Categories: Novosti

Masovna pucnjava u srednjoj školi, ima mrtvih i ozlijeđenih

Masovna pucnjava u srednjoj školi u SAD-u

Foto: Elijah Nouvelage / Reuters

Dva učenika i dva nastavnika ubijena su, a devet je osoba ranjeno u pucnjavi u srednjoj školi Apalachee, nedaleko od Atlante u američkoj saveznoj državi Georgiji. Napadač je uhićen, riječ je o 14-godišnjem učeniku škole.

Nakon što je opasnost prošla, djeca su se sastala sa svojim roditeljima, a tijekom napada većina je bila evakuirana na školski stadion.

Osumnjičenik, 14-godišnji učenik škole, je u pritvoru, navodi se u priopćenju ureda šerifa okruga Barrow. 

– Ono što vidimo iza sebe danas je zla stvar, rekao je šerif Jud Smith tijekom kratke konferencije za novinare u krugu škole.

Škola, koju je prošle godine upisalo gotovo 1900 učenika, počela je s nastavom 1. kolovoza.

Šerif Smith rekao je da je prvi poziv policiji o pucnjavi u školi stigao oko 9:30 ujutro, što bi bilo nešto više od sat vremena nakon što je nastava počela za taj dan.

ABC News citirao je svjedoka, učenika Sergia Calderu, koji je rekao da je bio na satu kemije kada je čuo pucnjeve. Caldera, 17, rekao je za ABC da je njegova učiteljica otvorila vrata i da je druga učiteljica utrčala unutra i rekla joj da zatvori vrata.

Dok su se učenici i profesori tiskali u prostoriji, netko je lupao na vrata njegove učionice i nekoliko puta viknuo da se otvore. Kad je kucanje prestalo, Caldera je čuo nove pucnjeve i krikove. Rekao je da se njegov razred kasnije evakuirao na školsko nogometno igralište.

TV snimke uživo iz zraka pokazivale su nekoliko kola hitne pomoći ispred srednje škole.

– Sin mi je javio da je u školi pucnjava i da je napadač s druge strane hodnika. Rekla sam mu neka se moli i odmah krenula ovamo. Šokirana sam jer ovo je Barrow County i takvo se što ovdje nikada ne događa. Djeca i roditelji su u šoku i suzama jer nikad nismo ni pomislili da bi se to ovdje moglo dogoditi, svjedoči majka jednog učenika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Škole zatvorene ovaj tjedan

Škole u okrugu Barrow bit će zatvorene do kraja tjedna. 

Dallas LeDuff, načelnik okruga, kazao je da će biti otvoreno psihološko savjetovalište za svjedoke ovog tragičnog događaja.

Biden: Jill i ja tugujemo, radi se o besmislenom nasilju

– Više agencija za provođenje zakona, vatrogasci i hitna pomoć, poslani su u srednju školu u vezi s prijavljenom aktivnom pucnjavom, izvijestio je šerifov ured.

– Terenski ured FBI-a u Atlanti poslao je agente u srednju školu da podrže lokalne snage reda, rekla je Jenna Sellitto, glasnogovornica ureda.

Bijela kuća je u priopćenju rekla da je predsjednik Joe Biden obaviješten o pucnjavi “i da će njegova administracija nastaviti koordinirati sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima kada dobijemo više informacija”.

– Jill i ja tugujemo zbog smrti onih čiji su životi prekinuti zbog besmislenog nasilja i mislimo na sve preživjele čiji su se životi zauvijek promijenili, rekao je Biden u izjavi, pozivajući republikance da surađuju s demokratima na usvajanju “zdravorazumsko zakonodavstvo o sigurnosti oružja.”

– Pucnjava je bila prvi “planirani napad” na školu ove jeseni, rekao je David Reidman, koji vodi bazu podataka o pucnjavi u školi K-12. Učenici Apalacheeja vratili su se u školu prošli mjesec; mnogi drugi studenti u SAD-u vraćaju se ovaj tjedan.

U SAD-u su se dogodile stotine pucnjava unutar škola i fakulteta u posljednja dva desetljeća, a najsmrtonosnija je rezultirala s više od 30 smrtnih slučajeva na Virginia Techu 2007. godine.

Pokolj je izazvao burnu raspravu o američkim zakonima o oružju i drugom amandmanu američkog ustava, kojim je zajamčeno pravo “držati i nositi oružje”.

Kamala Harris pozvala na suzbijanje oružanog nasilja

Potpredsjednica i predsjednička kandidatkinja demokrata Kamala Harris na skupu u New Hampshireu rekla je da je riječ o besmislenoj tragediji i pozvala na akciju za suzbijanje oružanog nasilja.

– Nečuveno je da svaki dan u našoj zemlji roditelji moraju slati svoju djecu u školu zabrinuti hoće li se njihovo dijete vratiti kući živo ili neće. Moramo to zaustaviti, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

“Vatreni” zadržali 12. poziciju u poretku najboljih

Hrvatska fudbalska reprezentacija ostala je na 12. mjestu na najnovijoj tabeli Svjetske fudbalske federacije (FIFA).…

2 sata ago

Logoraši u BiH na protestima tražili da budu zakonski priznate žrtve

Oko pedesetak logoraša protestovalo je u četvrtak ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu.…

2 sata ago

Majka nosi dijete u sebi decenijama nakon porođaja

Istraživači pokušavaju da odgonetnu da li ove ćelije imaju zaštitnu ili štetnu ulogu u imunološkim…

2 sata ago

Preminuo mladi bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić

Bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić (35) preminuo je danas. Rođen je 16. avgusta 1989. godine, a…

4 sata ago

Rusija povećava proizvodnju dronova na 1,4 milijuna

Ruski zračni napadi na ukrajinsku energetsku mrežu vjerojatno krše međunarodni humanitarni zakon, priopćila je UN-ova…

4 sata ago

Benfiki cijeli plijen u Beogradu

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su večeras na otvaranju nove sezone reformisane Lige šampiona od Benfike…

6 sati ago