in

Iznenađenje za Putina: Srbija navodno šalje avione MiG-29 Ukrajini

Iznenađenje za Putina: Srbija navodno šalje avione MiG-29 Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
Iznenađenje za Putina: Srbija navodno šalje avione MiG-29 Ukrajini

Ilustracija, srbijanski MiG-29 (lijevo), francuski Rafale (desno)

Foto: Aermedia / VanderWolf Images / Shutterstock

Sporazum Francuske i Srbije o nabavi 12 novih višenamjenskih borbenih aviona Rafale za 2,7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srbijanskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će isti biti poslani u Ukrajinu, tvrdi bivša zamjenica predsjednika ruske Dume.

– Lovci će biti predani Francuzima u prosincu. Očito je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obaviještena o ovoj točki dogovora, napisala je na Telegramu Elena Vladimirovna Panina.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 aviona.

Nije poznato koliko neaktivnih aviona MiG-29 Srbija ima u skladištima.

Malo je vjerojatno da Beograd ima odobrenje Moskve

– Malo je vjerojatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za ovu akciju, ustvrdila je Panina.

– Certifikat krajnjeg korisnika u transakcijama oružja trebao bi biti permisivan, a ne temeljen na obavijesti. Međutim, praksa pokazuje da nema smisla oslanjati se na pravne norme u trgovini oružjem u Rusiji. Ako Zapadu to treba, odmah će biti pogažene, nastavila je.

Ovo nije prvi put da je Kijevu isporučeno srpsko oružje. Samo je Ukrajina preko posrednika dobila streljivo od Srbije u vrijednosti od 800 milijuna eura, postavlja se pitanje. Kome od “braće” Rusija može prodati svoje oružje bez rizika da kasnije neće pucati na nas?

Elena Vladimirovna Panina

Znakovite izjave premijera Srbije

Informacije o mogućem transferu srbijanskih aviona Ukrajini dolaze u vrijeme održavanja 19. Bledskog strateškog foruma u Sloveniji na kojem sudjeluje i srbijanski premijer Miloš Vučević.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ukrajinci su slavenska braća Srbima, a Beograd je u Ujedinjenim narodima glasao za sve rezolucije na temu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je u ponedjeljak premijer Srbije.

Premijer Srbije je na panelu na Bledskom strateškom forumu branio odluku Beograda da ne uvede sankcije Rusiji iako integracija u Europsku uniju podrazumijeva usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom tog saveza.

Srbija je jedina zemlja kandidat koja to još nije učinila.

Vučević je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine te da je u Ujedinjenim narodima glasala za sve rezolucije Ujedinjenih naroda na tu temu.

– I Ukrajinci su nam slavenska braća, kao i Rusi, rekao je.

Novi premijer Srbije rekao je da Beograd ne krije ništa vezano uz odnose s Kinom i Rusijom te da ima pravo štititi nacionalne interese na najbolji način. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Goca Lazarević odgovara na žestoke uvrede Zorice Marković! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Goca Lazarević odgovara na žestoke uvrede Zorice Marković! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

BOLNA TEMA ZA GOCU TRŽAN: Govorila sa suzama u očima

BOLNA TEMA ZA GOCU TRŽAN: Govorila sa suzama u očima