Categories: Novosti

U Sarajevu potvrđena optužnica protiv direktora osnovne škole koji nije suspendovao nastavnika optuženog za bludne radnje

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je 25. septembra optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Omera Begovića, Azemine Macić i Enese Pavlović zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Begović se tereti je od 14. marta do 28. avgusta 2018. godine, kao direktor Osnovne škole “Grbavica I”, propustio da suspenduje nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje.

Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada, navodi se u saopštenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Azemina Macić, predsjednica školskog odbora OŠ “Grbavica I” i Enesa Pavlović, članica, optužene su da su u decembru 2021. godine, bez potrebne većine članova školskog odbora od najmanje tri glasa, donijele odluku o odobravanju neplaćenog odsustva na jednu godinu za istog nastavnika zbog odlaska u Švedsku radi pružanja njege bliskom srodniku, “bez da je pružio adekvatne dokaze kojim bi ispunio ovo pravo”.

Postupajući tužioci predložili su sudu zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe i djelatnosti nastavnika u obrazovnoj ustanovi u trajanju od jedne godine optuženom Omeru Begoviću, dok je Azemini Macić i Enesi Pavlović predložena zabrana vršenja funkcije u tijelima koji se odnose na obrazovne procese u trajanju od jedne godine.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza.

Ko je nastavnik koji je osuđen za bludne radnje?

Iz Kantonalnog tužilaštva je za Radio Slobodna Evropa nezvanično rečeno da se radi o nastavniku Samiru Alihodžiću koji je krajem decembra 2022. godine dao otkaz na mjesto nastavnika tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi “Grbavica 1”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Potvrdu o otkazu tada je dao njegov advokat Alen Nakić.

Alihodžić je osuđen za krivično djelo bludne radnje nad maloljetnom osobom, naveo je krajem 2022. Opštinski sud Sarajevo u odgovoru za Radio Slobodna Evropa. Prvostepena presuda mu je izrečena 26. januara 2021. godine. Potvrđena je odlukom drugostepenog suda 11. novembra iste godine.

Osoba koja “učini samo bludnu radnju prema djetetu ili maloljetniku, će biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u članu Krivičnog zakona Federacije BiH, po kojem je Alihodžić osuđen.

Presudom mu je izrečena i “sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od jedne godine, računajući od dana pravomoćnosti presude”, ističe Općinski sud Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini, entitet Republika Srpska usvojio je Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece još 2018. godine.

Time je omogućeno sastavljanje Registra pravomoćno osuđenih pedofila. Pravo uvida u Registar ima policija, sudovi i tužilaštva.

U Federaciji BiH registar pravomoćno osuđenih pedofila stupa na snagu 26. septembra.

Redakcija

Recent Posts

Najavljena 12. Brending konferencija – Business Magazine

Činjenica je da živimo u dobu ubrzanog razvoja umjetne inteligencije i svakodnevnih društvenih promjena, koji…

14 minuta ago

“Zmajice” u Zenici bolje od Crnogorki

Mlada ženska U17 fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je odgovarajuću selekciju Crne Gore rezultatom…

34 minute ago

‘SB’ PATROLA; NOVA DOJAVA O BOMBI U SARAJEVU: Policija evakuiše učenike i osoblje Srednje muzičke škole (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_1__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_1__1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"c1bab4"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__4.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__4.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"ccbeac"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_2__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_2__1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"2c1c1a"}] Stigla je dojava o postavljenoj…

38 minuta ago

Mulahmetović i Čampara selektori futsal timova

Na sjednici Komiteta za hitnost Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu…

3 sata ago

Grad u kojem žive najsrećniji ljudi

Londonski institut za kvalitet života svake godine objavljuje listu na kojoj se rangiraju gradovi na…

4 sata ago