in

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta
Slatka-Tajna.Eu
Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija je 18. septembra potvrdila da je primila dokument iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji se odnosi na dobijanje finansijske pomoći iz Plana rasta za Zapadni Balkan, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.

“Komisija trenutno završava svoju ocenu Reformskih agendi naših partnera iz Zapadnog Balkana, koja pokriva kako reforme u oblasti osnovnih tako i socio-ekonomske reforme, uključujući i reforme u BiH, čiji smo nacrt dobili juče (17 septembra)”, navodi se u odgovoru pres službe Evropske komisije na upit RSE.

Kako su pojasnili, kada Evropska komisija završi sa procenom, konsultovaće države članice Evropske unije (EU) o reformskim agendama u Komitetu instrumenta za pretpristupnu pomoć (IP).

“U slučaju pozitivnog mišljenja Komiteta, Komisija će odobriti Reformske agende koje su dostavili korisnici. Cilj je da budemo u mogućnosti da isplatimo predfinansiranje što je pre moguće kako bi se pokrenule reforme kada se procedure završe, uključujući odgovarajuće kreditne ugovore i ugovore o zajmu sa svakim partnerom”, navodi u pisanom odgovoru Evropska komisija.

Predsedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto je saopštila da je BiH 17. septembra uputila Evropskoj komisiji dokument kojim, kako tvrdi, dokazuje usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Svaka država Zapadnog Balkana je imala obavezu da preda Briselu reformsku agendu. Radi se o ispunjavnju nekoliko kriterijuma, koji se odnose na poštovanje principa vladavine prava, demokratije, institucionalne reforme i sprečavanje korupcije i sukoba interesa, kao i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrebljena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Od država Zapadnog Balkana, jedino je Bosna i Hercegovina propustila zadati rok, ne poslavši njenu reformsku agendu Evropskoj komisiji.

Bosanskohercegovačke vlasti su predale novi dokument, neposredno pre održavanja radnog ručka koji organizuje predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (von der Leyen) sa predstavnicima država Zapadnog Balkana. Tokom ovog ručka trebalo bi da se raspravlja o reformskim agendama.

Plan rasta za Zapadni Balkan je najambiciozniji finansijski paket Evropske unije vredan šest milijardi evra, koji ima za cilj da se u narednih deset godina udvostruči ekonomski rast u tim državama. Plan pokriva period od 2024. do 2027. godine.

Od ukupne sume, dve milijarde evra biće obezbeđene kroz grantove odnosno bespovratnu pomoć, a preostalih četiri milijarde evra u obliku zajmova sa povoljnim kamatnim stopama.

Prve tranše isplate iz Plana rasta očeukuju se tokom ove jeseni, nakon što Evropska komisija odobri reformske agende koje su zemlje Zapadnog Balkana uputile toj instituciji.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)