in

Bivši pripadnici Vojske RS osuđeni na 59 godina zatvora za ratni zločin kod Prijedora

Bivši pripadnici Vojske RS osuđeni na 59 godina zatvora za ratni zločin kod Prijedora
Slatka-Tajna.Eu
Bivši pripadnici Vojske RS osuđeni na 59 godina zatvora za ratni zločin kod Prijedora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donelo je drugostepenu presudu 27. septembra za krivično djelo zločin protiv čovječnosti koji uključuju progone civila bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, silovanje, zatvaranja u logore u selu Zecovi kod Prijedora tokom 1992. godine.

Sud je u drugostepenoj presudi preinačio odluku o kazni Dušanu Miluniću, Zoranu Stojniću, Iliji Zoriću i Zoranu Miluniću na način da se u izrečene kazne zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu 22. decembra prošle godine u kojoj je Ilija Zorić osuđen na 20 godina, Dušan Milunić na 12 godina, Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović su oslobođeni krivice.

Svih 11 je oslobođeno za udruženi zločinački poduhvat. Nijedan od optuženih se nije pojavio na izricanju presude.

Sud Bosne i Hercegovine je nakon izricanja prvostepene presude dostavio Interpolu naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem.

Procedura raspisivanja međunarodne potjernice je pokrenuta početkom januara ove godine jer njih trojica nisu pronađena na adresama stanovanja, nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dušan Milunić je bio komandir čete u sastavu brigade Vojske Republike Srpske, Radomir Stojnić – komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, Radovan Četić – predsjednik Srpske demokratske stranke i Kriznog štaba za selo Rasavci.

Ostali optuženi su bili pripadnici čete.

U Zecovima su tokom jula 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i Kriznog štaba ubili više od 150 Bošnjaka. Još se traga za 30 ubijenih u ovom selu.

U Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Gradske vlasti u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ne dozvoljavaju nijedno spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane.

Svake godine u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ovaj napitak može da pomogne kod visokog pritiska, a čuva i zdravlje srca

Ovaj napitak može da pomogne kod visokog pritiska, a čuva i zdravlje srca

Zvezda slavila protiv Železničara

Zvezda slavila protiv Železničara