Categories: Biznis

ASA Bolnica otvara Centar za gojaznost: Liječenje i podrška kroz multidisciplinarni pristup

Predstavnici ASA Bolnice najavili su početak rada Centra za gojaznost, koji je posvećen sveobuhvatnom pristupu u upravljanju gojaznošću s ciljem da pacijentima pomogne u postizanju i održavanju zdravog indeksa tjelesne mase (BMI). U Bosni i Hercegovini čak 668.000 osoba je pogođeno gojaznošću, uključujući veliki broj djece, pa ova inicijativa predstavlja ključni korak u borbi protiv jednog od najvećih zdravstvenih problema našeg društva.

„Naša misija u ASA Bolnici je pružanje najbolje moguće zdravstvene njegu koristeći najsavremenije metode i tehnologije. Posvećeni smo vašem zdravlju i uspjehu u borbi protiv gojaznosti, a naš integrisani pristup i multidisciplinarni tim osiguravaju da svaki aspekt  liječenja bude obuhvaćen s najvećom pažnjom i stručnostima – istakao je prof. dr. Rasim Jusufović Predsjednik Uprave ASA Bolnice, na  konferenciji za medije  upriličenoj  povodom najave otvaranja ovog Centra.

Kako je istaknuto, Centar  za gojaznost u okviru ASA Bolnice nudit će integrisane usluge koje pokrivaju sve aspekte dijagnostike, liječenja i podrške pacijentima, uz tim istaknutih medicinskih stručnjaka među kojima su: dr. Anida Divanović – endokrinolog, prof.dr. Nedžad Kadrić – hirurg, dr. Zlatko Kalabić – neuropsihijatar, dr. Dario Đukić – pedijatar, prof. dr. Irzada Taljić – nutricionista, dr. sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović – kineziolog i doc.prim.dr. sc. Zlatko Vlajčić – plastični hirurg.

Koristeći najnovije dijagnostičke metode, u Centru za gojaznost bit će moguće uraditi procjenu tjelesne mase i metaboličke faktore kako bi se utvrdili uzroci gojaznosti i razvile personalizovane strategije liječenja. Specijalistički tim Centra za gojaznost nudi individualizovane sesije koje pokrivaju mentalno zdravlje, promjene životnih navika i strategije za dugoročnu kontrolu tjelesne težine, uz personalizovane planove ishrane prilagođene potrebama i ciljevima svakog pacijenta.

„Kroz detaljnu dijagnostiku i liječenje hormonskih poremećaja, pomoći ćemo našim pacijentima  da razumiju i upravljaju endokrinim faktorima koji mogu doprinjeti gojaznosti. Naša svrha je da pružimo precizno usmjerene terapije koje će pomoći u postizanju i održavanju  zdrave tjelesne težine – naglasila je endokrinolog, dr. Anida Divanović.

Pored toga Centar nudi različite procedure koje pomažu u smanjenju tjelesne težine kod osoba koje pate od ekstremne gojaznosti i kod kojih druge metode mršavljenja nisu bile uspješne, a jedna od metoda je i hirurško liječenje gojaznosti.

„Cilj nam je da  ponudimo najsigurnije i najefikasnije opcije bariatrijske hirurgije, uključujući laparoskopske operacije i druge inovativne hirurške metode. Svaka odluka o operaciji se donosi u potpunosti na temelju individualnih potreba i ciljeva, a moja obaveza je da pacijentu pružim stručnu njegu i podršku tokom cijelog procesa liječenja” – naglasio je hirurg, prof.dr. Nedžad Kadrić, član stručnog tima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Doc. prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić, plastični hirurg iz Akademije za plastičnu hirurgiju u Zagrebu, stručnjak je za rekonstrukciju trbušne stijenke i podizanje tijela nakon liječenja gojaznosti. Istakao je da ova saradnja predstavlja značajan korak u unapređenju medicinskih usluga, te naglasio važnost partnerstva sa ASA Bolnicom u pružanju sveobuhvatne i kvalitetne njege pacijentima koji se podvrgavaju ovim složenim zahvatima. Ova regionalna saradnja omogućava razmjenu stručnih znanja i iskustava, što direktno doprinosi uspješnosti tretmana i bržem oporavku pacijenata.

“Centar će igrati ključnu ulogu u edukaciji javnosti i stručnjaka kroz različite programe edukacija za stručnjake  u oblasti medicine, nutricionizma i psihologije u ASA Institutu. Naše edukacije će biti usmjerene na najnovije istraživačke pristupe i tehnike u upravljanju gojaznošću  s ciljem povećanja svijesti o značaju prevencije i pravilnog liječenja gojaznosti” – naglasio je prof. dr. Rasim Jusufović Predsjednik Uprave ASA Bolnice.

Otvaranjem Centra za gojaznost,  ASA Bolnica nastavlja sa svojom misijom stvaranju zdravijeg društva kroz sveobuhvatan i integrisan pristup liječenju ovog sveprisutnog problema. Pacijenti će dobiti podršku ne samo u rješavanju trenutnih zdravstvenih problema, već i u prevenciji budućih komplikacija povezanih sa gojaznošću.

Sve informacije o cijenama usluga, ljekarima i odjeljenjima, dostupne su na web stranici ASA Bolnice ili putem kontakt centra na navedene brojeve telefona: besplatni broj za pozive iz BiH 0800 222 55, za pozive iz inostranstva +387 33 555 200.

Redakcija

Recent Posts

Održan seminar za delegate Premijer futsal lige BiH

U prostorijama Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan seminar…

27 minuta ago

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

33 minute ago

Pet najčešćih razloga koji mijenjaju higijenske navike ljubimca

Iako poslije obavljene nužde pas često udara nogama o tlo što se smatra normalnom i…

52 minute ago

Alkaraz ima jednu misiju na Lejver kupu

​Karlos Alkaraz prvi put će igrati na Lejver kupu, a tome se posebno raduje Rodžer…

2 sata ago

Hezbolah lansirao 140 raketa na Izrael

Dim se diže iz libanonskog sela Kfar KilaFoto: Karamallah Daher / REUTERSIzraelske obrambene snage izvijestile…

3 sata ago