Categories: Novosti

Split dobio novu promatračnicu na Marjanu

Split dobio novu promatračnicu na Marjanu

Foto: Dnevnik / HRT

Grad Split je dobio novu atrakciju, 19 metara visoku promatračnicu smještenu na Sedlu Park-šume Marjan.

Promatračnica je izgrađena na mjestu stare i na njoj će danonoćno dežurati čuvari park-šume, a bit će otvorena i za građane.

– Upravo smo otvorili promatračnicu na Marjanu, jednu novu splitsku atrakciju koja pored svog futurističkog izgleda nas podsjeća na budućnost Splita, na očuvanje naših najvrjednijih resursa, a to je sve ono što vidimo odavde, to je pogled na najljepši grad i najljepšu okolicu na svijetu, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

– Primarno je to promatračnica za otkrivanje požara na Marjanu, međutim da bi se opravdala sredstva i da to dobije još neku dimenziju, onda je to ujedno i turistička destinacija. Bit će dostupna, neće to biti samo za neke posebne prilike, dodao je Emil Šverko, arhitekt.

Pročelnica Službe za razvoj grada Antonia Eremut Erceg istaknula je kako je konačna cijena 1,3 milijuna eura, a promatračnica je djelomično sufinancirana iz sredstava EU-a, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Ulaz u promatračnicu je besplatan i dostupan građanima i turistima. Bit će otvorena od 8 do 20 sati, pri čemu u jednom trenutku na vrhu platforme može biti najviše deset osoba. U sklopu promatračnice je i lift za osobe s invaliditetom, rekla je Eremut Erceg.

Nabavljen je i električni autobus kojim će se od Posjetiteljskog centra Javne ustanove Park-šuma Marjan dolaziti do promatračnice, dok će osobe s invaliditetom uz najavu moći doći u pratnji i sa svojim vozilima, dodala je Eremut Erceg.

Promatračnica će biti digitalno povezana sa svim ulaznim rampama na Marjanu, a u podnožju će se nalaziti djelatnici protupožarne zaštite. Arhitekti promatračnice su Emil Šverko i Neno Kezić.

Promatračnica je dio velikog europskog projekta “Brdo prošlosti – oaza budućnosti”, koji je počeo još 2019. godine. Na mjestu nove promatračnice desetljećima je bila smještena stara željezna.

Današnja promatračnica ima pogled od 360 stupnjeva koji zahvaća gradove i susjedne otoke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

U prvoj polovini septembra iz Proračuna FBiH isplaćeno 483 miliona KM obveza

Isplaćeni su transferi prema poljoprivrednicima u iznosu od 16,5 miliona KM kao i transfer za…

54 sekundi ago

Barbarez o UEFA Konferenciji za selektore i tehničke direktore

U Berlinu je održana UEFA Konferencija na kojoj su učestvovali selektori i direktori evropskih fudbalskih…

2 sata ago

ZASTUPNICI NES-a U PARLAMENTU FBiH UPUTILI INICIJATIVU: Najniža penzija u Federaciji treba iznositi minimalno 700 KM

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/nes.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/nes.jpg","caption":"Zastupnici NES-a u Parlamentu FBiH (Foto: Facebook)","bg":"d9b989"}] Nakon što su propali pregovori penzionera i Vlade…

2 sata ago

Sedam biljaka koje sprečavaju buđ i vlagu u vašem domu

Neke sobne biljke kao što su ljiljani će upiti vlagu svojim lišćem koje će potom…

2 sata ago

Terzić otkrio koliki je budžet i najveća plata u Zvezdi

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić gostujući u emisji "Oko" na RTS otkrio je između…

4 sata ago