Categories: Novosti

SDP: Zaustavili bi zaostajanje mirovina; HDZ: Indeksacija nije jedini način

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Dok su SDP-ovi zastupnici isticali da bi njihov zakonski prijedlog formule usklađivanja mirovina zaustavio zaostajanje mirovina za plaćama i inflacijom jer veliki broj umirovljenika živi u siromaštvu, HDZ smatra da to nije jedini način za povećanje mirovina.

Prijedlog Kluba SDP-a je da se promijeni formula usklađivanja mirovina tako da se mirovine usklađuju prema 100 posto vrijednosti povoljnijeg indeksa između indeksa potrošačkih cijena i nominalnog indeksa prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj.

– U vrijeme kad svaki četvrti umirovljenik ima 365 eura prosječnu mirovinu, i kad je inflacija, koja nije jednaka za sve, veća od 26 posto, ne vidim ni jedan razlog da se ne uzme povoljniji indeks za izračun mirovine, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, kojemu je to bio prvi nastup u Saboru od kako je prošli vikend izabran za predsjednika SDP-a.

Goranu Ivanoviću (HDZ) zasmetalo je što, nakon otprilike sat rasprave, nije Hajdaša Dončića više vidio u sabornici.

– U mandatu HDZ-ovih vlada, mirovine su rasle 260 eura, u cijelom mandatu SDP-ove vlade 10 eura, odgovorio je na SDP-ove prozivke državni tajnik Ivan Vidiš u raspravi o SDP-ovu zakonskom prijedlogu da se za izračun mirovina koristi povoljnija formula.

Nedostatak Vladina sluha za umirovljenike apostrofirao je i Mišel Jakšić (SDP), propitujući zašto Vlada izbjegava jače oporezovati ekstraprofite stranih trgovačkih lanaca, stranih banaka i sl. i tako stvoriti prostor za dizanje mirovina.

– Za to trebate imate snagu, energiju i političku volju, a ne primjećujem da Vlada ima išta od toga, odgovara Hajdaš Dončić, koji ističe da će SDP-ov prijedlog samo djelomično kompenzirati umirovljeničke teškoće, jedino je rješenje da osobe s najnižim mirovinom dobiju trajni dodatak, za što država za to ima novca.

Hajdaš Dončić: Makroekonomski pokazatelji nemaju veze sa standardom građana

Referirajući se na premijerove izjave da Hrvatska hvata korak s najrazvijenijim zemljama EU-a Mirela Ahmetović (SDP) tvrdi kako bi, kada bi odnos mirovine i prosječne plaće u Hrvatskoj bio onakav kakav je u Crnoj Gori, prosječna mirovina iznosila 794 eura.

– Makroekonomski pokazatelji nemaju veze sa standardom građana, to je stvar statistike, kaže Hajdaš Dončić i dodaje da je dobro da nije loše da smo ušli u šengen, da raste kreditni rejting, ali je to nedovoljno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Majda Burić (HDZ) SDP-ovcima poručuje kako možda i žele više mirovine, ali da ne znaju kako to osigurati.

– U državnom proračunu apsolutno ima prostora da se u ovom trenutku mirovine automatski povećaju 10 posto, i kroz svaku slijedeću godinu pet posto. Prostora ima i da bi se u 100- postotnom iznosu uvažavao povoljniji faktor između rasta bruto plaća i cijena. Ne možete nas uvjeriti suprotno”, poručila je vladajućima SDP-ova zastupnica Sanja Radolović tijekom rasprave. Upozorila je da je Hrvatska ispod prosjeka EU po izdvajanju BDP-a za mirovine. Predloženim povećanjem bi došli na izdvajanje od 13 posto BDP-a, a sada smo na 11 posto. Dodala je i da “nije normalno” da svaki četvrti umirovljenik prima 300 eura mirovine.

SDP, kaže, traži sustavno rješavanje povećanja mirovina umirovljenicima, a ne samo od izbora do izbora. Smatra da, iako HDZ sada neće podržati njihov zakonski prijedlog, prepisat će ga i ‘provući’. “Dobra znana priča HDZ-a”, rekla je.

Na to joj je HDZ-ov zastupnik Josip Borić poručio da ni umirovljenici niti HDZ ne trebaju nikakve savjete SDP-a. “Što god ste mogli, mogli ste davno učiniti”, kazao je.

Burić (HDZ): Problem mirovina nije moguće rješavati tek promjenom načina usklađivanja

Majda Burić (HDZ) smatra da je SDP-ov prijedlog zakona “ofrlje sklepan” uradak, površan i populistički jer implicira da je indeksacija jedini način povećanja mirovna – a to nije. Problem mirovina nije moguće sustavno rješavati promjenom načina usklađivanja mirovina, što direktno implicira SDP-ov prijedlog zakona. Nužno je kontinuirano ukazivati na dulji ostanak u svijetu rada te na povećanje plaća, poručila je.

Veselko Gabričević (Klub Nezavisni i HSU) rekao je da će se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju uvesti nova formula o usklađivanju mirovina u odnosu 85:15 umjesto dosadašnje 70:30 u korist povoljnijeg parametra, a po prvi put uvest će se i godišnji dodatak na mirovine prema godinama radnog staža, čime će se stimulirati što dulji ostanak u svijetu rada.

Bauk (SDP): Vladina formula dovest će do zaostajanja mirovina za plaćama ili kupovnom moći

Za razliku od njega, SDP-ov Arsen Bauk smatra da će vladina formula o usklađivanju mirovina u odnosu 85:15 dovesti do zaostajanja mirovina za plaćama ili za kupovnom moći tj. inflacijom. Poručio je da je njihova formula formula sustizanja plaća i kupovne moći, a Vladina je “formula zaostajanja”.

Zvonimir Troskot (Most) rekao je da sadašnja indeksacija mirovina nije dugoročno rješenje za mirovine. Uz to, upozorio je da se do 2050. očekuje da bi trećina stanovništva Hrvatske, ako se nastavi sadašnjim demografskim trendovima, bila starija od 65 godina. Pri tome, u Hrvatskoj je došlo i do izmjene stanovništva jer je između 300 do 400 tisuća najvitalnijih stanovnika iselilo u inozemstvo gdje pune mirovinske i zdravstvene fondove.

Damir Bakić (Klub Možemo!) rekao je da danas ima 1,22 milijuna umirovljenika s prosječnom mirovinom od 555 eura pri čemu je tek 52 posto potrebnog novca za isplatu mirovina osigurano uplaćenim doprinosima. Ocijenio je i kad bi se se u zadnja četiri polugodišta primjenjivao predloženi SDP-ov model sve mirovine bi danas bile veće za 6,65 posto. No, za to bi nam na godišnjoj razini trebalo 545 milijuna eura više, a što nemamo u proračunu, dodao je.

Vidiš: kakav bi bio život umirovljenika bez Vladine pomoći

Državni tajnik Vidiš na SDP-ove kritike uzvraća brojkama i navodi da trošak mirovina čini četvrtinu proračuna, ove će godine biti 8, 3 milijarde eura, prošle je bio sedam, prije toga 6, 2 milijarde.

Od siječnja 2023. je više od pola milijuna umirovljenika osjetilo povećanje mirovina, rekao je Vidiš, pitajući SDP-ovce kakav bi umirovljenički život bio da nije bilo šest paketa Vladine pomoći, devet jednokratnih dodataka, da su rasli računi za energente, da nije bilo programa Zaželi, da se ne gradi 18 centara za starije?

Samo u zadnje četiri godine mirovine su povećane za 54 posto, skočile su iznad inflacije koja je u tom razdoblju bila 24 posto, rekao je Vidiš, koji je SDP-ovu zakonsku inicijativu nazvao “polupečenim prijedlogom”. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

15 faktora koji su povezani sa ranom demencijom

Demencija se uglavnom vezuje za starije osobe, ali stotine hiljada ljudi svake godine dobijaju dijagnozu…

8 minuta ago

Pjanić se pravda: Nikad ništa protiv Rusije

​Iznenađenje ili ne, iskusni bosanskohercegovački vezista Miralem Pjanić će u nastavku sezone igrati za moskovski…

1 sat ago

Marković: Treba razdvojiti obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja

Gosti OtvorenogFoto: HRT / HTVU ponedjeljak su objavljeni novi porezni razredi glede višestrukog povećanja poreza…

1 sat ago

SC Derbi dobio triler protiv Spartaka

Košarkaši Studentskog centra su savladali Spartak iz Subotice na domaćem terenu sa 84:76, u prvom…

3 sata ago

Brzi uštipci koji uvijek uspiju

Ako volite palačinke i ukus sličnog tijesta, isprobajte ove slatke uštipke, koji mogu da prođu…

4 sata ago