Categories: Novosti

AMBASADOR LAGUMDŽIJA UOČI HITNE SJEDNICE UN-a O PALESTINSKOJ REZOLUCIJI: ‘Vjerujem da će rezolucija dobiti potrebnu većinu, stav BiH od početka principijelan, precizan i konstantan’

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/zlatko_lagumdzija__un_web_tv_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/zlatko_lagumdzija__un_web_tv_1.jpg”,”caption”:”Zlatko Lagumd\u017eija (Foto: UN TV)”,”bg”:”4b3b2c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/un_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/un_1.jpg”,”caption”:”Foto: Reuters\/Arhiv”,”bg”:”18150f”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/gaza_2_2_2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/gaza_2_2_2.jpg”,”caption”:”Gaza (Foto: Agencije)”,”bg”:”464a4b”}]

U Generalnoj skupštini UN-a danas u 17 sati po europskom vremenu održava se hitna sjednica u vezi s pravnim posljedicama ilegalne izarelske okupacije palestinskih teritorija.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas bi trebala usvojiti palestinsku rezoluciju kojom se od Izraela traži da okonča “svoje nezakonito prisustvo na okupiranom Palestinskom teritoriju” unutar 12 mjeseci.

Zlatko Lagumdžija ambasador BiH u Ujedinjenim narodima za “Slobodnu Bosnu” kaže da najveći broj zemalja, ne samo iz regiona i susjeda, još nema instrukciju za glasanje, odnosno da će ih dobiti pred samo glasanje, te da je slično sa bar još pola zemalja članica UN-a.

Aktivna uloga BiH

“Mi nemamo taj problem jer ćemo biti kako je jedino ispravno kao kontinuitet naše politike i glasanja o Gazi i Palestini u Generalnoj skupštini UN. Naime, ovo je četvrti  put da se Generalna skupština UN izjažnjava o Palestini i Gazi od oktobra prošle godine a naš stav je od početka principijelan, precizan i konstantan. Veliki broj zemalja je mijenjao svoje pozicije tako da će i ovaj put to biti slučaj. Vjerujem da će rezolucija dobiti potrebnu većinu pri čemu će evropske zemlje i dalje biti podijeljene i unutra i izvan šengenskih granica”, kazao je ambasador Lagumdžija, te dodao:

“O našoj poziciji, u posljednjih 10 dana, od kada je ovo zasjedanje zakazano i rezolucija predstavljena, imali smo aktivnu ulogu kako i priliči zemlji koja ima naše iskustvo posljednjih tridesetak godina. Prirodno upravo zbog našeg iskustva i politike koju predstavlja Misija Bosne i Hercegovine u UN-u”.

“Budite na pravoj strani historije”

Stalni predstavnik Palestine u UN-u Riyad Mansour jučer je podsjetio da je njegova zemlja sa statusom članice posmatrača u maju ove godine ostvarila dodatna prava nakon čega je podnijela svoj prvi prijedlog rezolucije.

Navodeći da je više od 40 zemalja sponzorisalo i podržalo nacrt rezolucije kojom se traži da Izrael okonča svoje prisustvo na okupiranim palestinskim teritorijama u roku od 12 mjeseci, Mansour je rekao kako “svaka zemlja ima jedan glas i cijeli svijet gleda hoćemo li poštovati vrijednosti za koje tvrdimo da zagovaramo”.

“Molim vas da budete na pravoj strani historije, budite na strani međunarodnog prava i mira”, rekao je Mansour. On je dodao kako je alternativa tome svakodnevno gledati na televizijskim ekranima patnju naroda Palestine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U nacrtu rezolucije koji je podnijela Palestina, zatraženo je okončanje okupacije.

Od Tel Aviva se traži da prekine aktivnosti novih naseljavanja

“Zahtijevamo da Izrael okonča svoje ilegalno prisustvo na okupiranim palestinskim teritorijama bez daljeg odlaganja i da to učini u roku od 12 mjeseci nakon usvajanja rezolucije”, istaknuto je u nacrtu.

Osim što se od Izraela traži da prekine okupaciju u skladu s odlukama ICJ-a, u nacrtu rezolucije se od Tel Aviva traži da prekine aktivnosti novih naseljavanja i povuče se iz svih naselja, te ističe da Izrael mora nadoknaditi štetu koju je nanio na okupiranim palestinskim teritorijama.

U tom kontekstu, nacrtom rezolucije se traži od “svih država članica da ispune svoje obaveze prema međunarodnom pravu”, da podrže pravo Palestine na samoopredjeljenje, da ne prihvate ilegalnu situaciju koju je nametnuo Izrael, da ne pomažu Izraelu i da uvedu neophodne sankcije.

U izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine u Pojasu Gaze ubijena su 41.252 Palestinca, uključujući najmanje 16.795 djece i 11.378 žena. Ranjeno je 95.497 Palestinaca 

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, smatra se da se pod ruševinama nalaze još hiljade tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima.

S.GOJAK

Redakcija

Recent Posts

Primili smo jeftine golove koji su nas skupo koštali

Odigrali smo dobru utakmicu, međutim primili smo i dva jeftina gola, koja su nas skupo…

24 minute ago

Izraelski ministar obrane: Hezbolah će plaćati sve veću cijenu

Eskalirao je sukob na Bliskom istoku. Izrael je najavio novu fazu rata i tijekom noći…

30 minuta ago

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

2 sata ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

2 sata ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

3 sata ago

Pet trikova za čišćenje bijelih patika, izgledaće kao nove

Ako želite da saznate kako da očistite bijele patike ili cipele i da izgledaju kao…

3 sata ago