in

Prihvaćeno Tomaševićevo izvješće o radu, SDP protiv onoga o energani

Prihvaćeno Tomaševićevo izvješće o radu, SDP protiv onoga o energani
Slatka-Tajna.Eu
Prihvaćeno Tomaševićevo izvješće o radu, SDP protiv onoga o energani

36. sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je na sjednici, prvoj nakon ljetne stanke, prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za prvih šest mjeseci ove godine. Oporba ga je prozivala da iznosi lažne navode i hvali se projektima koji razaraju kvalitetu života.

Oporba se obrušila na Tomaševića

U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman rekao je da će glasati protiv izvještaja te poručio da je Zagreb jedini u Hrvatskoj koji ima maksimalne stope poreza na dohodak, a nikada u povijesti Zagreba upravo u te stavke nije bilo toliko prihoda u gradskoj blagajni. Uspoređujući 2021. i 2023. godinu bilježi se rast prihoda od poreza na dohodak od gotovo 40 posto.

– Postavlja se pitanje zašto gradonačelnik Tomašević ne želi Zagrepčanima povisiti plaće?, pita Herman.

U ime Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak zastupnik Ivica Lovrić ocijenio je da je izvješće gradonačelnika “manipulativno i nije u suglasno s istinom”, kaže da se “gradonačelnik kiti tuđim perjem”, iznosi lažne navode, hvali se s projektima koji razaraju kvalitetu života, s kojima je ugrozio zdravlje i proizveo nered te prešućuje ono što je bitno za građane.

Grad Zagreb provodit će i financirati mjere ozelenjivanja dvorišta

Gradska skupština prihvatila je i Tomaševićev prijedlog odluke o ozelenjivanju dvorišta, kojom se vlasnicima vlasnicima/suvlasnicima zgrada olakšava uređivanje dvorišta i zelenih površina.

Grad Zagreb provodit će i financirati mjere ozelenjivanja dvorišta koje doprinose prilagodbi klimatskim promjenama, unaprjeđenju biološke raznolikosti i smanjenju potrošnje energije koje će obuhvaćati uklanjanje vodonepropusnih opločenja i postavljanje i uređenje vodopropusnih površina ili reflektirajućih opločenja.

Također, obuhvaćat će sadnju drveća i niskog raslinja, uređenje travnjaka, kišnih vrtova, bioraznolike cvjetne livade, te pripreme gredica za uzgoj bilja, postavu ozelenjenih sjenica, postavu elemenata za sjedenje, postavu hotela/kućica za kukce i ptice, sakupljanje kišnice za održavanje zelenih površina, postavljanje dječjih sprava za igru i elemenata za sjedenje, postavljanje kompostera te postavljanje rasvjete koja koristi energiju sunca.

Za provođenje i financiranje mjera ozelenjivanja dvorišta gradonačelnik će objaviti javni poziv na koji će se moći javiti svi zainteresirani građani.

SDP traži nadopunu izvješća o energani

Gradska skupština prihvatila je i izvješće gradonačelnika o poduzetim aktivnostima u svrhu realizacije “projekta energane”, ali mu podršku nije dao koalicijski partner SDP koji je od gradonačelnika zatražio da nadopuni dokument.

Klub SDP-a u veljači je na dnevni red sjednice uputio zaključak, koji je i prihvaćen, a u kojem se od Tomaševića tražilo da u roku od 120 dana izvijesti Skupštinu o poduzetim aktivnostima za izgradnju energane.

Naveli su tada da podržavaju izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, ali traže cjelovito rješenje i izgradnju energane u kojoj bi se ostatak otpada iskoristio za proizvodnju toplinske energije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Izvješće gradonačelnika je manjkavo i nepotpuno te nije odgovorilo na zahtjev Gradske skupštine sadržanom u zaključku koji je Skupština usvojila na prijedlog SDP-a, mišljenja su u SDP-u.

Zatražili od gradonačelnika da povuče i nadopuni dokument.

I- zađimo zajedno van, srušimo kvorum i na taj način vam pružamo ruku, poručio je SDP-ovcima nestranački potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel, a Joško Klisović mu je odgovorio da ne ruši koaliciju već malo motiviraju i pritišću partnera da bolje odradi posao.

Gradonačelnik Tomašević poručio im je da će se potruditi da to izvješće za tri mjeseca bude bolje, ali povlačiti Izvješće neće.

– A potpredsjedniku Peternelu poručujem da prvo riješi nered u svojoj kući, a onda daje savjete drugima, rekao je Tomašević. 

Ostala prihvaćena izvješća

Gradska skupština prihvatila je i Izvješće gradonačelnika o poduzetim aktivnostima radi uspostave centra za ponovnu uporabu.

Prihvaćen je i zaključak o kupnji 1300 stanova u naselju Novi Jelkovec u Sesvetama koje Grad Zagreb kupuje od Zagrebačkog holdinga.

Zastupnici su prihvatili i Sporazum o suradnji Grada Zagreba i Metropolitanske općine Istanbula kojim gradonačelnici Zagreba i Istanbula iskazuju namjeru nastavka dosadašnje suradnje.

Gradska skupština prihvatila je i da se neimenovani park u Trnju, smješten sjeverozapadno od križanja Ulice grada Vukovara i Miramarske ceste, imenuje Parkom Drage Galića, u spomen na tog arhitektu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Piksi izviždan na “Marakani” (VIDEO)

Piksi izviždan na “Marakani” (VIDEO)

Nestvaran promašaj Luke Jovića protiv Španije (VIDEO)

Nestvaran promašaj Luke Jovića protiv Španije (VIDEO)