN: 2007. godine preminuo Safet Isović

U Sarajevu umro Safet Isović jedan od najpopularnijih pjevača sevdalinki u BiH. Njegovo muzičko naslijeđe i sevdalinke su ostale trajno zabilježene.

  1. p.n.e. U velikoj pomorskoj bici kod Akcijuma u Jonskom moru Oktavijan pobijedio flotu rimskog vojskovođe Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.Požar koji je četiri dana harao Londonom gotovo uništio grad. Stradale mnoge građevine, među njima Katedrala svetog Pavla.

1829. Sklopljen Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali na to da Srbiji vrate šest nahija oslobođenih u Prvom srpskom ustanku i da priznaju autonomiju Grčke.

1866. Na Kritu izbila pobuna protiv Turaka. Proglašeni ukidanje turske vlasti i ujedinjenje s Grčkom, ali je autonomija uspostavljena tek 1897, uz intervenciju evropskih sila. Londonskim sporazumom 1913. Krit je postao dio Grčke.

1910. U Bosanskom Petrovcu rođen bh. pisac Skender Kulenović, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežopoljka”. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor Drame sarajevskog Pozorišta i urednik izdavačke kuće Prosvjeta. Cijenjen i poznat bh. književnik a pored Stojanka majka Knežopoljka, poema, u njegovom radu su poznate i komedije (Djelidba, Večera, A šta sad?), ; “Ševa”, poema, Soneti, Divanhana, pripovijetke, Gromovo đule, priče za djecu, Ponornica, roman,

1898.U bici kod Omdurmana anglo-egipatske trupe pod komandom Horatija Kitchenera pobijedile vojsku mahdista. Britanci potom zauzeli sve ključne strateške položaje u Sudanu.

1937. Umro francuski historičar i pedagog Pierre de Coubertin, inspirator i osnivač modernih Olimpijskih igara, koje su prvi put održane u Atini 1896. Osnovao Međunarodni olimpijski komitet, Olimpijski muzej i Institut u Lausanni.

1945. Proglašena Demokratska Republika Vijetnam s predsjednikom Ho Chi Minhom.

1945. Na palubi američkog ratnog broda Missouri u Tokijskom zalivu Japanci potpisali bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Japan izgubio Mandžuriju, Koreju, Tajvan, južni dio Sahalina, Kurilska ostrva te niz manjih u Pacifiku.

1973. Umro britanski pisac John Ronald Reuel Tolkien, autor trilogije “Gospodar prstenova” i romana “Hobit”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







1996. Vlada Filipina potpisala mirovni ugovor s muslimanskim pobunjenicima, poslije 24-godišnjeg građanskog rata na južnom ostrvu Mindanao tokom kojeg je poginulo 125.000 ljudi.

1987. Na Crveni trg u Moskvi sletio mali sportski avion cesna, za čijim se komandama nalazio Nijemac Mathias Rust. On je svojim avionom neprimijećen od ruske vojske doletio iz Finske. Rust je uhapšen, a potom 1988. izručen Njemačkoj.

  1. Održani prvi poslijeratni izbori u BiH
    Izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju svake četvrte godine počev od novembra 1990. godine, koji se smatraju i prvim slobodnim višepartijskim izborima.
    Prvi poslijeratni izbori u Bosni i Hercegovini, održani su 02. septembra 1996. godine.

Prema svom daytonskom zadatku, Organizacia za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) odredila je 1996. godine, propise glasanja na izborima.
Prema zvaničnim informacijama, OSCE je prihvatila registraciju 49 političkih partija i 33 nezavisna kandidata koji su željeli učestvovati na izborima.

Iz OSCE-a su 1996. godine, saopštili da je 51 politička partija predala prijavu za učešće na izborima, te da su dvije odbijene dok je jedna prihvaćena na opštinskom nivou, iako se željela kandidirati na viši nivo.
Samo jedan nezavisni politički kandidat sakupio je dovoljno potpisa kako bi se kandidirao za Zastupnički dom BiH. Vladimir Srebrov zadovoljio je kriterij prema kojim se za najviši nivo mogu kandidirati nezavisni kandidati koji skupe najmanje 5.000 potpisa podrške. Za političke partije koje žele konkurirati za isti nivo neophodno je 10.000 potpisa, dok im je za kantonalni potrebno 1.500, a za opštinski 200 potpisa građana.

  1. Vlada Filipina potpisala mirovni ugovor s muslimanskim pobunjenicima, poslije 24-godišnjeg građanskog rata na južnom ostrvu Mindanao tokom kojeg je poginulo 125.000 ljudi.
  2. Na Crveni trg u Moskvi sletio mali sportski avion cesna, za čijim se komandama nalazio Nijemac Mathias Rust. On je svojim avionom neprimijećen od ruske vojske doletio iz Finske. Rust je uhapšen, a potom 1988. izručen Njemačkoj.
  3. Švajcarski avion pao u Atlantski okean u blizini kanadske provincije New Scotland, poginulo svih 229 putnika i članova posade.
  4. Kina zvanično saopštila da će oružanom silom spriječiti eventualni pokušaj Tajvana da formalno proglasi nezavisnost tog kineskog ostrva. Tajvan je postao poseban entitet kada je na njega 1949. poslije komunističke revolucije u Kini izbjegao ostatak nacionalističkih boraca sa Čang Kaj Šekom na čelu.
  5. Na Kipru umro južnoafrički kardiolog Christian Bernard, koji je 1967. izvršio prvo uspješno presađivanje srca.
  6. U Sarajevu umro Safet Isović. Bio je jedan od najpopularnijih pjevača sevdalinki u BiH. Mnoge njegove sevdalinke su ostale trajno zabilježene kroz njegove audio i videosnimke i arhivske snimke za Radio Sarajevo.
  7. Umro jedan od najcjenjenijih pisaca naučne fantastike Frederik Pohl, čiji je roman “The Space Merchant” uveo pojam 3D.
  8. Ubijen Steven Joel Sotloff, američki novinar koji je kidnapovan 4. augusta 2013. kod Alepa od džihadista ISIL-a.
  9. Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov preminuo u 78. godini nakon što je doživio moždani udar. Zemljom je vladao od 1989. godine.

(Express / Hayat.ba)

The post NA DANAŠNJI DAN: 2007. godine preminuo Safet Isović appeared first on Express.

Redakcija

Recent Posts

Više od milion igrača zaigralo “Fallout: London” igru (VIDEO)

​Mod za "Fallout 4" pod imenom "Fallout: London" je stigao na GOG krajem jula ove…

6 minuta ago

Uznemirujući izvještaji o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je duboko uznemirujućim izvještaje o "Rusima,…

12 minuta ago

Daćemo sve od sebe, nismo došli da se predamo

​NIKOZIJA - Fudbaleri Borca sutra "polažu" svoj drugi evropski test, a u susret duelu sa…

2 sata ago

I u RS nabavljala neispravne respiratore

Respirator/IlustracijaFoto: Chaikom / SHUTTERSTOCKRepublika Srpska oštećena je za više od dva milijuna eura u aferi…

2 sata ago

Svetislav Pešić promovisao knjigu u Bijeljini

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je u srijedu veče na promociji svoje knjige…

4 sata ago