Categories: Biznis

Konferencija „100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls 2024“: Održivost nije više stvar prestiža tvrtke, nego imperativ

U Sarajevu se održala Konferencija „100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls 2024“ koja je okupila najuspješnije privrednike i vodeće stručnjake iz BiH i regiona. Na konferenciji se govorilo o ESG principima i njihovoj implementaciji, te ulaganju domaćih kompanija vodeći se ESG principima čiji je fokus na društvu i projektima koji će unaprjeđivati ili mijenjati postojeće poslovne modele s ciljem postizanja društveno odgovornog i održivog poslovanja.

Direktor Poslovnih novina Emil Kučković najavio je skoro objavljivanje specijalne publikacije u kojoj će biti rang-liste najuspješnijih kompanija koji čine 60% prihoda Bosne i Hercegovine.

„Zlatna knjiga BH biznisa će biti dostupna u prodaji, a ovo je naš doprinos da objavimo analitiku i predstavimo kompanije koje najviše doprinose poslovanju u BiH. ESG principi poslovanja postaju način života i poslovanja, a EU kupci nam diktiraju modele na koje se moramo prilagođavati kako bismo pristupili EU tržištima“, izjavio je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina.

„Već 37 godina posvećujemo pažnju dobrim pričama i onoga što se stavlja u fokus poslovanja, ne samo u BiH nego i na svjetskom tržištu. Globalni događaji se odražavaju na našu ekonomiju, a danas smo razmijenili mišljenja kako te izazove prevazići, a u isto vrijeme primijeniti i ESG principe poslovanja.“, izjavila je Alena Ahmetspahić Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH i regionu.

Osim privrednika, projekat „100 najvećih u BiH i regionu – ESG impuls 2024“ su prepoznale i institucije u BiH, te se po prvi put realizuje pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića.

„Održivi razvoj, društveno odgovorno poslovanje i zadovoljstvo uposlenika su temelj održivog poslovanja  i uspjeha svake kompanije, ali i unaprjeđenja konkurentnosti održivog razvoja cjelokupne ekonomije BiH. Naša zemlja je bogata brojnim resursima, te implementacija ESG principa trebaju da budu prilika koja će unaprijediti društveno-ekonomski razvoj i ubrzati transformaciju bh. društva“, izjavila je dr. Hatidža Jahić, savjetnica za ekonomska pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Suorganizator projekta već dugi niz godina je Vanjskotrgovinska komora BiH, a u uvodnom obraćanju prisutnima se obratio dr. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Bosna i Hercegovina izvozi 70% svojih roba na tržište EU. ESG pravila su sadašnjost i u cilju održavanja konkurentnosti naših kompanija moramo biti dio tog impulsa, te se suočiti sa problemima i izazovima koje nam daje EU. ESG impuls treba da bude okidač i promjena naše svijesti, a ESG alat za budući gospodarski rast.“, izjavio je dr. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te dugogodišnji partneri: EuroExpress brza pošta, Porsche BH i drugi partneri projekta.

„Stotinu najvećih firmi u BiH trebaju biti nositelji praksi održivosti i dati input političarima kako bismo stvorili učinkovit okvir za sprovođenje održivosti u svim segmentima koje obuhvaća. Održivost nije više stvar prestiža tvrtke, nego imperativ bez kojeg smo izvozno nekonkurentni. Svi zajedno, a politika posebno želimo biti dijelom društva koje će osvještavati ovaj problem“, izjavila je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

U prvom panelu Uloga finansijskih institucija u ESG revoluciji“ predstavnici finansijskih institucija i kompanija diskutovalo se o održivom financiranju koje predstavlja proces razmatranja i uzimanja u obzir okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) faktora prilikom donošenja odluka o ulaganju, ali i o odgovornosti banaka da pomognu privrednicima u Bosni i Hercegovini da prevaziđu izazovan period. Među panelistima su bili Samir Mustafić, predsjednik Uprave ASA banke d. d. Sarajevo, Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d. d. Sarajevo , dr. sci. Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank d. d. BiH, Tamir Mostarac, Associate Director EBRD Ivona Zametica, direktorica Istraživanja, strategije i ESG upravljanja Raiffeisen Bank i Edisa Sijerčić, direktorica Mikrokreditno društvo PARTNER.  Odgovorne finansijske navike i obrazovanje trebaju da budu na prvom mjesto u finansijskim institucijama, te bankarski i finansijski sektor treba da bude partner domaćim kompanijama u izazovnim periodima poslovanja, neki su od zaključaka današnjeg panela.

Na drugom panelu „ESG – novo poglavlje u razvoju biznisa“ panelisti Branimir Muidža,  generalni direktor društva Heidelberg Materials Cement BiH i generalni direktor Heidelberg Materialsa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku Snježana Köpruner, generalna direktorica GS-Tvornica mašina Travnik Nenad Šehovac, direktor Sektora transporta i logistike Euro-Express d. o. o. Banja Luka Armin Mulović, Brand manager Porschea u Porsche BH d. o. o. Sarajevo Vilma Tunjić Juzbašić, direktorica održivosti Mozaik ESG Solutions Ismar Ćeremida, šef Sektora za pametni rast UNDP BiH Nebojša Marić, direktor Marić & Co Ivan Trizno, generalni direktor kompanije Philip Morris d. o. o. Sarajevo su razgovarali o primjeni ESG standard i principa u kompanija, koji postaju regalutarni zahtjeva, kako od strane finansijskih institucija, tako i potrošača.

Na trećem panelu „Održivost i zaposlenici: Kreiranje zdravih radnih mjesta“ se govorilo o radnim uslovima i random okruženju kao jednom od ključnih faktora pri implementaciji ESG standarda. Panelisti ovog panela su bili Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH, Lejla Čorhodžić, direktorica kompanije Kim Tec BiH, Elma Čustović, menadžer logistike i nositelj ESG projekta za Orbico BiH, Sanja Praštalo, marketing manager kompanije Mikroelektronika a. d. Banja Luka i Haris Kadenić, direktor marketinga kompanije Manpower SEE. Institucije i poslodavci imaju zajednički cilj, a to je smanjenje emigracije stanovništva, posebno mladog kadra kroz sprovođenje ESG principa, a poslodavci trebaju da kreiraju dostojanstveno okruženje koje će zadržati zaposlenika, neki su od zaključaka trećeg panela.

U sklopu današnje konferencije minister rada i socijalne politike FBiH, Adnan Delić je dodijelio priznanja brzorastućim kompanijama.

ESG Impuls promoviše vrijednosti društvenog poslovanja. Kada se globalna ekonomija suočava sa brojnim pritiscima i promjenama, ESG principi postaju nezaobilazan dio poslovanja. ESG standardni se implementiraju ne samo zbog potrebe kompanija za društveno odgovornim poslovanjem, nego postaju i imperativ u poslovanju kompanija, kako bi bili konkurentni na EU i svjetskim tržištima. BiH i region trebaju krenuti u promjene i primjene ESG standarda što prije, jer privatni sektor ne može samostalno prevazići prepreke, nego uz podršku finansijskog sektora i institucija  preporuke su i zaključci današnje konferencije.

Redakcija

Recent Posts

Poduzetnik Luka Rajić priredio djeci iz Konjica nezaboravno putovanje

Tom prilikom je 111 Konjičana provelo nezaboravna 4 dana u glavnom gradu Austrije gdje su…

48 minuta ago

Zvezda slavila protiv Železničara

Fudbaleri Crvene zvezde pobijedili su večeras Železničar iz Pančeva rezultatom 2:1, u meču 10. kola…

60 minuta ago

Bivši pripadnici Vojske RS osuđeni na 59 godina zatvora za ratni zločin kod Prijedora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donelo je drugostepenu presudu 27. septembra za krivično…

1 sat ago

Ovaj napitak može da pomogne kod visokog pritiska, a čuva i zdravlje srca

Konzumireanje soka od paradajza svakodnevno moglo bi biti jednostavan način za smanjenje visokog krvnog pritiska,…

2 sata ago

Bivši reprezentativac BiH dobio kćerku (FOTO)

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i sadašnji defanzivac Zrinjskog Toni Šunjić (35) drugi put…

3 sata ago

Vodostaj Dunava opada

Vodostaj Dunava opada

3 sata ago