Categories: Biznis

Ekonomska diplomatija- podrška razvoju privrede Bosne i Hercegovine

Digitalna platforma je inicijalno osmišljena, kako je istaknuto, kao podrška jačanju međunarodne ekonomske saradnje i inostranoj promociji bh. proizvoda i usluga, uz poticanje i promociju direktnih stranih ulaganja u BiH.

„Podrška promociji ekonomske diplomacije u Bosni i Hercegovini datira još od 2016. godine, kada je VTK BiH počela realizaciju edukativnog programa pod nazivom „Škola ekonomske diplomacije. Kroz pet ciklusa škole, koju je pohađalo oko 750 polaznika, prezentirano je više od 35 tema od strane više od  30 predavača, među kojima su bili i bivši i aktualni veleposlanici zemalja širom svijeta, gospodarski savjetnici i počasni konzuli“, rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković. Izrazio je nadu da će digitalna platforma značajno pomoći unaprjeđenju međunarodne ekonomske saradnje, ali i kompanijama na njihovom putu internacionalizacije poslovanja.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je naglasio značaj digitalizacije u poboljšanju rada i komunikacije ministarstva i privredne zajednice sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

„Digitalizacijom procesa ekonomske diplomatije činimo naš rad transparentnijim i efikasnijim. Pozivam privredne subjekte da se registruju i iskoriste sve benefite ove platforme“, kazao je ministar Konaković te pozvao medije i javnost da u javnom diskursu fokus stave na ekonomske prioritete, jačanje i promociju bh. privrede i kreiranje ambijenta koji će potaći domaće i privući direktne strane investicije.

„Bosna i Hercegovina mora intenzivno raditi na rebrendiranju i jačanju stabilnosti, koja je preduslov za snažniju ekonomsku aktivnost. Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kroz naše ambasade i diplomatske misije, aktivno će raditi na poticanju izvoza iz naše zemlje kroz pronalazak šansi i otvaranje novih tržišta za domaće kompanije, kao i na promociji BiH kao zemlje atraktivne za ulaganje“, zaključio je Konaković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Platforma je razvijena uz finansijsku i tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta “Digitalna transformacija u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini”.

“Digitalni alati poput Platforme za ekonomsku diplomatiju su od ključnog značaja za Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačala svoju konkurentnost na brzo rastućem globalnom tržištu. UNDP osnažuje zemlje i zajednice da ekonomski napreduju kroz inovacije i digitalnu transformaciju. Ova inicijativa, realizovana u partnerstvu između Ministarstva vanjskih poslova BiH i UNDP-a, dokaz je snage digitalne transformacije u podsticanju rasta, smanjenju prepreka i unapređenju međunarodne trgovine”, izjavio je Renaud Meyer, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH.

Putem platforme omogućen je pristup informacijama o ekonomskim profilima zemalja, podacima o diplomatskim predstavništvima BiH, uključujući i informacije o počasnim konzulima BiH u inostranstvu, poslovnim klubovima i klubovima dijaspore. U  kontinuitetu će biti objavljivane nove informacije o izvoznim prilikama za koje DKP BiH imaju saznanja, kao i novosti, članci, najave poslovnih događaja, sajmova, foruma i konferencija iz domena ekonomske diplomatije u zemlјama u kojima predstavljaju BiH, ali i o događajima koji se organizuju u našoj zemlji.

Na platformi je otvoren dodatni prostor kompanijama i institucijama da se obrate Ministarstvu svojim upitima i zahtjevima.

Redakcija

Recent Posts

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

40 minuta ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

47 minuta ago

Pet trikova za čišćenje bijelih patika, izgledaće kao nove

Ako želite da saznate kako da očistite bijele patike ili cipele i da izgledaju kao…

60 minuta ago

Adresa stadiona Bajern u Minhenu preimenovana u čast Franca Bekenbauera

Stadion fudbalskog kluba Bajern "Alijanc arena" biće na novoj adresi - Trg Franca Bekenbauera, nakon…

3 sata ago

Tajništvo Sabora Pavličeku: Pravodobno je obaviješten o okolnostima preseljenja

Marijan PavličekFoto: Patrik Macek / PIXSELLZastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček požalio se u četvrtak, drugog…

3 sata ago

U prvoj polovini septembra iz Proračuna FBiH isplaćeno 483 miliona KM obveza

Isplaćeni su transferi prema poljoprivrednicima u iznosu od 16,5 miliona KM kao i transfer za…

3 sata ago