in

Kako izbjeći više celulita i lošiju cirkulaciju

Kako izbjeći više celulita i lošiju cirkulaciju
Slatka-Tajna.Eu

Menopauza je izazovan period kroz koji žene prolaze na različite načine, a u rijetke srećnice spadaju one koje imaju blage ili naznatne simptome.

Riječ je o neminovnosti životnog kruga koji nosi brojne psihofizičke promjene za svaku ženu. U ovoj borbi neke pripadnice ljepšeg pola moraju da zatraže čak i stručnu pomoć.

Menopauza i intenzivne promjene koje žene mogu osjećati u nogama

Dr Cate Shapland, internista, posvećena je u višedecenijskoj praksi radu sa ženama kroz holističk pristup. Ona kaže da su je tokom godina mnoge žene pitale da li su simptomi poput bolnih nogu, grčeva u nogama, otečenih članaka, nemirnih nogu, vrelih ili veoma hladnih stopala povezani sa menopauzom. Posvetila se istraživanju i došla do potvrdnog odgovora, kao i do nekoliko glavnih razloga zbog kojih se ovi simptomi mogu javiti.

Nedostatak magnezijuma: Menopauza i gubitak određenih vitamina i minerala

Prvi razlog koji bi mogao da utiče na noge je, potvrđuje dr Shapland, nedostatak magnezijuma.Kao što je poznato, opadanje nivoa estrogena može uticati na apsorpciju magnezijuma, a to uglavnom negativno utiče na druge oblasti, simptome i indikacije povezane s menopauzom. Neuravnotežena ishrana sa nedovoljno hranljivih materija takođe može dovesti do nedostatka magnezijuma. Sljedeći faktor za iscrpljivanje rezervi magnezijuma je stres. Zato je nedostatak magnezijuma vrlo čest tokom menopauze.

Grčevi, nemirne noge, trzanje, trnci…

Neki od mogućih efekata nedostatka magnezijuma su grčeviu nogama, posebno noću. Međutim, mogući su i tokom dana. Često se javlja nemir, osjećaj nemira u nogama, što može posebno nezgodno biti pred uspavljivanje. Sindrom nervoznih nogu učestaliji je kod žena u menopauzi. Ovi simptomi su veoma neprijatni dok se ne smire, jer često prouzrokuju strah da je riječ o nekom ozbiljnijem neurološkom problemu. Kao manifestacija su još prisutni trnci, parestezije, peckanje, utrnulost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poremećaj ravnoteže tečnosti: Zanimljivi navodi o celulitu

“Još jedan od velikih problema povezan s menopauzom je poremećaj ravnoteže tečnosti. Znamo da pad nivoa estrogena može da suprimira hormone koji kontrolišu ravnotežu vode u tijelu, što znači da se može vrlo brzo dehidrirati tokom menopauze, a često niste ni svjesni ovog problema. Očigledno rješenje za to je, a o tome često pacijentkinjama govorim i u vezi sa pojavom celulita koji se povećava u menopauzi: potrebno je unositi velike količine obične vode. Pokušajte da pijete više vode od kafe ili čaja. Oba napitka dehidriraju i stimulišu moždanu aktivnost i budnost, pa mogu da pogoršaju noćno znojenje i valunge, dodatno utičući na nivo tečnosti u tijelu. Najočigledniji znak poremećaja ravnoteže tečnosti su otečeni članci i noge uopšte. Moguća je i pojava bola. Sve to može doprinijeti pojavi vrelih, otečenih stopala i opštoj dehidraciji. Ponekad se dehidratacija manifestuje i kao bol u grudima”, detaljno objašnjava doktorica.

Poteškoće sa cirkulacijom i vaskularni problemi

Još jedan od efekata menopauze na noge ali i cijelo tijelo može biti opšte pogoršanje cirkulacije. Nedostatak estrogena ponekad čini cirkulaciju sporijom, ali to može biti povezano i sa sedentarnim načinom života, naglašava Dr Cate Shapland.

Umor takođe može da bude uzrok sporije cirkulacije i lošije limfne drenaže, kao što i i dehidratcija može biti faktor sporije cirkulacije. Problemi sa cirkulacijom (smanjeni protok krvi i limfe) često izazvata probleme kao što su otečeni zglobovi i noge. Kod velikog broja žena noge u menopauzi su zaista tromije, umornije, toplije, moguće vrlo nemirne, a može doći i do vaskularnih problema, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Meloni: Italija nikada neće posustati u odluci da podrži Ukrajinu

Meloni: Italija nikada neće posustati u odluci da podrži Ukrajinu

Polazak u školu #smijesno #viralno #smesno #film #smešno #smeh #smijeh #smehdosuza #komedija

Polazak u školu #smijesno #viralno #smesno #film #smešno #smeh #smijeh #smehdosuza #komedija