in

Je li povećanje poreza udar na male iznajmljivače?

Je li povećanje poreza udar na male iznajmljivače?
Slatka-Tajna.Eu
Je li povećanje poreza udar na male iznajmljivače?

Otvoreno o promjenama koje donosi porezna reforma

Foto: Otvoreno / HRT

Kako će povećanje poreza na kratkoročni najam utjecati na ponudu obiteljskog smještaja? Je li to udar na male iznajmljivače? Hoće li jedinice lokalne samouprave posegnuti za najvišim iznosom poreza na nekretnine? Kako će se odrediti zone u gradovima i općinama? Što veći osobni odbitak donosi prosječnom građaninu?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno, Petar Šimić, HDZ, Sanja Radolović, SDP, Dario Hrebak, HSLS i Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti.

Petar šimić je kazao kako smo svjedoci da su se svi stambeni prostori u turističkim središtima počeli iznajmljivati na kratkoročni najam. Kako kaže, Vlada je na pravom tragu da se stane na kraj kratkoročnom najmu i činjenica je da smo izgubili mogućnost za dugoročni najam za mlade obitelji.

653 posto na najniži rang, 150 eura po krevetu.

Prijedlog visine paušalnog poreza na dohodakPrijedlog visine paušalnog poreza na dohodak

Prijedlog visine paušalnog poreza na dohodak

Foto: HRT / HTV

– Porast tog poreza je da se zaustavi kratkoročni najam, kazao je.

Radolović je naglasila kako se HDZ poigrava s poreznom politikom. 

– Što se tiče ukidanja kratkoročnog najma, neće doći do istog, zato što se nisu riješile dvije stvari kroz Zakon o turizmu. Prva je stvar što imamo 58 posto sive zone iznajmljivanja, a druga je stvar rezidentni ili ne. Fizičke osobe u županiji u kojoj obnašaju turističku djelatnost bi trebali plaćati paušalni porez, a svi stranci, osnujte tvrtku i poslujte prema pravilima, govori.

Zapitala se kakav je to kratkoročni najam ako se stavi u izmjene zakona, ako se stavi objekt koji će biti u dugoročnom najmu 10 mjeseci biti oslobođen poreza na nekretnine.

– Tu će se promijeniti samo to da će se mlade obitelji s djecom i studenti izbacivati na ulicu 1. srpnja. Tako će kratkoročni najam trajati kroz srpanj i kolovoz, a ne kroz lipanj, srpanj i rujan. Apsolutno nikakva promjena što se tiče priuštivosti stanovanja naših građana, rekla je.

Dodala je kako svaki četvrti apartman na obali posjeduju stranci i 70 tisuća stranaca je u posljednjih 10 godina ostvarili promet što se tiče nekretnina preko 7 milijardi eura.

Na pitanje je li pravedno da netko tko iznajmljuje u vlastitoj kući i netko tko ima raskošnu vilu plaća isto, Hrebak je rekao kako to nije pravedno i očekuje da će se to kroz javnu raspravu to riješiti.

– Najviše bih volio vidjeti dio koji se tiče uz rezidente i nerezidente. Nevjerojatno je da imamo strance koji bez plaćanja poreza u Republici Hrvatskoj imaju stambene jedinice koje iznajmljuju, govori.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknuo je kako se ne uvodi novi porez i to nije udar na standard građana.

– 80 posto kućanstava u Hrvatskoj neće plaćati porez, stoga što nemaju drugu nekretninu. Ja kao gradonačelnik Bjelovara neću imati taj problem, zato što kod nas nema takvog problema, ali ne mogu zatvoriti oči pred tim da u Dalmaciji to cvate, no siguran sam da će se naći neki kompromis, rekao je.

Pavliček govori kako pričati o tome da treba oporezivati ljude u turizmu u zemlji koja je ovisna o turizmu je apsurdno.

– Uvesti ovoliki porast poreza na kratkoročni najam će dio iznajmljivača odvratiti od apartmana, ali to neće značiti da će pasti cijena stanova u Dalmaciji, s druge strane to će uništiti kontinentalni turizam, govori.

Daje primjer Vukovare i kaže kako u gradu ima tisuću sto ležajeva. Kada se oduzme hotel i hostel, te učenički dom, ostaje 600 ležajeva, a od njih, 75 posto drže fizičke osobe u višestambenim zgradama. Oni će imati problem. Smatra da to nije smjer u kojem se treba ići.

Šimić govori kako je porez na nekretnine socijalno dobar. Kako kaže, porez na nekretnine će plaćati oni koji imaju više nekretnina, pogotovo onih neaktivnih.

– Sav porez od poreza na nekretnine ide jedinicama lokalne samouprave, kazao je i dodao kako 80 posto ide lokalnoj samoupravi, a 20 posto državi koja će to vratiti jedinicama lokalne samouprave kroz fiskalno izravnanje.

Porez na nekretnine zbog socijalne pravednosti

– Porez na nekretnine uvodi se zbog socijalne pravednosti, a lokalna samouprava će dobiti priliku da reinvestira sredstva u projekte, naglasio je.

Radolović smatra kako država mora početi razmišljat više o priuštivom stanovanju tako da trebamo graditi svoje stanove.

– Država treba krenuti u gradnju ili rekonstrukciju fonda i da se kroz 6 godina izgradi 15 tisuća stanova, što bi bilo 1 posto državnog proračuna, a kroz 6 godina projekt bi postao samoodrživ, naglasila je.

Zakon će obuhvatiti jako mali broj ljudi

Hrebak govori kako 80 posto građana Hrvatske nema drugu nekretninu, a onih 20 posto koji imaju drugu nekretninu plaćaju dugoročni najam i plaćaju porez 8,4 posto.

– Ovaj zakon će obuhvatiti jako mali broj ljudi, istaknuo je.

Pavliček smatra da ovaj prijedlog poreza na nekretnine je sve samo ne socijalan.

– Prije njega je trebalo donijeti zakon o podrijetlu imovine, ali političari bježe od toga zato što ne mogu opravdati svoju imovinu, govori.

Ovim zakonom trebalo bi se porezno rasteretiti rad, ali Radolović smatra kako su mjere nedovoljne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto djeca mokre u krevetu i kako se prevazilazi ova faza

Zašto djeca mokre u krevetu i kako se prevazilazi ova faza

Partizan ostao bez cijelog stručnog štaba

Partizan ostao bez cijelog stručnog štaba