in

Preminuo umirovljeni general Hrvatske vojske Željko Dvekar

Preminuo umirovljeni general Hrvatske vojske Željko Dvekar
Slatka-Tajna.Eu
Preminuo umirovljeni general Hrvatske vojske Željko Dvekar

Željko Dvekar

Foto: HDZ / Facebook

Željko Dvekar, umirovljeni general Hrvatske vojske, preminuo je u 57. godini života nakon borbe s teškom bolesti.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uputio je u četvrtak sućut obitelji brigadnog generala Hrvatske vojske Željka Dvekara ističući da je ostavio neizbrisivi trag dajući doprinos obrani Domovine i pobjedi u pravednome Domovinskom ratu.

General HV-a Željko Dvekar umro je danas u 57. godini nakon borbe s teškom bolešću.

– Poštovana obitelji, s iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti brigadnog generala Hrvatske vojske Željka Dvekara, potpredsjednika Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i predsjednika Zajednica branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” Varaždinske županije. Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba, koji je ostavio neizbrisivi trag dajući doprinos obrani Domovine i pobjedi pravednome Domovinskom ratu – na čemu smo mu zauvijek zahvalni, naveo je premijer Plenković u sućuti obitelji Dvekar, u ime HDZ-a i svoje osobno ime.

Ističe i da je kao vijećnik Županijske skupštine general Dvekar svojim predanim radom dao je neizmjerni doprinos razvoju Varaždinska županija.

 Od njega se oprostio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Generale, dragi prijatelju, sa strepnjom smo pratili tvoju bitku protiv bolesti i nadali se da ćeš i nju uspjeti pobijediti. Smatrali smo da netko tko je prošao ratišta od istočne Slavonije do Knina, pa i brojna u BiH, to može. Da to može netko tko se među prvima uključio u obranu Domovine i od vojnika dogurao do generala, a sve činove zaradio na bojištu. Ali čovjek snuje, Bog određuje.

Imao sam čast i privilegiju da zajedno gradimo bolju i uspješniju domovinu Hrvatsku. Kao vijećnik Županijske skupštine Varaždinske županije, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a uvijek si se i svugdje zalagao za svoje Varaždinske Toplice. Uvijek prvi, baš kao i u Domovinskom ratu.

Kao što si bio oslonac svojim “Kunama” i “Pumama” tijekom rata, tako si bio oslonac i meni, kao uzor hrabrosti, čestitosti i odlučnosti. Generale, nedostaješ.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tvojoj obitelji, supruzi, kćeri, sinu, majci, ratnim kolegama, rodbini i prijateljima izražavam iskrenu sućut, poručio je Stričak.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji poručivši kako Dvekarov njegov ratni i životni put govori o iznimnoj hrabrosti te dubokoj posvećenosti domovini i slobodi.

Jandroković: Dvekarov ratni put govori o njegovoj dubokoj posvećenosti domovini

– Dragovoljno pristupanje u Zbor narodne garde u kolovozu 1991. godine, zatim ulazak u 3. gardijsku brigadu Kune te nastavak ratnog puta u 7. gardijskoj brigadi, Pumama, govore o odlučnosti Željka Dvekara da se u potpunosti stavi na raspolaganje u obrani Domovine. Tijekom Domovinskog rata prošao je sve dužnosti – od zapovjednika desetine do zapovjednika brigade, no vrhunac njegova ratnog angažmana zacijelo je bio pobjedonosni ulazak u oslobođeni Knin. Učinio je to među prvima, kao tadašnji zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade. Promaknut u brigadnog generala 2018. godine, nositelj je devet visokih vojnih odličja, podsjetio je Jandroković u sućuti.

Nakon što je vojnu karijeru završio na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske, kasnije je, naglašava, na dobrobiti zajednice nastavio raditi i kroz politički angažman na lokalnoj i regionalnoj razini.

– Ratni i životni put generala Dvekara govore o iznimnoj hrabrosti te dubokoj posvećenosti Domovini i slobodi njenih građana. Uz trajnu zahvalnost za njegov osobit doprinos slobodnoj Hrvatskoj, još jednom izražavam sućut Vama, poštovana obitelji, kao i svim suborcima brigadnog generala Dvekara. Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se svim srcem borio, stoji na kraju sućuti predsjednika Sabora Jandrokovića.

Željko Dvekar 1. rujna 1991. pristupio je kao dragovoljac 3. Gardijskoj brigadi ‘Kune’ s kojom je sudjelovao u obrani istočne Hrvatske.

Nakon osnivanja 7. gardijske brigade ‘Puma’ prešao je u njihov sastav i s njima nastavio svoj ratni put. Bio je ratni zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade, čiji su pripadnici prvi ušli u oslobođeni Knin 1995..

Tijekom Domovinskog rata u sastavu gardijskih brigada prošao je sve dužnosti, od zapovjednika desetine, voda, izvidničke satnije, pješačke bojne, brigade, a svoju vojnu karijeru završava na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske.

Generala Dvekara prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikova je s devet visokih vojnih odličja.

Komemoracija za generala Dvekara održat će se u subotu, 7. rujna, u 10 sati u Varaždinskim Toplicama, a posljednji ispraćaj bit će u 12 sati na groblju u Varaždinskim Toplicama, napisala je Udruga veterana ‘Puma’ na svome Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KRISTIJAN GOLUBOVIĆ ŽENI SINA: “Ja sam mu jedino što ima”

KRISTIJAN GOLUBOVIĆ ŽENI SINA: “Ja sam mu jedino što ima”

Uklonite mrlje od trave koristeći uobičajeni kuhinjski sastojak

Uklonite mrlje od trave koristeći uobičajeni kuhinjski sastojak