in

Svečano otvoren most ‘Hercegovina’ koji spaja južni dio BiH s EU

Svečano otvoren most ‘Hercegovina’ koji spaja južni dio BiH s EU
Slatka-Tajna.Eu
Svečano otvoren most ‘Hercegovina’ koji spaja južni dio BiH s EU

Poddionica Počitelj – Zvirovići i most “Hercegovina”, jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Evrope, otvorena je 4. septembra.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je na otvaranju da ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH, već i koridor kroz Hrvatsku, omogućivši višestruki razvoj ekonomije i privrede.

“Ovaj projekt daje novu dimenziju sveukupnom infrastrukturnom razvoju u našoj zemlji i njime postavljamo visoko ljestvicu koju treba nastaviti pratiti. Zajedničkom sinergijom domaćih i međunarodnih institucija dajemo trajni doprinos ovom prostoru Europe, nadam se uskoro i integralnom i punopravnom dijelu obitelji Europske unije BiH”, kazala je Krišto.

“Danas imamo novih 11 kilometara na koridoru Vc, imamo impozantni most ‘Hercegovina’, a uskoro ćemo potpisivati nove ugovore i pokretati nove investicije. Cilj nam je da Federaciju BiH pretvorimo u jedno veliko gradilište”, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Na svečanosti otvorenja poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta “Hercegovina” bili su predstavnici ekonomskog, političkog i javnog života BiH i Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

Poddionica Počitelj- Zvirovići i most “Hercegovina” biće pušteni za redovni promet 5. septembra od 12 sati.

Inače, most “Hercegovina” strateški je infrastrukturni projekat koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s evropskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj – Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Most “Hercegovina” prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Evrope.

Zvaničnici BiH i Hrvatske na otvaranju poddionice na Koridoru Vc. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Predsjedništva BiH Borjana Krišto. 4. septembar 2024.

Otvorenje mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju BiH s Evropskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati ekonomsku situaciju i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 milijuna eura bez PDV-a, od čega je za sami most “Hercegovina” 30,4 miliona eura bez PDV-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu pet miliona eura, kao i povoljnim kreditom Evropske investicijske banke (EIB) od 105 miliona eura za cijelu dionicu Počitelj-Bijača u dužini od 21 km.

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u Bosni i Hercegovini, istakao je da je završetak mosta simbol napretka, saradnje i dugotrajnog partnerstva između BiH i EU.

“Osim poboljšanja mobilnosti, ovaj most igra ključnu ulogu i na širem planu. Zajedno s autocestom Koridora Vc, on će ojačati veze BiH s EU i regijom i unaprijediti ekonomsku integraciju”, rekao je Ellero.

Pogled na most “Hercegovina” na dan otvaranja, 4. septembra 2024.

Osim mosta “Hercegovina”, koji se proteže preko rijeke Neretve u dužini od gotovo jednog kilometra, poddionica Počitelj-Zvirovići uključuje trasu autoputa u dužini od 11,7 kilometara, petlju Počitelj sa naplatnim kućicama i pristupnim cestama, međuregionalni čvor, tri vijadukta, tunel i otvorenu dionicu puta.

Taj projekt je dio šire posvećenosti EU razvoju Koridora Vc, sa do sada obezbjeđenih oko 870 miliona eura granta u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ova sredstva uključuju finansiranje izgradnje 17 poddionica i pripremu projekata širom Bosne i Hercegovine.

Koridor Vc je dug 325 km i čini ga glavna tranzitna cesta sjever-jug između zemalja regije kroz BiH. Počinje u Budimpešti, prolazi preko sjeverne Hrvatske (Osijek), kroz BiH preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara i završava u luci Ploče u Hrvatskoj.

Izvor Fena

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Močvara sezona 3: Nikola Krsmanović postaje glavni osumnjičeni za ubistvo! – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Močvara sezona 3: Nikola Krsmanović postaje glavni osumnjičeni za ubistvo! – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Koliko je loše preskakati doručak?

Koliko je loše preskakati doručak?