Categories: Novosti

U hladniji ponedjeljak promjenjivo, kiša česta, gdjekad obilna, nevrijeme

Slijedi promjenjivije i hladnije vrijeme, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, praćenu grmljavinom, pa i olujnim nevremenom, osobito u ponedjeljak i od četvrtka.

Zbog vrlo velike vjerojatnost jakog olujnog nevremena građanima četiri županije poslane su poruke putem Sustava za rano upozorenje i upravljanje krizamaSRUUK.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak osjetna promjena vremena

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu od jutra umjereno do pretežno oblačno. Pljuskovi s grmljavinom većinom od sredine dana. Umjeren do jak jugoistočni vjetar navečer će okrenuti na sjeverni. Temperatura zraka od 20 do 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj od 19 do 25 °C. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom bit će već u noći, a sunčanih razdoblja posebice poslijepodne. Nakon umjerenog jugozapadnog vjetra, navečer će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni.

Glavnina izraženih pljuskova s grmljavinom, lokalno praćenih i nevremenom na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj vjerojatno će biti u noći i prijepodne. Popodne sunčanije, ali ne i posve stabilno. Umjereno do jako jugo će slabjeti, zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, navečer na buru.

U Dalmaciji do sredine dana promjenjiva naoblaka, lokalno obilna kiša uz izražene pljuskove, jaku grmljavinu, vrlo vjerojatno i nevrijeme. Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje uz mogućnost za jače pljuskove s grmljavinom. Jako i olujno jugo će slabjeti u drugom dijelu dana. Temperatura zraka od 20 do 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske jako i olujno jugo puhat će veći dio dana, pa će more biti umjereno valovito i valovito. S jačim naoblačenjem pljuskova praćenih grmljavinom bit će već prijepodne. Lokalno će pasti obilna kiša, a moguće je i jače nevrijeme.”

Prolazno stabilnije pa opet promjenjivije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Već u utorak na kopnu kiša će prestati i naoblaka se raskinuti. Srijeda će stoga biti sunčana, no uz hladnije jutro. U četvrtak novo naoblačenje i kiša, sa sjevernim vjetrom i osjetan pad temperature.

Na Jadranu idućih dana sunčanije nego u ponedjeljak. Pljuskovi bi još u utorak mogli biti izraženi na jugu, a u srijedu vjerojatnost za njih raste na sjeveru. Zapuhat će umjerena do jaka bura, u srijedu prolazno jugozapadnjak. Uz porast naoblake i jačanjem juga u četvrtak na Jadran stiže nova kiša, ponegdje i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Primili smo jeftine golove koji su nas skupo koštali

Odigrali smo dobru utakmicu, međutim primili smo i dva jeftina gola, koja su nas skupo…

1 sat ago

Izraelski ministar obrane: Hezbolah će plaćati sve veću cijenu

Eskalirao je sukob na Bliskom istoku. Izrael je najavio novu fazu rata i tijekom noći…

2 sata ago

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

3 sata ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

4 sata ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

4 sata ago