Categories: Novosti

Anušić: Sve je spremno za vojni rok, čeka se politička odluka

Ivan Anušić

Foto: Josip Mikacic / Pixsell

Ministarstvo obrane ispunilo je sve preduvjete za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025., ali da bi zaživio, potrebna je politička odluka koja će biti donesena u Hrvatskom saboru u razgovoru s premijerom i s predsjednikom države, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Ivan Anušić.

Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a resorni ministar očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina.

Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazni. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut, poručio je Anušić u ponedjeljak u Bjelovaru prilikom obilaska vojarne Bilogora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne izobrazbe trebao biti manji od pet milijuna eura po naraštaju.

U vojarni Bilogora Anušić se sastao s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu i dodatno poboljšao uvjete rada vojnika te daljnje unapređenje njihove opreme i infrastrukture.

– Načelnik Glavnog stožera i Ministarstvo obrane pripremili su i spremne su tri lokacije za prijam naših ročnika. Sve je spremno, spremni su smještajni kapaciteti što je ključno, i instruktori, sve je spremno, čeka se politička odluka. Politička odluka će biti donesena u Saboru, nakon razgovora s premijerom i predsjednikom države. Kad ta politička odluka bude definirana da je to 1. siječnja, mi krećemo s 1. siječnja, rekao je Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Pet dana, 19 panela, 10 radionica, 200 međunarodnih stručnjaka i preko 1000 učesnika

Ovaj važan energetski i klimatski događaj je okupio brojne stručnjake iz različitih sektora, kako bi…

33 minute ago

Teniska revolucija koja se neće svidjeti igračima

Do sada su se igrači često bunili kada navijači ustaju sa svojih mjesta i kreću…

1 sat ago

MINISTRICA DURAKOVIĆ U POSJETI KOSOVU: Obećala da će se založiti za olakšavanje upisa bošnjačke djece s Kosova na univerzitete u FBiH

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/jasnaaaa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/jasnaaaa.jpg","caption":"","bg":"b6a686"}] Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, u pratnji savjetnika Benjamina Hedžića,…

1 sat ago

Peđa Jovanović najavljuje spektakl u Skenderiji: “Sarajevo, pripremite se za veče puno emocija!” – Hayat Production

Peđa Jovanović, poznat kao kralj emocija među publikom širom Balkana, kreće na svoju regionalnu turneju…

2 sata ago

Petrušev odličan, Vezenkov nezaustavljiv

Košarkaši Olimpijakosa salvili su protivg Trapanija 95:90 u posljednjoj pripremnoj utakmici pred start sezone. Povratnik…

3 sata ago