Categories: Novosti

Peking uzvraća Bruxellesu za električne automobile: Istraga EU mliječnih proizvoda

Nastavlja se trgovinski rat Kine i Europske unije. Novim projektima i poticajnim mjerama Bruxelles nastoji umanjiti kineski utjecaj i ojačati europsku automobilsku industriju. Jedna od mjera je i uvođenje niza dodatnih financijskih nameta na uvoz kineskih električnih vozila. Peking je uzvratio udarac. Pokrenuta je istraga o uvozu mliječnih proizvoda iz Europske unije

Protuistragom uvoza europskih mliječnih proizvoda, Peking uzvraća Bruxellesu milo za drago zbog carina na električna vozila. Europski izvoz mliječnih proizvoda na kinesko tržište iznosio je 2023. godine 1,7 milijardi eura, što je 300 milijuna manje u odnosu na godinu prije.

– Ova istraga pokrenuta je na zahtjev kineske domaće industrije. Temeljno se razlikuje od nepromišljenog pokretanja protusubvencijske istrage Europske komisije o kineskim električnim vozilima, iako nije bilo prijava država članica ili industrija u EU-u, izjavio je He Yadong, glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Kinezi će se baviti pitanjem je li uvoz mliječnih proizvoda iz EU-a, kao što su svježi i prerađeni sir, naštetio kineskoj industriji. Istražit će ukupno 20 subvencija iz Zajedničke poljoprivredne politike, ali i programe subvencija država članica, poput Irske, Austrije, Belgije i Italije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Kinezi su, rekao bih, prilično jasno pokazali da su europske carine vezane za električna vozila bile okidač za ovaj postupak. Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi opet su kolateralna žrtva mnogo većih trgovinskih turbulencija, istaknuo je glavni tajnik Europske udruge mljekara Alexander Anton.

Iako je Europska unija smanjila predložene carine na kineska električna vozila s planiranih 37,6% na 36,3%, nije od njih odustala, premda je to Peking tražio prijeteći povlačenjem investicija. Bruxelles je nakon toga znatnije smanjio carine na uvoz nekih električnih automobila, među kojima je najveći dobitnik Tesla, ali nema dvojbi da kineska proizvodnja na krilima državnih subvencija stvara nelojalnu konkurenciju ostalim proizvođačima.

– Na Kini je da predloži rješenje koje će biti usklađeno s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, a koje će se odnositi na nezakonite subvencije koje je Europska komisija identificirala u svojoj iscrpnoj istrazi. Dakle, rješenje se svakako može pronaći, smatra glasnogovornik Europske komisije Olof Gill.

Bruxelles je uveo carine unatoč protivljenju europskih proizvođača automobila, smatrajući trgovinske barijere nepotrebnima, a Kina ima i ključnu ulogu u europskoj zelenoj tranziciji. Dok se trgovinski rat zahuktava, u Njemačkoj tajvanska tvrtka TSMC pokreće proizvodnju čipova za automobilsku industriju, što se Kinezima sigurno neće svidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Pet najčešćih razloga koji mijenjaju higijenske navike ljubimca

Iako poslije obavljene nužde pas često udara nogama o tlo što se smatra normalnom i…

19 minuta ago

ASA Bolnica otvara Centar za gojaznost: Liječenje i podrška kroz multidisciplinarni pristup

Predstavnici ASA Bolnice najavili su početak rada Centra za gojaznost, koji je posvećen sveobuhvatnom pristupu…

1 sat ago

Alkaraz ima jednu misiju na Lejver kupu

​Karlos Alkaraz prvi put će igrati na Lejver kupu, a tome se posebno raduje Rodžer…

2 sata ago

Hezbolah lansirao 140 raketa na Izrael

Dim se diže iz libanonskog sela Kfar KilaFoto: Karamallah Daher / REUTERSIzraelske obrambene snage izvijestile…

2 sata ago

Igrica “No More Room in Hell 2” dobila datum izlaska (VIDEO)

​Torn Banner Studios, tim koji se proslavio serijalom "Chivalry", ove jeseni planira izbaciti kooperativnu zombi…

4 sata ago