Categories: Novosti

Edi Rama najavio osnivanje suverene države muslimana Bektašija u Tirani

Edi Rama

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Albanski premijer Edi Rama najavio je da albanska vlada u glavnome gradu Tirani želi osnovati “suverenu mikrodržavu” pripadnika šijitskoga sufijskog reda Bektaša, po uzoru na Vatikan, koja bi promicala umjerenost, toleranciju i miran suživot. 

Takva bi država zauzimala desetak hektara na području Tirane te bi služila kao duhovni dom za muslimane Bektašije, četvrtu najveću vjersku zajednicu u Albaniji nakon sunitskih muslimana, pravoslavnih kršćana i katolika.

– Željeli bismo poduprijeti transformaciju Svjetskog centra Bektaša u Tirani u suverenu državu, u novi centar umjerenosti, tolerancije i miroljubivog suživota, rekao je Rama u nedjelju u govoru održanom na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Prema popisu stanovništva iz 2023. Bektaši čine oko 10 posto stanovništva Albanije. Od sveukupno 2,4 milijuna stanovnika Albanije nešto manje od 50 posto ih je muslimanske vjere.

Osnovan u 13. stoljeću u Osmanskom Carstvu, ovaj se vjerski red smatra tolerantnom i mističnom granom islama, koja je otvorena prema drugim religijama i filozofijama.

Neki od njegovih najvažnijih vođa nastanili su se u Albaniji nakon što je početkom 20. stoljeća njihov rad bio zabranjen u Turskoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Jedan od njih, Ismail Qemali je 1912. godine proglasio neovisnost Albanije od Osmanskog Carstva. Red Bektašija iz Tirane pozdravio je ovu Raminu najavu.

– Suverenitet Bektašijskog reda važan je korak u jačanju vrijednosti uključivosti, vjerskog sklada i dijaloga u sve podjeljenijem svijetu, stoji u njihovu priopćenju za javnost te se navodi da bi njihov red trebao dobiti suverenitet sličan onome kakav ima Vatikan.

Državljanstvo će se u budućoj državi dodijeliti samo članovima svećenstva i njegovoj upravi. Vladu će voditi poglavar reda i vijeće koje će nadzirati njegovo vjersko i administrativno djelovanje.

Nova država zauzimat će isto područje koje sada zauzima Svjetski centar Bektaša, točnije “oko deset hektara” ili otprilike četvrtinu površine Vatikana. U priopćenju reda stoji da će mu jedini cilj biti duhovno vodstvo, prema priopćenju za javnost.

Rokovi i način na koji će ova nova mikrodržava biti proglašena i kako će funkcionirati još nisu poznati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Osmajić pred kaznom zbog griženja protivničkog igrača (VIDEO)

​Napadač Prestona, Milutin Osmajić, mogao bi se suočiti s dužom zabranom igranja nakon što je…

53 minute ago

BiH želi ustupiti Srbiji i Hrvatskoj procesuiranje ratnih zločina za osobe koje se tamo kriju

Bosna i Hercegovina želi ustupiti predmete o osumnjičenima i optuženima za ratne zločine koji se…

1 sat ago

Durmo: Novi zakon pozitivan signal za uređenje trgovačke djelatnosti

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je…

1 sat ago

Priznat pogodak koji nije postignut

U Zavidovićima je juče odigrana utakmica drugog kola Premijer lige BiH u kojoj je domaća…

3 sata ago

Idealne frizure za žene u četrdesetim godinama (VIDEO)

Bez obzira na dužinu kose, stilista sa više od 25 godina iskustva tvrdi da je…

4 sata ago