in

Plenković s Hrvatima iz Los Angelesa: Želimo jačati gospodarsku suradnju s Kalifornijom

Plenković s Hrvatima iz Los Angelesa: Želimo jačati gospodarsku suradnju s Kalifornijom
Slatka-Tajna.Eu
Plenković s Hrvatima iz Los Angelesa: Želimo jačati gospodarsku suradnju s Kalifornijom

Mnogo je prostora za ostvarivanje gospodarske suradnje između Kalifornije i Hrvatske, osobito u digitalnim transformacijama i obnovljivim izvorima energije, rekao je premijer Andrej Plenković u Los Angelesu, gdje je posjetio hrvatsku dijasporu.

Za stolom s hrvatskim premijerom uspješni poduzetnici iz Los Angelesa, neki podrijetlom iz Hrvatske. Glavna tema razgovora – jačanje gospodarske suradnje s našom zemljom.

Sjajno bi bilo povezati “njihove brojne kompanije, osobito u domeni digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije, u čemu su u Kaliforniji”, rekao je Plenković.

– I naravno u povezanosti, ovdje je glavna američka luka, gravitira prema zemljama Pacifika i Azije, ali je itekako važna za ukupnu gospodarsku razmjenu s Amerikom, kazao je Plenković.

Dodao je kako mu se čini da za to postoji velika politička volja.

– Dobra je i zgodna okolnost da je aktualna američka veleposlanica u Hrvatskoj (Nathalie Rayes) upravo iz Kalifornije i vidim da je ovdje svi poznaju. Tako da ćemo raditi na tome da u suradnji s američkom stranom dovedemo u Hrvatsku jedno ozbiljno gospodarsko izaslanstvo iz Kalifornije, kazao je.

Premijer je rekao da ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, koji je potpisan krajem 2022., još nije stupio na snagu zbog problema između izvršne i zakonodavne vlasti u SAD-u.

– Što se Hrvatske tiče, sporazum je ispregovaran i potpisan i očekujemo da nedoumice koje imaju među sobom riješe što prije da stupi na snagu. Neki od Hrvata ovdje su mi rekli da im taj problem dvostrukog oporezivanja predstavlja ozbiljnu teškoću i prepreku pa ćemo razgovarati s predstavnicima administracije da se to pitanje što hitnije riješi, kazao je Plenković.

Plenković, koji je prvi put u svom mandatu došao u Los Angeles, rekao je da njegov boravak ondje “iskazivanje poštovanja i komunikacije s Hrvatima koji žive u Americi i itekako su međusobno povezani i čuvaju i njeguju našu kulturu”.

– Povezani su sa svojima u Hrvatskoj, ali i ovdje međusobno. Ali naravno, participiraju vrlo odgovorno u društvu ovdje, bilo na lokalnoj razini, bilo u gospodarstvu, rekao je Plenković koji se ranije susreo s gospodarstvenicima iz gospodarske komore Los Angelesa i održao predavanje na sveučilištu Južna Kalifornija.

Rekao je i da je Hrvatska potpuno zainteresirana da se “svi oni koji žele, a dio su svog života proveli u nekim drugim državama, vrate u domovinu.

– Ovaj krug poreznih olakšica u pogledu poreza na dohodak smatramo itekako poticajnim. Što se tiče ljudi koji dugo godina žive u dijaspori i došli su u mirovinu, želimo da se i oni vrate u Hrvatsku. Ulažemo u ovom trenutku u 18 velikih centara za starije osobe u svim županijama koje su to željele, pojasnio je premijer.

Kada je riječ o poticanju povratka hrvatskih državljana, oni koji su u inozemstvu minimalno neprekidno boravili dvije godine, u slučaju povratka pet godina će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, najavio je u ponedjeljak hrvatski ministar financija Marko Primorac.

Također, ove porezne olakšice se odnose i na državljane koji su potomci hrvatskih iseljenika iz prekomorskih i europskih država.

Poduzetnici su na sastanku dali konkretne prijedloge što naša zemlja može poduzeti.

– Za nas što dolazimo i što bi željeli trgovati s Hrvatskom – da je malo lakše otvoriti svoj biznis. Imati svoju korporaciju puno komplicirano za ljude iz SAD-a. Što više skupa radimo to će postati lakše, kazao je Joško Jo Brajević.

Posjet župi sv. Ante

Hrvatski premijer održao je zatim predavanje na Marshall School of Business, Sveučilišta Južne Kalifornije, o ostvarenim hrvatskim gospodarskim ciljevima i ambicijama. Nakon toga posjetio je župu svetog Ante, koja je više od stoljeća mjesto okupljanja Hrvata, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom.

– Jedan prekrasan trenutak iskazivanja poštovanja i komunikacije s Hrvatima koji žive ovdje u Americi i koji su itekako međusobno povezani i čuvaju naš identitet, njeguju našu kulturu, povezani su sa svojima u Hrvatskoj, kazao je premijer.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Srce je toliko veliko da hoće iskočiti iz tijela. Jer ja nisam mislio da ću ovo ikada dočekati, a kamo li u 93. godini pozdraviti se s premijerom Lijepe naše, kazao je Stipe Steve Bubalo, hrvatski iseljenik koji živi u Los Angelesu.

– Ova župa Sv. Ante predano je radila na održavanju hrvatske kulture i baštine živima, na organizaciji brojnih događaja. Ovo je dom skupini Hrvatska koja pleše kolo, hrvatskoj školi i LA Vatrenima, dodaje generalna konzulica u Los Angelesu Renee Pea.

Poziv dijaspori da je dobrodošla u Hrvatsku

U izaslanstvu, uz premijera, i hrvatski šef diplomacije. Glavni je zadatak, kaže, podržati hrvatske iseljenike i udruge koje ih okupljaju, ali i uputiti im otvoreni poziv.

– Poslati onu poruku hrvatskoj dijaspori da su u Hrvatskoj dobrodošli i oni koji su ovdje iseljeni kao prva generacija, a i oni koji su druga, treća, četvrta generacija. Da mogu doći u Hrvatsku i ostvariti sve ono što je danas moguće u jednoj razvijenoj, modernoj državi, članici EU-a, kazao je Gordan Grlić Radman.

Premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska zainteresirana za povratak svih koji se žele vratiti u domovinu, a dio su života proveli u drugim državama. To se, kaže, odnosi i na umirovljenike pa se u Hrvatskoj ulaže u 18 velikih centara za starije osobe u svim županijama u kojima je postojao interes.

U Los Angelesu prepoznali dinamiku hrvatske zajednice

Premijer je dan počeo posjetom Gradskoj vijećnici, gdje će mu je  uručena zahvalnica kao jednom od stranih čelnika koji su posjetili Los Angeles, drugi po broju stanovnika u SAD-u. U tom gradu su prepoznali aktivnost i dinamiku hrvatske zajednice, pa je u svibnju prošle godine ustanovljen tjedan hrvatske kulture. Održavat će se svake godine s brojnim događanjima koja su povezana uz našu zemlju, javila je za Dnevnik HTV-a Branka Slavica.

San Pedro, najveća zajednica Hrvata u Kaliforniji

Nakon toga je Plenković otišao u San Pedro, jednu od 88 općina Los Angelesa, gdje se sastao s pripadnicima hrvatske zajednice. Tamo živi najveća hrvatska zajednica u Kaliforniji.

Kalifornija ima gotovo deset puta veći BDP od Hrvatske i brojne su mogućnosti za poboljšanje suradnje. Hrvatskim iseljenicima premijer je poručio da Hrvatska cijeni sve što su učinili za nju, još od vremena Domovinskog rata.

– Bitno je osjetiti Hrvatsku, prepoznati je danas. Ona je demokratska, što znači da je puno mišljenja, da je puno polemike, da je puno različitih političkih stajališta, ali mi se čini da smo u ovih prvih tri i po desetljeća izdržali sve izazove uz veliku potporu Hrvata izvan Hrvatske. Sagradili smo jednu respektabilnu zemlju koja nije velika brojem stanovnika, ali je itekako agilna, entuzijastična i koristi šanse i prilike na međunarodnoj razini da Hrvati žive bolje i da nam svima skupa taj san o Hrvatskoj državi, kada ga realiziramo u praksi, bude na veliko zadovoljstvo, rekao je Plenković.

Plenković pred vijećnicima L.A.-a

– Gotovo da nema hrvatske obitelji bez nekoga na tlu Sjedinjenih Država. Priznali ste nas u travnju 1992. i od tada gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez, što se posebno pokazuje kroz naših 15 godina članstva u NATO-u, rekao je Andrej Plenković u obraćanju gradskim vijećnicima Los Angelesa.

Premijer je izrazio poseban ponos što vezu između dviju država održavaju hrvatski Amerikanci kojih je najviše u Los Angelesu, u području San Pedra gdje žive više od stoljeća te su stizali u nekoliko valova migracija. Kazao je kako u Kaliforniji i SAD-u koristi priliku da predstavi zemlju poslovnoj zajednici, političkim čelnicima, ali i mladima.

Vlastima Los Angelesa zaželio je puno uspjeha u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva 2026., te Olimpijskih igara 2028. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koru ovog voća zovu prirodnim botoksom (VIDEO)

Koru ovog voća zovu prirodnim botoksom (VIDEO)

Partizan silan protiv Borca u prvom zvaničnom meču ove sezone

Partizan silan protiv Borca u prvom zvaničnom meču ove sezone