Categories: Novosti

Saborski zastupnici o burnom početku jesenskog zasjedanja Sabora

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Burni početak jesenskog zasjedanja Sabora u novom prostoru Vojnog učilišta. Oporba je na Aktualnom prijepodnevu rešetala vladajuće, a oni im uzvraćali da lupetaju i buncaju. Saborski zastupnici Ante Sanader, Arsen Bauk, Nikola Grmoja i Stipo Mlinarić komentirali su aktualne teme u emisiji “Otvoreno”. 

Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, danas je na saborskom aktualcu “udario” po porezu na nekretnine.

– Ja sam problematizirao nevjerodostojnost Vlade i premijera, rekao je Grmoja.

– Činjenica je da su oni prije izbora govorili da neće uvesti porez na nekretnine, a sada ga uvode, prokomentirao je Grmoja.

Dodaje kako je svakako “potrebno nešto poduzeti u vezi rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, ali Hrvatska je toliko različita da način na koji se ide ovo sada riješiti neće napraviti ništa”.

Dodaje kako ne može biti ista situacija u Zagori ili Slavoniji gdje će se oporezivati kuće koje nisu u funkciji ili u Zagrebu ili Splitu gdje postoji velika potreba za stanovanjem.

Grmoja: Volio bih kad bi ministar Šipić napravio nešto po pitanju demografije

Istaknuo je kako u Hrvatskoj cijelo vrijeme imamo priču da želimo zadržati mlade, a brojke nam ne idu u prilog.

– Volio bih kad bi ministar Šipić po pitanju demografije u Hrvatskoj napravio nešto, rekao je.

Poručio je kako će se Most nastaviti “dosljedno, pošteno i autentično boriti za interese hrvatskog naroda”.

– Štitit ćemo hrvatske, obiteljske, kršćanske vrijednosti koje su pod udarom, ne samo ljevice, već i vladajuće većine, poručio je.

Ante Sanader, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kazao je kako će “izaći s rješenjem krajem sljedećeg tjedna”. 

– I do sad smo imali porez na kuće na odmor. Isto je bio raspon od 0 do 5 eura po kvadratu. To će i sutra ostati lokalni porez koji će jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine imati mogućnost odrediti kakva će biti cijena. A o tome kolika će biti, to ćemo ostaviti još da se završno dogovorimo pa onda ćemo izaći s prijedlogom, istaknuo je Sanader.

Dodaje kako intencija zakona nije da se oporezuje neka kuća koja nije nastanjena u Zagorju, u Slavoniji, ili na nekim područjima koja nisu atraktivna. 

– Smisao je ostaviti priuštivo stanovanje za mlade ljude, rekao je.

– Mladi ljudi danas ne mogu doći do stana jer se iznajmljuju. I tom se treba stati na kraj. Da stanovanje za mlade ljude bude priuštivo, poručio je.

Što se tiče porasta cijena hrane, kazao je kako su zaštitili određeni minimum prehrambenih proizvoda, ali da divljanje cijena hrane koje je prisutno nije realno. 

– Vidjelo se kolike su zarade trgovačkih lanaca. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja može propisati kazne i ispitati zašto je došlo do tako drastičnih povećanja cijena. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 Oni su jedini koji bi to trebali reagirati na ovo, poručio je.

Sanader: Borit ćemo se da povećamo mogućnost priuštivog stanovanja mladim ljudima

Sanader je istaknuo kako su u proteklim mandatima pokazali ozbiljnost i odgovornost za vođenje države.

– To ćemo nastaviti i u ovom trećem mandatu. Borit ćemo se maksimalno da povećamo mogućnost priuštivog stanovanja mladim ljudima i da se riješi taj problem velikog broja nenastanjenih stambenih objekata i da padnu cijene nekretnina, poručio je Sanader.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik DP-a, kazao je kako “unaprijed kritizirati mjeru koja još nije gotova i koja će tek biti sljedeći tjedan predstavljena mogu samo profesionalni kritičari”. 

– Što se tiče nas u Domovinskom pokretu, komunicirali smo i u kampanji, a na kraju krajeva preuzeli smo i odgovornost, uzeli smo Ministarstvo demografije da pomognemo mladim obiteljima da mogu doći do stambenih kvadrata. Prema tome, više me zanima kako će biti to riješeno kad taj zakon dođe u Sabor, a doći će vrlo brzo. To me jako zanima da zaustavimo ovaj egzodus mladih, poručio je Mlinarić.

Mlinarić o Ivi Ćaleta-Caru

Dodao je i kako je Ivan Penava imao “dobru namjeru ponuditi mladom momku Ivi Ćaleta-Caru da bude saborski zastupnik Domovinskog pokreta, ali kako mu se nakon stranačkih izbora sve ogadilo te je dao ostavku”.

– Na njegovo mjesto dolazi Predrag Mišić, moj prijatelj, moj suborac iz Vukovara, kazao je. 

– Bili smo veliki radnici u oporbi, prokazivali smo i govorili, ali ćemo biti veliki radnici i u vlasti. Iza nas će nakon četiri godine ostati rezultati, poput skidanja četničkih spomenika, stambenog zbrinjavanja mladih, kroz naša tri ministarstva u polju poljoprivrede i gospodarstva… Za razliku od kolega iz Mosta koji su dva put bili u vlasti, a iza njih apsolutno ništa nije ostalo, osim Borisa Miloševića kao državnog tajnika. Za razliku od njih, kod DP-a nema nijednog državnog tajnika ili potpredsjednika Vlade iz SDSS-a. Što smo rekli smo i napravili, a nekima ovdje je u cilju da ne bude desna Vlada u Hrvatskoj, rekao je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. 

Bauk: Današnje zasjedanje se nije razlikovalo po ničemu od dosadašnjih

Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, osvrnuo se na izbore u SDP-u.

– Što se tiče rješenja o poništenju radnji na biračkom mjestu u Splitu, moje su informacije one koje su objavljene u rješenju, drugih informacija nemam. U tijeku je onaj uobičajeni postupak nakon provedenih izbora, to je da se odlučuje o prigovorima. Nije ni ovo konačna odluka, i na to postoji drugi stupanj. 

– Ono što je jasno je da će se u subotu održati drugi krug izbora za predsjednika stranke i time će unutar stranačkih izbora u SDP-u biti gotovi, rekao je Bauk.

Što se tiče poreza na nekretnine, Bauk smatra ako je cilj da se dobije kao rezultat smanjenje cijena nekretnina, odnosno da mlade obitelji mogu sebi priuštiti stan, onda svaka mjera koja je u tom smjeru zaslužuje razmatranje i podršku.  

– S obzirom na razlike, regionalne i druge unutar Hrvatske, razumno zvuči da to ostane u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a onda će demokratski izabrani čelnici na temelju toga i imati priliku voditi određenu vrstu porezne politike. 

Međutim, u tom slučaju se postavlja pitanje koji bi uopće bila zasluga Vlade za to, pita se Bauk.

– Hrvatski sabor je započeo jesensko zasjedanje aktualnim prijepodnevom koje se ni po čemu bitnom nije razlikovalo od onih dosadašnjih, jedino što je Domovinski pokret sada u vlasti pa smo mi ostali u prosjeku bili ipak pristojniji prema HDZ-u, nego kad je Domovinski pokret bio u oporbi, zaključio je Arsen Bauk.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Barbarez o UEFA Konferenciji za selektore i tehničke direktore

U Berlinu je održana UEFA Konferencija na kojoj su učestvovali selektori i direktori evropskih fudbalskih…

32 minute ago

ZASTUPNICI NES-a U PARLAMENTU FBiH UPUTILI INICIJATIVU: Najniža penzija u Federaciji treba iznositi minimalno 700 KM

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/nes.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/nes.jpg","caption":"Zastupnici NES-a u Parlamentu FBiH (Foto: Facebook)","bg":"d9b989"}] Nakon što su propali pregovori penzionera i Vlade…

39 minuta ago

Sedam biljaka koje sprečavaju buđ i vlagu u vašem domu

Neke sobne biljke kao što su ljiljani će upiti vlagu svojim lišćem koje će potom…

51 minuta ago

Terzić otkrio koliki je budžet i najveća plata u Zvezdi

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić gostujući u emisji "Oko" na RTS otkrio je između…

3 sata ago

Kineska vjetroelektrana u BiH bez dozvola za rad

Dvadeset vjetrenjača Vjetroelektrane Ivovik na brdu između Livna i Tomislavgrada u zapadnoj Bosni mjesecima vrte…

3 sata ago