Categories: Novosti

MINISTRICA DURAKOVIĆ U POSJETI KOSOVU: Obećala da će se založiti za olakšavanje upisa bošnjačke djece s Kosova na univerzitete u FBiH

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/jasnaaaa.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/jasnaaaa.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b6a686″}]

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, u pratnji savjetnika Benjamina Hedžića, boravi u službenoj posjeti Kosovu, gdje će sudjelovati u nizu sastanaka i aktivnosti s ciljem jačanja obrazovne suradnje i razmjene iskustava u području višejezičnog i multikulturalnog obrazovanja.

Danas je održan sastanak sa Savjetodavnim vijećem Bošnjaka na Kosovu, kojeg su predstavljali predstavnici Bošnjaka sa svih nivoa vlasti. Na sastanku su razmotreni problemi u obrazovanju s kojima se suočavaju Bošnjaci na Kosovu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







 Ministrica Duraković je izrazila punu podršku te obećala da će se založiti za olakšavanje procesa upisa bošnjačke djece s Kosova na javne univerzitete u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, naglasila je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uložiti napore da pomogne u izradi udžbenika za osnovne i srednje škole na bosanskom jeziku, uključujući predmete nacionalne grupe.

Ministrica Duraković će tokom posjete sudjelovati na dvodnevnoj Konferenciji o visokom obrazovanju, koju organizira Kosovska agencija za akreditaciju.

Program posjete uključuje i sastanke s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, zamjenicom premijera za manjinske zajednice i ljudska prava Emilijom Redžepi te ministricom obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija Kosova Arberie Nagavci.

Osim toga, ministrica će posjetiti Nacionalnu biblioteku Kosova, osnovne i srednje škole, te održati razgovore s predstavnicima akademskih i nevladinih organizacija.

Redakcija

Recent Posts

Priznat pogodak koji nije postignut

U Zavidovićima je juče odigrana utakmica drugog kola Premijer lige BiH u kojoj je domaća…

48 minuta ago

Edi Rama najavio osnivanje suverene države muslimana Bektašija u Tirani

Edi RamaFoto: Borut Zivulovic / REUTERSAlbanski premijer Edi Rama najavio je da albanska vlada u…

56 minuta ago

Idealne frizure za žene u četrdesetim godinama (VIDEO)

Bez obzira na dužinu kose, stilista sa više od 25 godina iskustva tvrdi da je…

2 sata ago

Pet dana, 19 panela, 10 radionica, 200 međunarodnih stručnjaka i preko 1000 učesnika

Ovaj važan energetski i klimatski događaj je okupio brojne stručnjake iz različitih sektora, kako bi…

2 sata ago

Teniska revolucija koja se neće svidjeti igračima

Do sada su se igrači često bunili kada navijači ustaju sa svojih mjesta i kreću…

3 sata ago