Categories: Novosti

Sergej Šojgu u posjetu Iranu, nekoliko dana nakon posjeta Sjevernoj Koreji

Sergej Šojgu

Foto: Kristina Kormilitsyna / Kremlj/Reuters

Visoki ruski sigurnosni dužnosnik Sergej Šojgu održao je razgovore sa svojim iranskim kolegom u Teheranu u utorak, prenose ruski i iranski mediji, nekoliko dana nakon sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u Pjongjangu.

Rusija je produbila svoje odnose s Iranom i Sjevernom Korejom, obje nacije neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Državama, od početka svoga rata u Ukrajini. Sjedinjene Države na ova rastuća prijateljstva gledaju s brigom, napomenuvši da obje države Rusiju snabdijevaju balističkim projektilima za korištenje u ratu, što Moskva niječe.

Oba Šojguova putovanja dolaze u ključnom trenutku dvogodišnjeg rata, dok Kijev vrši pritisak na Sjedinjene Države i njihove saveznike da mu omoguće korištenje dalekometnog zapadnog oružja za napade na ciljeve poput vojnih aerodroma duboko unutar ruskog teritorija.

Predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna izjavio da će zapadne zemlje biti u izravnom ratu s Rusijom ako bi dale zeleno svjetlo za korištenje takvog oružja, te da bi Moskva odgovorila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Novinska agencija Nour, povezana s Vrhovnim vijećem za nacionalnu sigurnost Irana, izvijestila je da se Šojgu sastao sa svojim iranskim kolegom, Ali Akbarom Ahmadianom. Nisu podijeljene informacije o ishodu toga sastanka.

Rusija je nekoliko puta govorila da je blizu potpisivanja velikog sporazuma s Iranom čime bi se strateško partnerstvo između dvije zemlje zapečatilo.

Šojgu je bio ruski ministar obrane do svibnja ove godine, kad je imenovan tajnikom Vijeća sigurnosti koje okuplja vojsku predsjednika Vladimira Putina, obavještajne šefove i druge više dužnosnike. Osim sastanka s Kimom u Sjevernoj Koreji prošli tjedan, održao je i razgovore u Sankt Peterburgu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

7 minuta ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

52 minute ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

59 minuta ago

Pet trikova za čišćenje bijelih patika, izgledaće kao nove

Ako želite da saznate kako da očistite bijele patike ili cipele i da izgledaju kao…

1 sat ago

Adresa stadiona Bajern u Minhenu preimenovana u čast Franca Bekenbauera

Stadion fudbalskog kluba Bajern "Alijanc arena" biće na novoj adresi - Trg Franca Bekenbauera, nakon…

3 sata ago

Tajništvo Sabora Pavličeku: Pravodobno je obaviješten o okolnostima preseljenja

Marijan PavličekFoto: Patrik Macek / PIXSELLZastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček požalio se u četvrtak, drugog…

3 sata ago