Categories: Lifestyle

Za šta je dobra kombinacija limuna i kafe?

Ljudi vole da dodaju limun u čašu tople vode ili šolju crnog čaja. Ali da li biste se usudili da dodate malo limunovog soka u šolju kafe svakog jutra i popijete je na prazan stomak?

Kombinacija limuna i kafe na internetu se reklamira kao napitak za mršavljenje. Kafa može da pomogne da smršamo ako joj ne dodajemo mlijeko i šećer, koji su puni kalorija. Vjeruje se i da voda sa limunom pomaže da se izgubi višak kilograma. To bi moglo da znači da je kafa sa limunom sredstvo za mršavljenje sa kojim bi trebalo da eksperimentišemo.

Da li konzumiranje kafe sa limunom pomaže u gubitku težine

Konzumiranje kafe povezano je sa smanjenjem ukupne tjelesne masti, navodi se u studiji iz 2023. objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition. Limun može pomoći u suzbijanju povećanja tjelesne težine i akumulacije tjelesne masti, zaključak je istraživanja objavljenog 2008. u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da kombinacija kafe sa limunom pomaže u gubitku težine.

“Kafa može da stimuliše nivo energije i metabolizam, čineći vas aktivnijim u teretani i, u krajnjoj liniji, sagorijevajući kalorije”, kaže Dimple Jangda, stručnjak za ajurvedu i stomačne probleme. Kafa sadrži kofein koji može poboljšati metabolizam i oksidaciju masti. Limun takođe može da stimuliše metabolizam, ali ima umjereno dejstvo i zato ne bi trebalo da pijete više šolja kafe sa limunom da biste smršali. Ova kombinacija može dovesti do kiselosti i osjećaja pečenja u želucu.

Ima li neke koristi od konzumiranja kafe sa limunom

Postoje potencijalne zdravstvene prednosti ove kombinacije:

1. Može smanjiti upalu

Tokom studije iz 2013. objavljene u Antioxidants, otkriveno je da kafa, u poređenju sa čajem i crvenim vinom, sadrži najviše antioksidanata (200 do 550 mg po šolji).

“Kafa sadrži hlorogensku kiselinu, a limun antioksidante koji mogu pomoći tijelu da smanji oksidativni stres i upale u tijelu”, kaže Jangda. Ne postoji studija o kombinaciji kafe i limuna koja pomaže u smanjenju upale. Ali pregled iz 2021. objavljen u časopisu Antioxidants pokazao je da antioksidansi u citrusnim namirnicama imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju oksidativnog stresa u tijelu.

2. Može poboljšati imunitet

Sto grama limuna sadrži 53 mg vitamina C, prema Američkom ministarstvu poljoprivrede. Kafa sadrži antioksidante, a limun je bogat izvor vitamina C, što je dobro za jačanje imuniteta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







3. Poboljšava apsorpciju hranljivih materija

Vitamin C, koga u limunu ima u izobilju, može pomoći da se bolje apsorbuju hranljive materije. “Kada se doda kafi, može pomoći da se bolje apsorbuju antioksidansi i neka korisna jedinjenja iz kafe”, kaže Jangda.

4. Može biti dobra za kožu

Pošto i kafa i limun sadrže antioksidante, oni mogu biti korisni za kožu.

“Vitamin C u limunu može pomoći u poboljšanju zdravlja kože tako što se bori protiv slobodnih radikala u tijelu i uklanja toksine. To može doprinijeti poboljšanju zdravlja kože i dati joj blistav izgled”, kaže Jangda. Tokom studije iz 2017, objavljene u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, utvrđeno je da je kafa efikasna u poboljšanju hidratacije kože i funkcije barijere.

Kako pripremiti kafu sa limunom

Za pravilno pravljenje šolje kafe sa limunom, uradite sljedeće:

  • skuvajte kafu sa malo tople vode – tradicionalnu metodu filter kafe, francusku presu ili domaću kafu na šporetu
  • procijedite kafu u šolju i dodajte malo limunovog soka; promiješajte i pijte toplu

“Limun ne treba dodavati u kafu s mlijekom, jer će to oštetiti sluznicu želuca i izazvati simptome kao što su loše varenje, kiselost, osjećaj pečenja i dijareja”, upozorava Jangda.

Neželjeni efekti konzumiranja kafe sa limunom

Prije konzumiranja ovog napitka, važno je znati da kombinovanje kafe sa limunom može izazvati neke zdravstvene probleme:

  • i limun i kafa po prirodi su kiseli, pa njihova kombinacija nije preporučljiva za one koji imaju problema sa kiselinom, osjećajem pečenja u stomaku ili simptomima dijareje; ova kombinacija može pogoršati simptome i izazvati nelagodnost u stomaku
  • osobe koje imaju osjetljive zube ili desni treba da izbjegavaju kafu i limun, jer ova kisela kombinacija može da ošteti zubnu gleđ; tokom studije iz 2015, objavljene u Plos One, upoređivane su različite vrste pića kao što su gazirana pića, sok od jabuke i limunov sok kako bi se provjerilo oštećenje zuba; istraživači su utvrdili da limunov sok izaziva veću eroziju zuba od većine pića
  • osobe koje pate od problema sa spavanjem treba da izbjegavaju kofein, jer on blokira efekat adenozina koji omogućava da zaspe

Kombinovanje kafe sa limunom može da djeluje kao dobra ideja zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako ova dva sastojka sadrže antioksidante, oni možda neće pomoći u gubitku težine ili pružiti druge zdravstvene prednosti kada se kombinuju. Ova kombinacija može da dovede i do problema sa stomakom i zubima. Svakako mogu da se piju odvojeno, budući da su superhrana, ali je bolje da se ne piju zajedno, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Ksenija Knežević iskrena do koske: Volim kada se uključe kamere, pogotovo kada smršam malo –

0 0 Tea Tairović je dvaput napunila beogradsku Arenu. Time je pjevačica minule sedmice ostvarila uspjeh…

3 minute ago

Velika pobeda, ovo je realnost

Velika pobeda Crvene zvezde. Ovo je najubedljivija pobeda u istoriji večitih derbija dugoj 80 godina…

42 minute ago

Plenković: Ukrajina želi pravedan mir

Premijer Andrej PlenkovićFoto: HRT / HTVUkrajina želi mir, ali neće odustati od vlastitih teritorija, izjavio…

49 minuta ago

Partizan kao amaterski klub: Zvezda razbila ”crno-bijele”

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan rezultatom 4:0 u 174. "vječitom" derbiju, koji se igrao…

3 sata ago

SINDIKATI POSTAVILI ULTIMATUM PREMIJERU UKU: ‘Imate sedam dana za odgovor, inače…!’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/b35sasasasa3sasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/b35sasasasa3sasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"baada8"}] Koordinacija sindikata u Kantonu Sarajevo koja predstavlja više od 25.000 radnika u KS…

3 sata ago