in

Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju

Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju
Slatka-Tajna.Eu
Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju

Prosvjed Rabljana

Foto: Ante Matijević / Radio Rab

Ceh ribara Rab nastavlja borbu za očuvanje otoka i uvale Supetarska Draga. Tvrde da Općina Lopar bez znanja otočana uvodi teške zagađivače u vidu ribogojilišta. Stoga su, po drugi put, održali mirni prosvjed.

Osim sedamdesetak brodica u moru, na obali su prosvjedovali i otočani, njih ukupno tri stotine.

Iz Ceha ribara poručuju da treba biti “još glasniji i odlučniji u namjeri da se zaustavi prljavi projekt zvani mairkultura”. Izgradnjom ribogojilišta uzeli bi im plovne putove, no najgore je uništavanje prirode i poguban utjecaj na turizam od kojega Rabljani žive, kažu.

Kažu kako otok Rab, tj. općina Lopar provodi projekt marikulture bez znanja otočana, zbog nečijih velikih interesa ne razmišljajući o katastrofalnim dugoročnim posljedicama. Sve tri lokacije, upozoravaju – smještene su između najljepših plaža na Jadranu, ali i u Europi, a koje su od vitalnog značaja za cijeli otok.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










‘Očekujemo da se u općini Lopar urazume i odustanu’

– Navodno da ribogojilište dolazi uz Goli otok, Grgur i sjeverni dio poluotoka Sorinj. Mi smatramo da su to prevažne lokacije za naš turizam, jer naš otok se ipak bavi isključivo turizmom i 90% privrede je u smislu turizma. Smatramo da su to veliki zagađivači mora, što su pokazale i mnoge studije, kazao je Željko Dumičić iz Udruženja obrtnika otoka Raba.

Drugi je razlog, dodao je – što ribari neće moći na doći na 300 ili 400 metara od tih lokacija. Rabljani smatraju da im to ne treba jer je ribarstvo njihova tradicija. Čude se, kaže Dumičić – i općini Lopar koja je to prihvatila.

– Udruženje obrtnika već je općini poslalo dva dopisa i očekujemo njihov odgovor. Tražimo da se ta ideja izbaci iz prostornog plana i da se urazume, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto treba oprati glavicu crnog luka prije ljuštenja?

Zašto treba oprati glavicu crnog luka prije ljuštenja?

Čelsi rutinski savladao očajni Vest Hem

Čelsi rutinski savladao očajni Vest Hem