in

Nastavljeno suđenje Dodiku i Lukiću

Nastavljeno suđenje Dodiku i Lukiću
Slatka-Tajna.Eu
Nastavljeno suđenje Dodiku i Lukiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 18. septembra je nastavljeno suđenje predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika RS” Milošu Lukiću, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. avgusta prošle godine podiglo optužnicu protiv Dodika, jer je potpisao predsjedničke ukaze i time proglasio važećim dva entitetska zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Riječ je o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je poništio oba zakona 1. jula 2023. dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima je dodano krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika” za šta je Dodik i optužen.

Miloša Lukića Tužilaštvo tereti, da je kao v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tajni sastojak za savršen ajvar

Tajni sastojak za savršen ajvar

Piksi govorio o novom formatu UEFA takmičenja

Piksi govorio o novom formatu UEFA takmičenja