Categories: Lifestyle

Da li veličina grudi utiče na količinu mlijeka buduće majke

O laktaciji i dojenju ima mnogo pitanja koja djeluju kao da je odgovor očigledan, a jedno od njih svakako je postoji li neka veza između veličine grudi i toga koliko će mlijeka majka imati.

Iako će grudi najvjerovatnije porasti tokom trudnoće i nakon porođaja, njihova veličina zapravo je nevažna kada je u pitanju laktacija, pa tako mama koja ima izuzetno male grudi može da ima mlijeka koliko i žena koja nosi najveći grudnjak.

Količina, zapravo, zavisi od toga koliko beba sisa: što je veća potražnja, veća je i ponuda, odnosno što dijete više sisa, to grudi više mlijeka proizvode.

Samo masno tkivo dojke ne utiče na proizvodnju mlijeka, koje se proizvodi u mliječnim žlijezdama. Iz njih se ono dalje izlučuje u mliječne kanale.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U proizvodnji mleka učestvuju hormoni oksitocin i prolaktin, koji se pojačano oslobađaju nakon porođaja i “šalju poruku” specijalizovanim endokrinim ćelijama u predjelu alveola da je vrijeme za stvaranje mlijeka. Tijelo “prikuplja” sastojke za mlijeko iz krvi majke i sintetiše ih u mliječnim žlijezdama, a nakon kontakta s bebom (ili čak i bez njega) ono kreće napolje.

“Sam taj čin stavljanja bebe na grudi i trenutak u kojem beba uzima bradavicu u usta i počinje da sisa pokreće lanac događaja u tijelu žene”, objasnila je jednom prilikom dr Loren Levin, profesorka pedijatrije na Univerzitetu Kolumbija.

(Espreso)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Endiaje het-trikom ispisao istoriju

Fudbaler Crvene zvezde Šerif Endiaje postao je večeras peti igrač koji je postigao tri gola…

45 minuta ago

Žena u Međimurju usmrćena vatrenim oružjem

Hrvatska policijaFoto: - / ShutterstockPedesetogodišnja žena iz Piškorovca umrla je u kolima hitne medicinske pomoći…

52 minute ago

Navijači gađali Stanojevića, povrijeđen došao na konferenciju (FOTO)

Navijači su gađali svlačionicu Partizana poslije poraza u 174. "vječitom" derbiju i tom prilikom trener…

3 sata ago

‘SB’ NA LICU MJESTA: MUP KS predstavio nova oklopna vozila, pogledajte kako izgledaju (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__2.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"d4cdca"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__3.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__3.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"d4cdca"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_3__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_3__1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"cdc0bd"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_4_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_4_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"2c303d"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_5__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_5__1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir…

3 sata ago

Ksenija Knežević iskrena do koske: Volim kada se uključe kamere, pogotovo kada smršam malo –

0 0 Tea Tairović je dvaput napunila beogradsku Arenu. Time je pjevačica minule sedmice ostvarila uspjeh…

4 sata ago