Categories: Novosti

Na tornjevima bazilike Srca Isusova uzdignule su se kupole u novom ruhu

Nakon više od dvije godine – obnovljene kupole bazilike Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici vraćaju se na svoje mjesto, na 40 metara visoke tornjeve.

Vjernici su se okupili kako bi gledali podizanje kupola

Foto: Marko Prpić / Pixsell

Svaka je teška pet i pol tona i visoka između 8 i 10 metara, a bit će gotovo potpuno jednake kao što su bile. Ipak, povratak kupola ne znači i kraj obnove bazilike, koja će trajati još godinama.

Ponovno na svojem mjestu – na tornjevima bazilike – uzdignule su se kupole u novom ruhu. Zahtjevna operacija podizanja pet i pol tona dragocjenog tereta trajala je oko dva sata.

Prije postavljanja kupola – blagoslov.

Važan je to korak u obnovi jednog od najpoznatijih zagrebačkih svetišta koje je teško oštećeno u potresu. Kupole se, nakon cjelovite obnove, vraćaju na svoje mjesto na tornjevima bazilike za čiju su obnovu pokrenute brojne inicijative u organizaciji Zaklade “Anamarija Carević”.

Obnova bazilike trajat će godinama

Ipak, povratak kupola ne znači i kraj obnove bazilike koja će trajati još godinama.

I ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nazočila je svečanosti i istaknula da je prostor stradale bazilike po mnogočemu simbol zagrebačkog potresa.

– Pokazali smo u ovom procesu da se zaštita baštine može realizirati na način da sve objekte koje obnavljamo obnovimo na način da se ništa ne izgubi od spomeničkih svojstava, a da budu sigurni, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

– Vraćanjem obnovljenih kupola simbolično se vizuri bazilike Srca Isusova, ali i Zagreba vraćaju dva važna i vrijedna simbola, rekla je Obuljen Koržinek.

– Nadamo se da će radovi i dalje teći bez problema i da ćemo, kako je i planirano, kroz godinu dana imati ponovno liturgiju u bazilici, dodala je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Obuljen Koržinek podsjetila je da je dosad putem Ministarstva kulture realizirano malo više od 20 milijuna eura, bit će potrebno još i za nastavak radova na bazilici, konzervatorskih i restauratorskih, što će trajati godinama, no najvažnije je da se ona sada osigura.

– Prostor bazilike po mnogočemu simbol je zagrebačkog potresa, no uz nju je vezana i tragična pogibija mlade sugrađanke Anamarije Carević, na koju se uspomena čuva kroz zakladu koja nosi njezino ime, izjavila je ministrica kulture.

Od ukupnih sredstava Fonda solidarnosti od oko milijardu i 500 milijuna eura, više od 500 milijuna realizirano je putem Ministarstva kulture.

Pater Damir Kočiš rekao je da su sada u fazi završetka konstrukcijske obnove, u određenoj međufazi.

– Ako Bog da, nastavit ćemo i s cjelovitom obnovom. Nekako nam je u planu da tijekom sljedeće godine osposobimo baziliku, da je dovedemo u funkciju kako bismo mogli unutra pustiti vjernike i održavati liturgijska slavlja i koncerte, dodao je.

– Gospodin Jovičić koji je i obnavljao kupole, a više kupola je po gradu Zagrebu obnavljao, kaže da su mu ovo bile najkompliciranije kupole, ali uspio je on to privesti kraju, hvala Bogu, sad je došao dan kad ih dižemo gore, dodao je Kočiš. 

Za obnovu je utrošeno 500 tisuća eura

Izgledom, oblikom i stilom potpuno iste, iako je od izvornih kupola ostao samo dio osnovne drvene konstrukcije. Akademski kipar gotovo je dvije i pol godine radio na obnovi.

Proces restauracije komplicirali su problemi s materijalima.

– Moderni bakar ne može podnijeti takve zahtjeve kao što su tradicijski bakrovi to mogli. Nahodao sam se po Italiji, Češkoj i Srbiji tražeći odgovarajući bakar i 480 raznih iskucavanih ornamenata se nalazi na te dvije kupole, naglasio je viši konzervator-restaurator i akademski kipar Radivoj Jovičić.

Arhitekt i projektant Josip Galić rekao je da je u početku bio skeptičan jer su svi bili preambicizni, no ugodno se iznenadio, sve ide kako je obećano i dogovoreno kako bi bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici zasjala u punom sjaju, kako je i zamišljeno.

Za obnovu dviju kupola utrošeno je oko 500 tisuća eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Boriša Simanić se vratio na parket (VIDEO)

Košarkaši Igokee igrali su i slavili u uvodnom meč ABA lige u Splitu protiv istoimenog…

17 minuta ago

‘Naš glas je unaprijed izgubljen’

Mladi u BiH prema istraživanju Instituta za razvoj mladih "KULT" politiku najčešće percipiraju negativno, povezujući…

23 minute ago

U organizaciji LRC Bonitetne agencije Održano poslovno takmičenje “B2B Pitch Battle” u Brčkom

Ovaj jedinstveni događaj, takmičarskog karatkera, koji se održao u predivnom ambijentu restorana Bakarni lonac u…

2 sata ago

Preokret Igokee u Splitu

​Košarkaši Igokee pobijedili su večeras na gostujućem terenu Split 79:74 (14:14, 21:18, 24:31, 20:11), u…

2 sata ago

Barena paprika kao najukusnija zimnica na trpezi

​Barena paprika je jedna od traženijih vrsta zimnice koje mogu da se nađu na našoj…

3 sata ago

Liverpul bez milosti samljeo “Trešnjice”

​Fudbaleri Liverpula su poslije pobjede u Milanu na startu Lige šampiona u istom ritmu nastavili…

4 sata ago