in

Bujica u Cannesu, jug Mađarske i dalje se bori s Dunavom, poplave u Toscani

Bujica u Cannesu, jug Mađarske i dalje se bori s Dunavom, poplave u Toscani
Slatka-Tajna.Eu
Bujica u Cannesu, jug Mađarske i dalje se bori s Dunavom, poplave u Toscani

Nakon tjedna katastrofalnih poplava u središnjoj Europi u tijeku je raščišćavanje terena, dezinfekcija te popravak kuća i drugih objekata. U Poljskoj, koja je pretrpjela najveće poplave u posljednja tri desetljeća, provodi se povjesna akcija vojske – čak 26.000 vojnika pomaže građanima u sanaciji. A nakon kratkog suhog razdoblja – novi problemi, sada i na zapadu kontinenta. Pod vodom su dijelovi Velike Britanije. Nevolje i dalje i u Italiji, a u francuskom, svjetski poznatom ljetovalištu Cannesu, bujica je nosila sve pred sobom.

Biblijski potop dogodio se danas na Azurnoj obali. U samo nekoliko minuta, jaka oluja koja je povremeno praćena tučom stigla s jugozapadnog dijela Mediterana do juga Francuske, uzrokovala je bujične poplave koje su ulice mondenog Cannesa pretvorile u rijeke.

U inače vrlo prometnoj ulici Mimon apokaliptične scene. Voda je nosila automobile, velika dostavna vozila, gradske autobuse. Ljudi su pokušali plivati nasred ulice, penjali se na krovove automobila, grčevito se držali za stupove prometnih znakova i ulične rasvjete.

Ove godine u Mađarskoj je izgrađeno 40 kilometara privremenih nasipa i utrošeno dva milijuna vreća s oko 55 tisuća tona pijeska.

Iz Budimpešte se u podnevni Dnevnik javio HRT-ov novinar Igor Rotim.

Rekao je kako se Dunav polako povlači i život vraća u normalu.

– Mnoge ceste u pojedinim sjevernim županijama još uvijek su zatvorene za promet, ali glavnina opasnosti je u Budimpešti prošla. Borba protiv visokih vodostaja preselila se u Baju. Tijekom dana morali su otvoriti jedan nasip i potopiti jedno vikend naselje kako ne bi ugrozili sam grad. Vodeni val prošao je Baju i približava se Mohaču, rekao je te dodao da Mađari mogu biti zadovoljni kako su se branili i obranili od poplava.

Poljska vojska u službi naroda

Dok na vidjelo izlaze posljedice katastrofalnih poplava koje je diljem Europe izazvala ciklona Boris, u Poljskoj je počela najveća akcija u povijesti njezine vojske. Nazvana je Feniks, 26.000 vojnika stavljeno je u službu narodu. Čiste, popravljaju, dezinficiraju i na usluzi su građanima, kako bi im se život što prije normalizirao jer je zima pred vratima.

– Želimo ne samo popraviti oštećeno, nego i sve obnoviti i učiniti boljim nego što je bilo. Pomoći ćemo stanovnicima u čišćenju kuća, stanova, farmi, ali i lokalnim vlastima u obnovi škola, vrtića, bolnica. Jedan od važnijih zadataka u sklopu ove operacije bit će ojačavanje nasipa i nećemo čekati mjesece da ih popravimo, želimo da odmah budu spremni za najgore scenarije, rekao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, zamjenik premijera i poljski ministar obrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










video thumb

Poplave i u dijelovima Velike Britanije

Snažna kiša padala je danima i u dijelovima Velike Britanije, te su se rijeke izlile iz korita i poplavljene su ceste.

Na snazi je žuto upozorenje za dijelove središnje i jugozapadne Engleske, a iz 50-ak domova evakuirani su stanovnici.

Prema vremenskoj prognozi, slijede dani s manje oborina.

U Toscani se izlile rijeke

U središnjoj talijanskoj regiji Toscani olujna kiša prouzročila je izlijevanje rijeka. Od sinoć traje potraga za petomjesečnim djetetom i njegovom bakom. Nestali su u nabujaloj vodi.

– Jučer je spašeno više od 20 ljudi. Penjali su se na krovove automobila. Protekla noć bila je strašna. Nismo znali odakle da počnemo spašavati ljude. Zbog vodenih bujica nismo mogli ni poduzeti sve intervencije i to je uistinu bilo strašno, istaknuo je Francesco Auriemma, gradonačelnik Montecatini Val di Cecine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Potvrđen termin prvog “El klasika”

Potvrđen termin prvog “El klasika”