Categories: Novosti

Eurozastupnici osudili ograničavanje sloboda žena u Afganistanu

Eurozastupnici osudili ograničavanje sloboda žena u Afganistanu

Foto: Sayed Hassib / Reuters

Eurozastupnici su osudili nedavni dekret talibana i provedbu šerijatskog zakona uklanjanjem žena i djevojaka iz javnog života u Afganistanu te zatražili da se “rodni apartheid” odredi kao zločin protiv čovječnosti.

Zastupnici u Europskom parlamentu, u rezoluciji kojoj je suautor bio hrvatski eurozastupnik Gordan Bosanac iz kluba Zelenih traže da EU podrži priznavanje rodnog apartheida kao zločina protiv čovječnosti i pozivaju na to da de facto vlasti Afganistana budu pozvane na odgovornost, kroz istragu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i uspostavu Neovisnog istražnog mehanizma UN-a, objavio je Europski parlament.

Također traže nove sankcije EU protiv talibana i osuđuju vlade koje podržavaju talibane normalizacijom odnosa. Rezolucija poziva EU i države donatore da povećaju humanitarnu pomoć i sredstva za potporu osnovnim potrebama, sredstvima za život i afganistanskom civilnom društvu.

Žene su prisiljene na rane brakove, podvrgnute su seksualnom nasilju, kao i bičevanju i kamenovanju do smrti, podsjećaju europarlamentarci, pohvaljujući njihovu hrabrost i izražavajući solidarnost s afganistanskim ženama.

Rezolucija o kršenju ljudskih prava u Afganistanu prva je koju je supotpisao novi hrvatski eurozastupnik Gordana Bosanac, izabran u EP na listi stranke Možemo. Bosanac je rezoluciju supotpisao kao predlagatelj s kolegama iz skupine Zeleni/ESA, a ona je bila osnova za pregovore o zajedničkoj rezoluciji šest skupina (uz Zelene još i EPP, S&D, ECR, Renew i Ljevica).

Rezoluciju su eurozastupnici na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali s 565 glasova za, 8 protiv i 43 suzdržana glasa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Žene Afganistana ponovno su na udaru talibanske vlasti, koja im je dodatno ograničila slobodu izgleda, ponašanja i kretanja. Zbog toga mi je posebno drago da su kolegice i kolege na današnjem glasanju podržale Rezoluciju o pogoršanoj situaciji žena u Afganistanu zbog nedavnog usvajanja Zakona o promidžbi vrline i sprječavanju poroka, istaknuo je tim povodom Gordan Bosanac, priopćio je ured zastupnika.

Napad na žene u novom Zakonu samo je nastavak dosadašnje politike rodnog apartheida, u kojoj su talibani djevojčicama i ženama već onemogućili obrazovanje. Povratak žena u obrazovni sustav i pravo sudjelovanja po jednakim osnovama kao i dječacima jedan je od naših osnovnih zahtjeva, ističe.

U Rezoluciji stoji kako se u Afganistanu nastavljaju humanitarna i kriza ljudskih prava, u kojoj više od polovice stanovništva treba humanitarnu pomoć, zbog čega zastupnici pozivaju EU da pojača svoju podršku afganistanskim organizacijama civilnog društva, posebno onima koji brane prava žena i djevojaka, te da financira specifične programe pomoći i zaštite za branitelje ljudskih prava i vjerske i etničke manjine.

Nužno je da EU iskoristi svoje mehanizme u vanjskoj politici i međunarodnim odnosima i donese restriktivne mjere protiv svih organizacija i osoba koje nasrću na slobode žena i djece, LGBTIQ osoba, vjerskih i etničkih manjina, one koji omogućuju i provode smrtne kazne u Afganistanu, rekao je Bosanac povodom usvajanja Rezolucije i istaknuo je kako u njoj traže i obnovu i jačanje mandata Posebnog izvjestitelja UN-a za Afganistan, kao i uspostavljanje neovisnog istražnog mehanizma u okviru sljedeće sjednice UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Bosanac je ocijenio kako je današnja situacija u Afganistanu posljedica neuspješne vojne intervencije SAD-a, nakon koje je talibanski režim u tri godine dodatno zaoštrio sve oblike represije prema svojem stanovništvu.

Zbog toga, s kolegicama i kolegama u EP-u poziva EU i države članice da pojačaju humanitarnu pomoć afganistanskom narodu, unutar i izvan zemlje. Također, da EU mora inzistirati na održavanju stroge uvjetovane suradnje s talibanima prema pet mjerila postavljenih od strane Vijeća za suradnju s de facto vlastima. Zastupnici osuđuju i vršenje pritiska na Afganistance na vanjskim granicama EU, te pozivaju države članice da strogo suzdrže od deportacije afganistanskih državljana i daju im dozvole za boravak, te visokog predstavnika EK da preuzme inicijativu EU za promicanje kodifikacije rodnog apartheida kao zločina prema međunarodnom pravu, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Navijačima Marseja zabranjeno gostovanje Lionu

​Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zabranio je putovanje navijačima Olimpika iz Marseja na utakmicu…

49 minuta ago

BiH poslala Briselu ‘nepotpun’ dokument o ispunjenju uslova za sredstva iz EU Plana rasta

Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da…

55 minuta ago

Masna pogača sa svinjskom masti koja sjeća na djetinjstvo

​Ko može da odoli ukusnoj, mekanoj i toploj pogači? Ona nas vraća u dane djetinjstva,…

1 sat ago

Omladinci Crvene zvezde poraženi od Benfike

Omladinska selekcija Fudbalskog kluba Crvene zvezde započela je svoje učešće u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona…

3 sata ago

“Vatreni” zadržali 12. poziciju u poretku najboljih

Hrvatska fudbalska reprezentacija ostala je na 12. mjestu na najnovijoj tabeli Svjetske fudbalske federacije (FIFA).…

5 sati ago