in

SRĐAN MANDIĆ ZA ‘SB’: Kako će preporoditi CENTAR Sarajeva uz pomoć građana, o zakulisnim radnjama protukandidata biznismena…

SRĐAN MANDIĆ ZA ‘SB’: Kako će preporoditi CENTAR Sarajeva uz pomoć građana, o zakulisnim radnjama protukandidata biznismena…
Slatka-Tajna.Eu
SRĐAN MANDIĆ ZA ‘SB’: Kako će preporoditi CENTAR Sarajeva uz pomoć građana, o zakulisnim radnjama protukandidata biznismena…

SDP, Naša stranka i Stranka penzionera podržale su kandidaturu za novi mandat aktuelnog načelnika Općine Centar Srđana Mandića na predstojećim lokalnim izborima.

Kroz prethodni mandat pokušali su ga “opozvati” na referendumu, vršili pritiske, kritizirali, ali se iz “političkog rata” izvukao vrlo uspješno uz tijesnu većinu u Općinskom vijeću.

Sa već urađenim projektima iz prethodnog mandata i najavom novih, razgovarali smo sa Mandićem o tome šta će mu biti prioriteti u novom mandatu i zašto ga zaslužuje obnoviti.

Razgovarao: Darko Omeragić

Gospodine Mandiću, ukoliko pobijedite na izborima šta je što će biti prioritet u Vašem radu tokom novog mandata, da li je to završetak posla na brojnim projektima koje ste započeli tokom aktuelnog mandata, a koje niste stigli završiti ili već imate ideje za nove projekte? Otkrijte nama i svojim biračima koji su to projekti?

Često čujem primjedbe pa čak i optužbe opozicije i mojih konkurenata da smo u prethodnom mandatu samo završavali projekte koji su započeti u mandatu mog prethodnika. Naravno, to je samo djelimično istina. Kao primjer mogu Vam navesti osnovnu školu na Šipu. Kada smo preuzeli mandat budžet za nastavak radova je bio prazan, zbog čega niko nije mogao sa sigurnošću reći kada bi radovi mogli biti završeni. Stepen izgrađenosti objekta bio je negdje na 30 do 40 posto i da smo radili na način kako to radi SDA, poput tunela Hranjen ili puno započetih megalomanskih projekata, vjerovatno ni danas škola ne bi bila otvorena. Tada smo donijeli odluku zajedno sa Opštinskim vijećem da izgradnja škole na Šipu bude apsolutni prioritet. Rebalansom budžeta obezbijedili smo pet miliona KM za ovu svrhu, i uz sredstva koje je obezbijedio Kanton, za manje od godinu dana završili školu.

Slična je situacija i sa Sarajevskim ćilimom, koji je bio u fazi idejnog rješenja, tako da smo morali dovršiti sve druge predradnje kako bismo uopšte došli u situaciju da ovaj projekat dovedemo do kraja, kao i sve druge za koje smo procijenili da to svojim kvalitetom zaslužuju. Isto tako se nadam da će neko ko me nekada bude naslijedio na ovoj poziciji takođe nastaviti projekte koji su od koristi za građane i tu ne vidim ništa sporno.

No, okrenimo se budućnost. Vrlo ambiciozno ulazimo u novi mandat. U planu je nastavak šetnice “Sarajevski ćilim“ na dionioci Ulica Koševo – Alipašina ulica. Planiramo i rekonstrukciju Gajevog trga ispred Tržnice, te ulica Muhameda Kantardžića i Gimnazijsku.

Od saobraćajne infrastrukture izdvojio bih dva projekta: neophodno je uraditi i kružni tok na lokalitetu Kliničkog centra Univerziteta i nultu transferzalu kod zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Svi smo svjesni da razvoj i obnova sistema kanalizacije i vodovoda ima ključnu ulogu u unapređenju života građanki i građana u našoj opštini. U novom mandatu na redu će biti rekonstrukcija infrastrukture u ulicama Muhameda Hadžijahića, Porodice Foht i Husrefa Redžića uz adekvatno asfaltiranje cijelih ulica. Izmjena vodovodnih i kanalizacionih cijevi i potpuna rekonstrukcija stepeništa Mica Todorović prethodiće radovima u ulici Musala, te pješačkoj zoni u Maršala Tita i šetnici Hiseta, koje ćemo nakon toga i popločati. Druga faza rekonstrukcije Radićeve ulice podrazumijeva zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi uz potpunu rekonstrukciju ulice i parka.

Pristupićemo i izgradnji gradskog parka Crni vrh, a parkove Hastahana i Kemal Monteno ćemo rekonstruisati. Park Hastahana ćemo urediti prema projektu Žalfija čim Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH dostavi svoju saglasnost. Park Kemal Monteno spojićemo pasarelom sa Merhemića trgom kako bi se građanima i građankama omogućio sigurniji prijelaz preko ulice.

Jedan od prioriteta je izgradnja fiskulturne sale “Metalac“ za potrebe dvije srednje i jedne osnovne škole. Novu fiskulturnu salu dobiće i Osnovna škola Vladislav Skarić. Nakon izgradnje osnovne škole sada moramo obezbijediti i sportsko igralište građanima i građankama Šipa. Izvršićemo rekonstrukciju pomoćnih fudbalskih terena na Koševu, a u sklopu sportskog kompleksa Koševo-Zetra dosadašnje teniske terene planiramo osavremeniti izgradnjom tenis centra. Pored rekonstrukcije prostorija SARTR-a i Otvorene scene Obala, punu pažnju posvetiću izgradnji Filmskog centra Sarajevo u saradnji sa Kinom Meeting Point, Kantonom Sarajevo i rukovodstvom SFF-a.

Nedavno je profesor Denis Zvizdić ukazao na jedan urbanistički apsurd, a to je činjenica da je Sarajevo jedini grad na svijetu ispred čijeg je Zemaljskog muzeja, umjesto lijepog trga, prenatrpani parking prostor koji predstavlja pravo ruglo. Tu grešku moramo ispraviti. Imamo namjeru da sa studentima Arhitektonskog i građevinskog fakulteta pristupimo izradi idejnog rješenja, kako bismo ovaj prostor uredili i na taj način nastavili prirodnu cjelinu koju ćemo započeti uređenjem parka kod Filozofskog fakulteta.

Uzimajući u obzir opterećenost i čestu neefikasnost komunalnih preduzeća, radit ću na formiranju lokalnog komunalnog preduzeća koje će preuzeti značajan dio njihovih nadležnosti.

Tokom nedavnog sučeljavanja s jednim od svojih protivkandidata čini se da su se tri teme izdvojile, a to je obnova Olimpijskog stadiona Koševo, način obnove kanalizacijske mreže i gasifikacija. Molimo Vas da nam obrazložite i predstavite Vaš plan rada u ova tri segmenta.

Saradnja sa Fudbalskim klubom Sarajevo je od strateškog značaja za našu opštinu, pa samim tim je i Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ jedan od prioriteta. U prethodne četiri godine smo vrlo aktivno radili na rješavanju statusa stadiona i uvijek bili na dispoziciji klubu i u okviru zakona i vlastitih mogućnosti ispunjavali njihove zahtjeve. Podsjetiću da je na zahtjev Kluba stadion dodijeljen Sarajevu na korištenje na period trideset plus dodatnih petnaest godina. Nakon toga je nova uprava imala ideju da radi sama, ali se i od to ga odustalo. Nakon toga je Fudbalski klub Sarajevo poklonio idejni projekat rekonstrukcije Opštini Centar čime je otvoreno konačno poglavlje ove priče.

Napominjem da je u ovom mandatu urađeno najviše kada je u pitanju rekonstrukcija stadiona. Podsjećam da smo u saradnji sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine investrali u novi travnjak, da je nakon dugog niza godina ponovo počelo igrati evropske utakmice na svom stadionu, da su obnovljene svlačionice i VIP salon, i niz drugih aktivnosti. Najavljena rekonstrukcija će vratiti naš klub u Evropu a želja nam je i da konačno utakmice reprezentacije igraju na Koševu. Ovaj projekat nećemo moći realizovati sami i zato je od samog početka uključena Kantonalna vlada a očekujemo pomoć i od Federacije BiH.

Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja, moram naglasiti da su kantonalna javna komunalna preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Sarajevogas“ vlasnici infrastrukture, te da oni određuju dinamiku izvođenja radova u skladu sa svojim strateškim pravcima. Opština Centar je i do sada bila finansijer i spremni smo i dalje investirati, ali cijeli proces u potpunosti zavisi od planova navedenih preduzeća.

Općina Centar ima problema i s parking-mjestima, da li namjeravate nešto poduzeti po ovom pitanju?

Problem saobraćaja u mirovanju je jedan od ključnih i mi smo u ovom mandatu napravili krupan iskorak jer smo nakon dvije godine intenzivne komunikacije sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo konačno dobili saglasnost da možemo kao nadležna jedinica lokalne samouprave uređivati saobraćaj u mirovanju na način da se stanarima opštine Centar pod povoljnim uslovima omogući rezidencijalno parkirno mjesto. Nažalost, aktuelna većina u Opštinskom vijeću koja podržava moje protukandidate nije bila spremna usvojiti odluku koja uređuje ovo pitanje. Da su to učinili već sada bismo imali taj problem riješen u značajnoj mjeri. Ubijeđen sam da će novi saziv Opštinskog vijeća odmah po konstituisanju prihvatiti prijedlog odluke i da ćemo ubrzo nakon toga riješiti problem, barem kada su u pitanju stanovnici opštine Centar. Jedan od prioriteta na ovom polju je izgradnja pozemnih garaža, a prva u nizu će biti na Merhemića trgu.

Nedavno ste spomenuli da je jedan od uspjeha Vašeg mandata „demokratizacija“, odnosno da se građani više pitaju, nego što su se pitali prije Vašeg dolaska na mjesto načelnika. Čime je rezultirao takav pristup i koliko su građani, te na koje stvari mogli direktno da utiču i čemu se građani mogu nadati u budućnosti?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Proces demokratizacije Opštine Centar je nešto na šta sam jako ponosan. Javne rasprave smo vratili u javni prostor, omogućili smo i na neki način motivisali naše sugrađanke i sugrađane da se aktivno uključe u donošenje odluka, a za šta postoji niz primjera; od projekta rekonstrukcije Musale i Radićeve ulice do projekta Hastahana u kojima su građani odlučivali koje sadržaje žele da vide tamo, do odlučivanje o krupnim temama kada su u pitanju regulacioni planovi poput stavljanja van snage izgradnje stambenog naselja na Crnom vrhu, gdje su stanovnici ovog lokalnog područja insistirali a mi omogućili da se njihove odluke u potpunosti poštuju. Ponavljam, građani danas mogu bez straha, što nažalost ranije nije bio slučaj, javno diskutovati i učestvovati u donošenju odluka, što je po meni ogroman iskorak na prethodne decenije.

alt

Politički protivnici Vas kritikuju jer su, kako kažu, ulice prljave, razrovane i nesigurne. Jedna od kritika je da nema komunikacije između Općine i savjeta mjesnih zajednica. Koliko je ovo tačno i ako jeste barem dijelom, da li ćete to mijenjati?

Od početka predizborne kampanje, osim što su svoje aktivnosti isključivo bazirali na kritici mog rada, moji politički oponenti nisu iznijeli ni jedan smislen i suvisao prijedlog ili projekat. Iz toga mogu zaključiti da nemaju ambiciju raditi za dobrobit građana, već bih prije rekao za vlastitu, kao i dobrobit uskih krugova koji stoje iza njih. I ovom prilikom ponavljam pitanje u vezi kandidature Sonje Mušić sa liste Demokratske fronte, koja je prema zvaničnim podacima suvlasnik i suosnivač kompanije za medijsko oglašavanje koja značajan dio svojih poslovnih aktivnosti provodi na području naše opštine. To ne bi bi sporno da se ne radi o kompaniji koja u najvećem broju slučajeva nema odobrenje za postavljanje svojih reklamnih panoa a koje nakon inspekcijskih kontrola redovno vraća na iste pozicije. Šta je cilj njene kandidature?

Sa druge strane, prema informacijama s kojim raspolažem drugi kandidat gospodin Mulić je direktor i većinski vlasnik preduzeća Centrotrans – Transport, koji dugo godina upravlja parkingom kod Narodnog pozorišta i koji na osnovu toga ostvaruje značajne prihode.

Prije nešto više od godinu dana na zahtjev vijećnika kluba Narod i pravda Opštinsko vijeće je izglasalo umanjenje naknade koje firma Centrotrans-Transport plaća za najam opštinske imovine. Na ovu nepravilnost i nedomaćinsko poslovanje ukazano nam je izvještajem finansijske revizije. Na osnovu toga tražio sam od vijeća na aprilskoj sjednici da se ova javna površina dodjeli opštinskoj firmi na upravljanje, kako bismo umjesto dosadašnjih prihoda koji iznose nešto iznad 200.000 KM budžet punili znatno većim iznosom, koji prema nekim procjenama iznosi preko milion maraka na godišnjem nivou. Mislim da ni ove procjene nisu realne, ako se u obzir uzmu trenutne cijene parkiranja koje odnedavno iznose tri i po do četiri marke po satu. Nažalost, vijećnička većina predvođena Jasminom Ademovićem odbila je ovu moju inicijativu, a što je vidljivo i iz javno objavljenih dokumenata. Sve ovo mi postavlja za pravo da pitam kakvi su stvarni motivi kandidovanja i jednog i drugog protivkandidata. Napominjem da je navedeni parking zatvoren već desetak dana, nakon što je ugovor između Opštine i Centrotrans-Transporta istekao, a ponuđeno produženje od mjesec dana odbijeno od strane preduzeća. Ja ću sa svoje strane nastaviti insistirati na vraćanju ove površine opštini sve dok se takva odluka ne donese.

A što se tiče komunikacije neko ko je tek prije dva mjeseca počeo da komunicira sa svojim sugrađanima nema moralno pravo da upućuje takve primjedbe, te stoga to ne bih ni komentarisao. Građani će na izborima presuditi kako i koliko sam sa njima komunicirao. Vlast koju su činile stranke iz kojih dolaze gospoda Gratz i Mulić, a koje su vodile ključne procese na nivou opštine i kantona dugi niz godina, ostavile su iza sebe nered koji je bilo nemoguće pospremiti u roku od četiri godine. Osim toga, tzv. duboka država koja i dalje ima veoma jake mehanizme opstrukcije učinila je sve da nas onemogući da planirane projekte izvedemo do kraja.

Bez obzira imali smo hrabrosti i završili smo projekte koje koje oni prije nas nisu ni smjeli započeti poput klizišta u Ulici Hakije Kulenovića, Panjine kule, proširenja Nahorevske, te nedavno završene ulice prema Nahorevskim brdima. Pred nama je puno posla.

alt

Mnogi građani to znaju, ali vrijedi podsjetiti. U prvi mandat ste ušli s podrške Naše stranke, SDP-a i NiP-a. Nakon raskola te koalicije u Općini Centar ste morali nastaviti s radom s vrlo tankom većinom u Općinskom vijeću. Koliko je to ostavilo posljedica na Vaš mandat i da li nakon ovih izbora očekujete da će sastav Općinskog vijeća biti povoljniji za Vas i stranke koje Vas podržavaju?

Nakon svega što sam prošao u toku prethodne četiri godine apsolutno sam svjestan važnosti podrške Opštinskog vijeća. S obzirom na to da su opštinski odbori Naše stranke i SDP-a organizaciono i kadrovski ojačali i samim tim značajno napredovali, a što se između ostalog vidi iz rezultata proteklih opštih izbora koje smo imali u Centru, očekujem da ćemo nakon izbora biti u prilici da kreiramo znatno pozitivniju sliku u vijeću. Iskreno se nadam da će i vijećnici drugih stranaka koje budu učestvovale u radu vlastite interese staviti u drugi plan, i dati podršku projektima koji će biti pokrenuti i realizovani u cilju opšteg dobra.

S tim u vezi ide i sljedeće pitanje. Argument kojim se Vaši politički protivnici često koriste jer realizacija budžeta ispod 50 posto. Vjerujemo da Vi imate potpuno drugačiji pogled na ove optužbe i realizaciju budžeta.

Prve dvije godine mandate bile su obilježene pandemijom i ekonomskom krizom nakon agresije na Ukrajinu koja je poremetila sve evropske ekonomske tokove. Vrlo brzo po izbijanju krize bili smo u situaciji da su nam već potpisani ugovori bili raskidani, jer su se zbog naglog porasta cijena građevinskog materijala izvođači bili primorani odustajati. Sve to je uticalo da realizacija bude nešto manja od očekivane i s tim se mogu složiti. S druge strane, moji politički oponenti vrlo dobro znaju, a neki od njih su bili i kreatori, Odluke o proglašenje u istorijskog urbanog krajolika, kojom je data mogućnost da čak i kadrovi SNSD-a na državnom nivou donose odluku o tome šta će se ili neće graditi u Centru. Nažalost, većina tih odluka je usmjerena u ovom drugom pravcu. Veliki broj projekata koji su trebali da se realizuju u samom centru Sarajeva su zbog toga zaustavljeni ili usporeni, poput Hastahane, Musale i čitavog niza sličnih projekata. Sve to je uticalo na nešto slabiju realizaciju budžeta ali ponavljam da, kada se osvrnem unazad, mogu reći da sam uprkos svih problema zadovoljan onim šta smo uradili i obećati da će to uz podršku viših organa vlasti u narednom periodu biti sigurno bolje i efikasnije.

Iza Vaše kandidature stala je Naša stranka, čiji ste član, ali i SDP. Da li ste zadovoljni podrškom koju dobijate od ove dvije stranke i u čemu se ta podrška ogleda?

Imam apsolutnu podršku svih članova i rukovodstva Naše stranke u šta se svi možete uvjeriti na našim štandovima i ulicama na kojima se svakodnevno susrećemo sa brojnim građanima.

Gdje vidite općinu Centar na kraju svog drugog mandata, ukoliko pobijedite?

Dozvolite da se malo našalim, u geografskom smislu vidim je na istom mjestu gdje se i sada nalazi. Naravno, sve ono što smo uradili u ovom mandatu već je počelo mijenjati lice i izgled opštine Centar. Ono što mogu reći kao neko ko je cijeli život proveo na području opštine Centar, da mi je privilegija biti na njenom čelu i da je zamišljam kao opštinu bilo kojeg razvijenog evropskog grada, s mnoštvom zadovoljnih i mladih ljudi, prepunu parkova i rekreativnih zona, kao mjesto u kome je bezbjednost na najvećem mogućem nivou. Da bi to tako bilo obaveza mi je pomiriti interese građana i investitora. Siguran sam da ću to postići do kraja drugog mandata i opštinu Centar ostaviti u daleko bolje stanju nego što sam je zatekao prije četiri godine.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ukoliko imate nervozna crijeva ove navike se morate odreći

Ukoliko imate nervozna crijeva ove navike se morate odreći

Da li znate čemu služi?

Da li znate čemu služi?