Categories: Novosti

Predsjednik Srpske demokratske stranke odbacio krivicu za traženje mita

Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), izjasnio se 18. septembra pred Okružnim sudom u Banjoj Luci da nije kriv za traženje mita.

Entitetsko Tužilaštvo Republike Srpske tereti ga da je kao načelnik Teslića tražio novac i poslovne prostore kako bi dao dozvole za gradnju Alenu Seferoviću, preduzetniku iz ove opštine u sjevernoj Bosni. S Miličevićem je za isto djelo optužen i Nikola Stokuća, načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje u Tesliću.

Miličević je nakon ročišta o izjašnjenju o krivici novinarima kazao da “ne postoji materijalni dokaz mita ili neke usluge koja mu je pružena”.

“Čak i u optužnici piše da sam ja to [mito] odbio”, kazao je Miličević koji smatra da je riječ o “politički motivisanoj optužnici”.

Srpsku demokratsku stranku (SDS) su početkom 1990-ih, pored ostalih, osnovali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik koji su kasnije u Hagu osuđeni za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

SDS je danas, uz Partiju demokratskog progresa i Za pravdu i red, glavna opoziciona stranka Savezu nezavisnih socijaldemokrata na čijem čelu je Milorad Dodik, proruski orijentisani predsjednik entiteta Republika Srpska.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sjedinjene Američke Države sankcionirale su i SDS i Dodika kao i cijeli današnji vrh RS-a zbog narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma zbog čega je SDS imao problem i s prijavom za lokalne izbore.

“Kriminalizovani i kriminalni režim koristi svoje kriminalne poluge moći i vlasti. Bilo koji čovjek se u ovakvom sistemu mora osjećati uplašenim da mu u bilo kojem momentu neko odozgo, neki veliki vođa putem svojih poluga moći može da zagorča život”, kazao je pored ostalog Miličević.

Početak suđenja Miličeviću i njegovom saradniku Stokući podudario se s predizbornom kampanjom za lokalne izbore u BiH koji su zakazani za 6. oktobar.

SNSD je na prošlim izborima 2020. godine osvojio vlast u većini općina u RS-u, ali je izgubio poziciju gradonačelnika administrativnog centra Banje Luke u kojoj je gradonačelnik prethodne četiri godine Draško Stanivuković iz PDP-a kojeg je podržao i SDS uz još neke partije.

SDS decenijama drži vlast u Bijeljini, u sjeveroistočnoj Bosni na granici sa Srbijom, koji je jedan od najvećih gradova u ovom entitetu.

Redakcija

Recent Posts

Primili smo jeftine golove koji su nas skupo koštali

Odigrali smo dobru utakmicu, međutim primili smo i dva jeftina gola, koja su nas skupo…

36 minuta ago

Izraelski ministar obrane: Hezbolah će plaćati sve veću cijenu

Eskalirao je sukob na Bliskom istoku. Izrael je najavio novu fazu rata i tijekom noći…

43 minute ago

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

2 sata ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

3 sata ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

3 sata ago

Pet trikova za čišćenje bijelih patika, izgledaće kao nove

Ako želite da saznate kako da očistite bijele patike ili cipele i da izgledaju kao…

3 sata ago