Categories: Novosti

U još većinom vruću nedjelju južina, naoblačenje, gdjegod kiša, nevrijeme

Nedjelja najprije većinom sunčana i vruća pa uz južinu sve nestabilnija, a u ponedjeljak još češća i obilnija kiša i grmljavina, lokalno i nevrijeme, pa prolazno stabilnije.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Tijekom nedjelje sve nestabilnije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka ponegdje i 33 °C uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro mirno, mjestimice uz rijeke s kratkotrajnom maglom.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana sunčano i mirno, a poslijepodne postupno naoblačenje sa zapada uz jačanje jugozapadnog i južnog vjetra. U noći na ponedjeljak kiša.

Pljuskova s grmljavinom najprije će biti na sjevernom Jadranu, navečer i u Gorskoj Hrvatskoj. Prijepodne barem djelomice sunčano, u gorju ujutro ponegdje s i kratkotrajnom maglom. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na moru i južni, a prema kraju dana jačat će jugo zbog kojega će, do tada mirno more, postajati sve valovitije.

U Dalmaciji djelomice sunčano, pa i sunčanije, uz umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će navečer pojačati osobito na otvorenom moru, a na sjeveru bi mogao pasti poneki pljusak.

Na krajnjem jugu Hrvatske ova noć će biti vedra i topla, a dan većinom sunčan i vruć. Ujutro ponegdje burin, poslijepodne slab do umjeren vjetar s mora, zatim i jugo. More većinom mirno i ugodno toplo. Najviša temperatura zraka između 29 i 32 °C.”

U ponedjeljak kiša česta, ponegdje i obilnija, pa stabilnije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno te kišovito. Obilna kiša past će osobito u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji i u ostatku unutrašnjosti. Osjetno će osvježiti uz okretanje vjetra na sjeveroistočni i sjeverni. U utorak postupno smirivanje, ponegdje još s pljuskovima, te ujutro svježije, ponegdje uz maglu.

Na Jadranu postoji velika vjerojatnost izraženih grmljavinskih nevremena u ponedjeljak, uz jako i moguće olujno jugo te obilnu kišu. Vrućina će prestati, prolazno će zatim zapuhati umjerena bura pa sjeverozapadnjak. U utorak i srijedu većinom sunčano s pljuskovima na jugu vjerojatno još u utorak ujutro, a na sjeveru u srijedu poslijepodne.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Došao sam u Olimpijakos da osvojim sve trofeje

Povratnik u redove Olimpijakosa, krilni centar Saša Vezenkov, izjavio je da želi da započne novu…

2 sata ago

Uzgajivači za najljepše konje ne štede novac, više od 10 miliona dolara za čistokrvne pasmine

Kada se pomene konjički sport, prva asocijacija je novac. Konjske trke su oduvijek bile stvar…

2 sata ago

Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj

Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnijelo 13 poslanika…

2 sata ago

Gasi se jedan od najtrofejnijih fudbalskih timova

Dundalk, Fudbalski klub iz Republike Irske, nalazi se pred gašenjem.

4 sata ago

Božinović: Bolja suradnja policija može riješiti problem ilegalnih migracija

Davor BožinovićFoto: Goran Stanzl / PIXSELLMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u ponedjeljak da…

4 sata ago

Šok uoči Lige šampiona: Barsa ostala bez Olma

BARSELONA - Fudbaler Barselone Dani Olmo odsustvovaće van terena između četiri i pet nedjelja zbog…

6 sati ago