in

ODLAZI MURPHY: U Senatu zakazano saslušanje kandidata za ambasadora SAD u BiH

ODLAZI MURPHY: U Senatu zakazano saslušanje kandidata za ambasadora SAD u BiH
Slatka-Tajna.Eu
ODLAZI MURPHY: U Senatu zakazano saslušanje kandidata za ambasadora SAD u BiH

Komitet za vanjske odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država zakazao je za 11. septembra saslušanje kandidata za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, javlja Politicki.ba.

Kako je objavljeno na stranici Komiteta, Douglas D. Jones bit će saslušan zajedno sa još četiri kandidata za ambasadore SAD u svijetu, odnosno visoke pozicije u State Departmentu.

Osim njega, pred senatorima će svoje planove rada iznijeti i Julie Smith. Ona je kandidatkinja za zamjenicu državnog sekretara SAD za politička pitanja. Stephanie Hallet nominirana je za američku ambasadoricu u Bahreinu, Michael Heath predložen je za ambasadu u Malaviju, dok bi Mary Daschbach trebala u Togo. 

Jonesa je predsjednik Biden nominirao 11. jula ove godine. Činjenica da mu predstoji saslušanje tri mjeseca nakon toga, usred izborne godine, puno govori. Osim što će Amerikanci u novembru birati predsjednika, glasat će i za veliki broj senatskih mjesta. 

Senatori su zauzeti kampanjom, ali su ipak našli vremena da zakažu saslušanje za čak pet kandidata za pozicije. To je baš neuobičajeno. 

Jones će, stoga, 11. septembra, na godišnjicu terorističkih napada el-Kaide na SAD, odgovarati na pitanja senatora. Ako prođe saslušanje, a hoće, predstoji mu glasanje u Senatu, te nakon toga dolazak u Sarajevo. 

Ako sve bude kako je planirano, on bi u februaru naredne godine trebao zauzeti poziciju Michaela Murphyja kojem upravo tada ističe mandat. 

Jones i Murphy su stari znanci. Svjedoči to i čestitka koju mu je, povodom nominacije, uputio Murphy:

“Došli smo zajedno u diplomatsku službu i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine”, napisao je aktuelni američki ambasador u Sarajevu u objavi na X-u. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Murphy je naveo da Jones “poznaje zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu”.

Iz njegove biografije može se vidjeti da je već službovao u Sarajevu. 

A radio je i kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Na poziciju ambasadora u BiH dolazi s mjesta zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Na toj je poziciji od septembra 2021. godine. 

Njegova prva ambasadorska družnost u Sarajevu je protumačena i kao nastavak aktuelne američke politike u našoj zemlji, piše Politički.ba.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Piksijevi “orlovi” protiv prvaka Evrope

Piksijevi “orlovi” protiv prvaka Evrope

Borac doveo Slovenca, Hrvata i Makedonca

Borac doveo Slovenca, Hrvata i Makedonca