in

U još većinom vruću nedjelju južina, naoblačenje, gdjegod kiša, nevrijeme

U još većinom vruću nedjelju južina, naoblačenje, gdjegod kiša, nevrijeme
Slatka-Tajna.Eu
U još većinom vruću nedjelju južina, naoblačenje, gdjegod kiša, nevrijeme

Nedjelja najprije većinom sunčana i vruća pa uz južinu sve nestabilnija, a u ponedjeljak još češća i obilnija kiša i grmljavina, lokalno i nevrijeme, pa prolazno stabilnije.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Tijekom nedjelje sve nestabilnije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka ponegdje i 33 °C uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro mirno, mjestimice uz rijeke s kratkotrajnom maglom.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana sunčano i mirno, a poslijepodne postupno naoblačenje sa zapada uz jačanje jugozapadnog i južnog vjetra. U noći na ponedjeljak kiša.

Pljuskova s grmljavinom najprije će biti na sjevernom Jadranu, navečer i u Gorskoj Hrvatskoj. Prijepodne barem djelomice sunčano, u gorju ujutro ponegdje s i kratkotrajnom maglom. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na moru i južni, a prema kraju dana jačat će jugo zbog kojega će, do tada mirno more, postajati sve valovitije.

U Dalmaciji djelomice sunčano, pa i sunčanije, uz umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će navečer pojačati osobito na otvorenom moru, a na sjeveru bi mogao pasti poneki pljusak.

Na krajnjem jugu Hrvatske ova noć će biti vedra i topla, a dan većinom sunčan i vruć. Ujutro ponegdje burin, poslijepodne slab do umjeren vjetar s mora, zatim i jugo. More većinom mirno i ugodno toplo. Najviša temperatura zraka između 29 i 32 °C.”

U ponedjeljak kiša česta, ponegdje i obilnija, pa stabilnije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno te kišovito. Obilna kiša past će osobito u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji i u ostatku unutrašnjosti. Osjetno će osvježiti uz okretanje vjetra na sjeveroistočni i sjeverni. U utorak postupno smirivanje, ponegdje još s pljuskovima, te ujutro svježije, ponegdje uz maglu.

Na Jadranu postoji velika vjerojatnost izraženih grmljavinskih nevremena u ponedjeljak, uz jako i moguće olujno jugo te obilnu kišu. Vrućina će prestati, prolazno će zatim zapuhati umjerena bura pa sjeverozapadnjak. U utorak i srijedu većinom sunčano s pljuskovima na jugu vjerojatno još u utorak ujutro, a na sjeveru u srijedu poslijepodne.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"emisija "Vrijeme"

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sergej Barbarez ima rješenje za Nizozemce

Sergej Barbarez ima rješenje za Nizozemce

Zbog navijača trajemo ovoliko dugo

Zbog navijača trajemo ovoliko dugo