in

Prvi put pala potpora Palestinaca za Hamasov napad 7. listopada

Prvi put pala potpora Palestinaca za Hamasov napad 7. listopada
Slatka-Tajna.Eu
Prvi put pala potpora Palestinaca za Hamasov napad 7. listopada

Khan Younis, jug pojasa Gaze

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Većina stanovnika pojasa Gaze smatra da Hamasova odluka da napadne Izrael 7. listopada prošle godine nije bila ispravna, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni danas.

Ispitivanje je pokazalo velik pad potpore za taj napad nakon kojeg je Izrael izvršio ofenzivu na pojas Gaze.

Ispitivanje, koje je početkom rujna proveo Palestinski centar za politiku i istraživanja (PSR), pokazalo je da 57% ispitanika u pojasu Gaze smatra da odluka da se napadne Izrael 7. listopada nije bila ispravna, a 39% smatra da je bila ispravna.

To je prvi put od 7. listopada da je ispitivanje PSR-a pokazalo da većina ispitanika iz pojasa Gaze smatra tu odluku pogrešnom.

Pala je i potpora za taj napad na Zapadnoj obali premda većina ispitanika, njih 64%, smatra i dalje da je to bila ispravna odluka, po ispitivanju.

Ispitivanje PSR-a provedeno prije tri mjeseca pokazalo je da je 57% ispitanika u pojasu Gaze smatralo da je odluka bila ispravna.

Više od 41.000 Palestinaca poginulo je u izraelskoj ofenzivi koja je opustošila pojas Gaze, po podacima ministarstva zdravlja pojasa Gaze.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Hamasovu napadu poginulo je 1200 ljudi, a 250 je oteto, po izraelskim podacima.

Ispitivanja PSR-a od napada 7. listopada do sada su uvijek pokazivala da većina ispitanika i u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali podržava napad i to više na Zapadnoj obali nego u pojasu Gaze.

PSR je objavio da je njihovo novo ispitivanje prvi put pokazalo da je značajno pala potpora za Hamasov napad na Izrael i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, kao i očekivanja da će Hamas pobijediti u ratu.

Potpora za napad 7. listopada ne znači nužno potporu za Hamas ili ubojstva i zločine nad civilima, istaknuo je PSR, dodajući da “gotovo 90% javnosti vjeruje da Hamasovi ljudi nisu počinili zločine prikazane u video snimkama snimljenim tog dana.”

Ispitivanje je pokazalo da je pao broj ispitanika u pojasu Gaze koji podržavaju Hamas s 38% na 35%.

Ali Hamas je i dalje popularniji od Fataha, kojeg vodi predsjednik Mahmud Abas, i u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kad te kum zove na more🤣 #humor #smijeh #balkan #reels #smiješno #viral #bosna

Kad te kum zove na more🤣 #humor #smijeh #balkan #reels #smiješno #viral #bosna

Četiri neprimijetna faktora koji nepovoljno utiču na zdravlje

Četiri neprimijetna faktora koji nepovoljno utiču na zdravlje