in

KBC Osijek pokrenuo dva disciplinska postupka protiv ginekologa

KBC Osijek pokrenuo dva disciplinska postupka protiv ginekologa
Slatka-Tajna.Eu
KBC Osijek pokrenuo dva disciplinska postupka protiv ginekologa

KBC Osijek

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je potvrdio da osječki ginekolog, nepravomoćno osuđen za siilovanje pacijentice, više ne radi u KBC-u Osijek te je najavio zakonske izmjene kako počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu.

– On više ne radi, to su najnovije informacije, rekao je Beroš nakon sjednice Vlade te istaknuo da je KBC Osijek pokrenuo disciplinske postupke protiv tog ginekologa, nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice 8. veljače.

– Bolnica u Osijeku pokrenula je disciplinski postupak po tom predmetu prema optuženom. Nadalje, u međuvremenu, upitan je još jedan slučaj, stoga je bolnica pokrenula dodatno još jedan drugi disciplinski postupak koji je sada u tijeku. Prema mojim informacijama, u kontaktu sam s ravnateljem, dotični doktor donio je potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad, znači on je na bolovanju i kao takav više neće biti aktivan sudionik u pružanju zdravstvene zaštite, što od početka govorim da nije trebao ni biti. Naime, vjerujem da ćemo svi nešto naučiti iz ovog predmeta. Kao što znate, od prvog trenutka ga osuđujem i pokrenuo sam izmjene zakona koji će ubuduće promijeniti da u ovakvim vrlo specifičnim slučajevima, dakle riječ je o ginekologu koji obavlja specifičnu djelatnost, a istovremeno je osuđen za djelo silovanja, dakle potpuno je neprikladno da takav djelatnik radi u zdravstvenom sustavu, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnateljstvo u priopćenju ističe kako je KBC Osijek zatražio dostavu nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda od 8. veljače 2024. godine, koju je Sud dostavio 11. rujna, a na temelju koje je pokrenut disciplinski postupak protiv ginekologa.

Dodaju kako je KBC Osijek putem elektroničke pošte zaprimio medijski upit o navodno novom neprimjerenom ponašanju liječnika tijekom pregleda te je i u tom slučaju također pokrenut disciplinski postupak, a oba disciplinska postupka su u tijeku.

Napominju kako je doktor “dostavio potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad te se trenutno nalazi na bolovanju”.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter proteklih je dana zatražila žurne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako mogući počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu, a ministar je na tom tragu danas potvrdio da je pokrenuo izmjene zakona koje će se ubuduće promijeniti da u ovakvim slučajima.

Iz Ministarstva zdravstva jučer su priopćili da su u osječku bolnicu uputili hitnu zdravstvenu inspekciju.

– Ministarstvo zdravstva najavilo je dolazak inspekcije te naša ustanova stoji na raspolaganju. Surađujemo sa svim nadležnim institucijama te se nadamo kako ćemo zajedno iznaći pravno utemeljeno rješenje za ovu situaciju. Također, nadamo se da će najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti ubuduće uskladiti pravno i moralno rješavanje ovakvih i sličnih situacija, ističu u Ravnateljstvu osječkog KBC-a.

Beroš pak tumači da su ravnatelj KBC-a Osijek i bolnička pravna služba imali argumentaciju zašto je liječnik nastavio raditi nakon nepravomoćne presude. Smatra da je takva odluka “možda pravno utemeljena, ali nije moralna”.

– Stoga ponavljam da mi kao liječniku, ministru, građaninu ove zemlje i ocu ženskog djeteta, doista nije jasno kako je moguće da se dogodi ovakav slučaj. Možete biti sigurni da smo već inicirali izmjenu zakona, poručio je.

Uputio je i apel svim ravnateljima zdravstvenih ustanova da se koriste zdravim razumom u budućnosti, da manje gledaju pravnu formu, kako bi zaštitili interese pacijenata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Beroš uputio apel ravnateljima zdravstvenih ustanova

 – Mogu misliti kako su se osjećale žene bez obzira na pravno utemeljenje, jer znate da u Hrvatskoj postoji presumcija nevinosti dok se ne dokaže krivnja. Međutim, ovdje je niz vrlo specifičnih elementa gdje je postupanje trebalo biti drugačije, ocijenio je ministar.

Zato će se, poručio je, mijenjati zakon da bi se u budućnosti moralno i pravno postupanje izjednačili. 

Iz Ministarstva zdravstva jučer su priopćili kako slučaj ginekologa u KBC-u Osijek nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice dovodi u pitanje povjerenje u liječničku struku, a nezadovoljni rezultatima dosadašnjeg postupanja u taj su KBC uputili hitnu zdravstvenu inspekciju.

– Ministarstvo zdravstva naglašava kako je slučaj liječnika, ginekologa, u KBC-u Osijek, neprihvatljiv primarno zbog štete za samu pacijenticu, a ujedno dovodi u pitanje i povjerenje u liječničku struku. Nismo zadovoljni rezultatima dosadašnjeg postupanja KBC-a Osijek u ovom slučaju te smo uputili hitno zdravstvenu inspekciju na obavljanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva su najavili da će i preispitati zbog čega je Hrvatska liječnička komora, u čijoj nadležnosti je mogućnost uskrate odobrenja za rad, to propustila učiniti, posebno zbog konteksta težine i ozbiljnosti djela za koje se navedeni liječnik tereti.

Odvjetnik Arambašić: Neprimjerena hajka i pritisak

Priopćenje za javnost uputio je i odvjetnik liječnika Krešimir Arambašić u kojem ističe kako će sve navode i činjenice u vezi s kaznenim postupkom optuženik i njegova obrana iznositi na sudovima te da je protiv nepravomoćne presude obrana uložila žalbu i da je redovni kazneni postupak i dalje u tijeku.

Smatra kako je “potreba za izlazak pred javnost neprimjerena hajka i pritisak na javnost, ali i na sudove, s jedinim ciljem da se javnosti sugerira na zaključak kako je nepravomoćno osuđena osoba ujedno i kriva. Drži kako je to suprotno odredbi Zakona o kaznenom postupku koja jasno navodi da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.

Arambašić naglašava kako “obrana u cijelosti odbacuje sve navode optužbe” te da je institut presumpcije nevinosti jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota.

U priopćenju dodaje kako smo “svi zajedno dužni svojim djelovanjem promicati i štititi ljudska prava pa tako i nepravomoćno osuđenih osoba, što je temelj demokratskog društva i ravnopravnosti svih građana uz zabranu svih oblika diskriminacije i difamacije”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ima 21 godinu i ide u penziju

Ima 21 godinu i ide u penziju

Kecmanović otvara, Đoković drugi na terenu

Kecmanović otvara, Đoković drugi na terenu