Categories: Novosti

Sabor o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Saborska rasprava

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojim se detaljnije propisuju radnje u postupku izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić istaknuo je kako se najvažnije promjene koje donosi ovaj prijedlog zakona odnose na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, jer je katastarska izmjera temelj za sustavnu obnovu, odnosno osnivanja zemljišnih knjiga, kao i uspostavu novog katastarskog operata, u konačnici Baze zemljišnih podataka.

Uz to, detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, čime se doprinosi pravnoj sigurnosti i zaštiti prava i obveza stranaka u postupcima te su pojednostavljene neke radnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Šustić je kazao i da će prijedlog zakona utjecati na osiguranje suvremenog i učinkovitog sustava zemljišne administracije, koji u konačnici doprinosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava proces ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina.

Zastupnici će raspraviti i Izviješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2023. godinu. u kojem se, među inim, navodi da je od ukupnog broja zaprimljenih pritužbi (214), njih 127 (59,3%) bilo je iz područja pravosuđa i uprave, 19 (8,87%) iz područja zaštite obitelji, 30 (14%) iz područja stambene, komunalne te imovinsko-pravne problematike, 10 (4,67%) i područja rada i radnih odnosa te njih 25 (11,68%) iz ostalih područja.

Hrvatski sabor ovotjedni rad završit će glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Uz ovih pet trikova nanošenje crvenog karmina biće vam lakše

Crvene usne su najlakši i najbrži način da izgledate uglađeno i moderno u ovom trenutku,…

15 minuta ago

Stadion Bajern Minhena od sada na adresi Franca Bekenbauera

MINHEN - Stadion fudbalskog kluba Bajern Minhena, Alijanc arena biće na novoj adresi - Trg…

2 sata ago

Navijačima Marseja zabranjeno gostovanje Lionu

​Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zabranio je putovanje navijačima Olimpika iz Marseja na utakmicu…

4 sata ago

BiH poslala Briselu ‘nepotpun’ dokument o ispunjenju uslova za sredstva iz EU Plana rasta

Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da…

4 sata ago

Masna pogača sa svinjskom masti koja sjeća na djetinjstvo

​Ko može da odoli ukusnoj, mekanoj i toploj pogači? Ona nas vraća u dane djetinjstva,…

4 sata ago