Categories: Novosti

AMERIČKA AMBASADA TRAŽILA NOVO ODLAGANJE: VSTV ni ove sedmice neće imenovati tužioce federalnog USKOK-a, Vlada FBiH ‘traži’ smještaj za Posebni odjel!

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ponovo će odgoditi donošenje odluka o izboru sudija i tužilaca koji bio trebali rukovoditi ili biti angažirani u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala i Vrhovnog suda BiH, saznaje Istraga.ba.

Ova imenovanja našla su se na prvobitnom dnevnom redu sjednice VSTV-a koja će biti održana u srijedu i četvrtak, 5. i 6. septembra ove godine. No, kako saznajemo, zvaničnici Ambasade SAD-a poslali su dopis VSTV-u u kojem traže da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Amerikanci su, kako saznajemo, tražili da se sudije i tužioci takozvanog federalnog USKOK-a imenuju na narednoj sjednici VSTV-a zakazanoj za kraj septembra.

“Zamolili bismo vas da ova imenovanja odgodite za narednu sjednicu zakazanu za 25. i 26. septembar. Imate uvjeravanja našeg višeg rukovodstva da neće biti daljih zahtjeva za odgađanje. Molimo Vas da ovu poruku proslijedite članovima Vijeća”, navedeno je u dopisu Ambasade SAD-a upućenom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji.

Na dnevnom redu je, rekosmo, trebalo biti imenovanje posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, Poseban odjel Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala. Za tu poziciju u užem izboru je ostalo četvero tužilaca i to Ivana Petković, Aida Topalović, Pavo Radoš i Ćazim Serhatlić. U međuvremenu je kantonalna tužiteljica Aida Topalović ispala iz igre jer ju je Drugostepeno vijeće VSTV-a kaznilo novčanom kaznom zbog (ne)postupanja u jednom predmetu femicida. Ćazim Serhatlić je pod istragom Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a, tako da su i njegovi izgledi vrlo mali. Državna tužiteljica Ivana Petković je u vezi sa pripadnikom MUP-a KS Amerom Selakom koji je hapšen u okviru Sky predmeta, tako da najizglednije šanse za imenovanje ima Pavo Radoš, tužilac iz Brčkog.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Osim ove pozicije, VSTV bi trebao imenovati i devet tužilaca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, te deset sudija Vrhovnog suda Federacije BiH – Poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH.

Međutim, problem u ovoj situaciji je smještaj za Posebni odjel. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na čelu prošle je jeseni, tokom rebalansa Budžeta FBiH, ukinula novac namijenjen za izgradnju Palače pravde u kojoj bi trebali biti smješteni posebni odjeli za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Podsjetimo, u Budžetu FBiH koju je predložila bivša Vlada FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu, a koji je izglasala aktualna parlamentarna većina stranaka Trojke i HNS-a, bilo je predviđeno izdvajanje 3,5 miliona maraka za izgradnju zgrade za smještaj takozvanog Federalnog USKOK-a. No, tokom posljednjeg rebalansa Budžeta, Nikšićeva Vlada je predložila, a vladajuća parlamentarna većina usvojila prijedlog da se novac namijenjen za izgradnju zgrade prebaci na druge pozicije. Nakon toga je saopćeno da će Posebni odjel biti smješten u Hotel Emiran koji je zaplijenjen tokom jednog krivičnog postupka. Međutim, prije desetak dana Vlada je odustala i od tog rješenja te je zadužila federalne institucije da traže drugo rješenje. Prema informacijama Istrage, jedna od opcija je zgrada Privredne banke u Sarajevu. Privredna banka je u suvlasništvu biznismena Hamida Pršeša, čija je supruga Elizabet Tomašinec visokopozicionirana diplomatkinja u Delegaciji EU u Sarajevu.

Prema informacijama Istrage, ova zgrada ne ispunjava uslove i o tome su već glavni federalni tužilac Munib Halilović i službenici sudske policije izvijestili Vladu FBiH koja još uvijek “traži rješenje”.

U međuvremenu, kadrovi HDZ-a u Vladi FBiH insistiraju da se izmijeni važeći zakon usvojen 2014. godine te da se Posebnom odjelu oduzmu nadležnosti u oblasti korupcije. Time bi kadrovi HDZ-a faktički, ostali van dometa tzv. Federalnog USKOK-a. Istovremeno, ambasador SAD-a u Sarajevu Michael Murphy, umjesto na kadrove HDZ-a, vrši pritisak na premijera Federacije Nermina Nikšića prijeteći mu, faktički, sudbinom bivšeg premijera Fadila Novalića ukoliko posebni odjel ne profunkcionira do decembra ove godine, piše Istraga.ba.

Redakcija

Recent Posts

15 faktora koji su povezani sa ranom demencijom

Demencija se uglavnom vezuje za starije osobe, ali stotine hiljada ljudi svake godine dobijaju dijagnozu…

11 minuta ago

Pjanić se pravda: Nikad ništa protiv Rusije

​Iznenađenje ili ne, iskusni bosanskohercegovački vezista Miralem Pjanić će u nastavku sezone igrati za moskovski…

1 sat ago

Marković: Treba razdvojiti obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja

Gosti OtvorenogFoto: HRT / HTVU ponedjeljak su objavljeni novi porezni razredi glede višestrukog povećanja poreza…

1 sat ago

SC Derbi dobio triler protiv Spartaka

Košarkaši Studentskog centra su savladali Spartak iz Subotice na domaćem terenu sa 84:76, u prvom…

3 sata ago

SDP: Zaustavili bi zaostajanje mirovina; HDZ: Indeksacija nije jedini način

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Dok su SDP-ovi zastupnici isticali da bi njihov zakonski prijedlog formule…

3 sata ago