in

Zašto treba oprati glavicu crnog luka prije ljuštenja?

Zašto treba oprati glavicu crnog luka prije ljuštenja?
Slatka-Tajna.Eu

​Crni luk je jedna od najviše korištenih namirnica u našoj kuhinji. Iako je problem oljuštiti ga, jer nam izaziva suze, morate priznati da on nekim jelima da poseban ukus i šmek.

Bilo da ga sjeckate na šnjite kao za salatu ili za prženje, vjerovatno ga stavite pod mlaz vode da sperete eventualno neki dio ljuske ako je kojim slučajem ostao. Međutim, ako pitate stručnjake – pranje luka treba da obavite i prije nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

“Važno je oprati luk prije nego što ga ogulite i upotrebite zato što prvo pranje luka pod mlazom vode može spriječiti da prljavština i bakterije na spoljašnjem dijelu pređu na “meso” luka prilikom njegovog ljuštenja” rekao je Rui Huang, član odjeljenja za proizvode od voća i povrća Instituta za prehrambene tehnologe.

On upozorava da bi moglo biti bakterija u zemljištu gdje se uzgaja luk, koje se potom mogu proširiti na njega samog, piše “Simply recipes”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Spoljašnja ljuska luka može biti kontaminirana raznim bakterijama i one mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom izazivaju zabrinutost” kaže on.

Međutim, ne slažu se baš svi sa njim. Mnogi kažu da nema potrebe to raditi, jer bi bilo potpuno isto kao kada biste prali bananu ili narandžu prije konzumacije.

Nema potrebe raditi jer je sam “proizvod” zaštićen tom korom, prenosi “Ona“.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kljukuša i Špartla 🤣 #balkan #reels #viral  #humor #smijeh #smiješno #zabava #bosna #hrana

Kljukuša i Špartla 🤣 #balkan #reels #viral #humor #smijeh #smiješno #zabava #bosna #hrana

Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju

Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju