in

Ispunjava li državna matura svrhu, jamči li jednakost u obrazovanju!?

Ispunjava li državna matura svrhu, jamči li jednakost u obrazovanju!?
Slatka-Tajna.Eu
Ispunjava li državna matura svrhu, jamči li jednakost u obrazovanju!?

Maturanti se nisu proslavili rezultatima ni u ljetnom ni u jesenskom roku, a rang liste najpoželjnijih studija – donijele su iznenađenje. Istražili smo zašto se događaju greške u organizaciji državne mature, zašto maturanti idu na pripreme izvan škole i kako je to organizirano u drugim državama.

Dok su u ljetnom roku najpopularniji studiji bili gluma, FER i medicina u Zagrebu, jesenski je donio novo iznenađenje.

Sestrinstvo u Osijeku postalo hit

– Prema omjeru prvih prijava i kvote – najpoželjniji studij je bio izvanredni studij sestrinstva u Osijeku koji se održava u Novoj Gradiški. Na njega se prijavio ukupno 31 kandidat na 1 upisno mjesto, kaže pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje Igor Drvodelić.

A iznenađenje su bili i ovogodišnji rezultati. Pa smo tako čitali i čuli o “potopu na državnoj maturi i katastrofalnim rezultatima”.

Gdje su pogriješili organizatori mature?

Za taj potop najlakše je bilo krivnju svaliti na nastavnike u školama, profesore na fakultetima koji obrazuju te nastavnike. I lijene učenike koji kao ništa ne rade nego su na mobitelima i društvenim mrežama.

Naime, 22 posto maturanata u ljetnom roku nije položilo ispit iz hrvatskog, a primjerice 93 posto njih palo je fiziku na jesenskom roku. Kad oni pogriješe – bod je manje, a kad pogriješe organizatori – isprika više.

Gdje su pogriješili organizatori mature?

Foto: HRT / HTV

– Ove godine i na ljetnom i jesenskom roku dogodile su se neobične situacije. Ja to pripisujem dekoncentraciji ljudi koji su radili na zadacima. I u ljetnom i jesenskom roku su zaboravili pribrojiti bodove ispita državne mature. Naravno da su djeca bila šokirana, ali su greške istog dana ispravljene, kaže Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Iako je bilo mnogo prigovora i ove godine, ravnatelji kažu, mi smo nemoćni kada nam se dođu žaliti maturanti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ravnatelj bjelovarske Tehničke škole Dario Malogorski upozorava kako oni odrađuju cijelu organizaciju i provedbu ispita. Ali nemaju nikakav utjecaj na rezultate i ispravke. Potpisuju svjedodžbe i servis su koji odrađuje državnu maturu – sve ostalo je na Nacionalnom centru, dodaje.

Kako se s pogreškama nose Francuzi

Zanimalo nas je kako se s pogreškama nose oni koji imaju najdulju tradiciju državne mature – Francuzi.

– Francuzi u maturu imaju veliko povjerenje. Vrlo smo strogi. Ako se javi sumnja na bilo kakvu pogrešku na ispitu, matura se mora ponoviti na razini cijele države, kaže ravnatelj Francuske međunarodne škole u Zagrebu Cyril Jacquin.

Zašto plaćamo pripreme za maturu?

Još je jedan vrlo neobičan trend u nas – kada je riječ o pripremama za državnu maturu. Ravnatelj Dario Malogorski kaže kako bjelovarska Tehnička škola godišnje organizira 250 sati priprema za maturu.

Ali ne, zašto bi bilo besplatno, kada ih maturanti mogu platiti nekoliko stotina eura izvan škole. To je, kaže nam Zagrepčanka Tara Franjić koja će maturirati u Sloveniji – nezamislivo.

– U Sloveniji mi je olakšano pisanje mature, zato što su pripreme puno bolje organizirane. Pripremaju nas u školi i nitko se za maturu dodatno ne priprema izvan škole, kaže.

Osigurati jednakost u obrazovanju

E sad, pa nije li vrijeme i da naša državna matura kao važan projekt bude zaista kako je i zamišljena u početku – svim učenicima omogući jednaku šansu za daljnje školovanje. Uz to je i najveća antikoruptivna mjera ikad uvedena u hrvatski sustav obrazovanja.

No je li baš tako nakon 16 godina provedbe? Zašto se mnogi učenici osjećaju zakinuto? Zašto se često tek kad dospije u javnost priznaju pogreške? Zašto su svi koji kritiziraju maturu odmah i njezini rušitelji?

Ne pada li pritom nekomu na pamet da poradi na ozbiljnosti provedbe mature – pa da i roditelji i učenici s poštovanjem doživljavaju i proživljavaju taj skupocjeni i dragocjeni projekt?, postavlja pitanja Sunčica Findak

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ako ste pod rizikom od bolesti srca izbjegavajte ove dodatke ishrani

Ako ste pod rizikom od bolesti srca izbjegavajte ove dodatke ishrani

Procurili snimci huligana koji su uništili teren FK Partizan (VIDEO)

Procurili snimci huligana koji su uništili teren FK Partizan (VIDEO)