Categories: Biznis

Konferencija Dani osiguranja u BiH 2024: U fokusu izazovi i budućnost industrije osiguravanja

Konferencija je okupila više od 200 učesnika iz svijeta osiguranja, predstavnika društava za osiguranje, regulatora, supervizora i drugih pratećih finansijskih institucija iz BiH i regiona. Organizator konferencije je Udruženje društava za osiguranje u FBiH.

Ovogodišnju konferenciju otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u FBiH, koji je istakao potrebu za strateškim pristupom razvoju ovog sektora, ali i njegovom značaju za ekonomiju i privredni razvoj našezemlje.

Učesnike najvećeg i glavnog događaja osiguravajuće struke u BiH, pozdravio je i federalni ministar finansija i zamjenik premijera Federacije BiH Toni Kraljević, koji je istakao kako je Federacija BiH izuzetno finansijski stabilna.

“Federalno ministarstvo finansija održava stabilnost, a kada je riječ o sektoru osiguranja, u Vladi FBiH smo svjesni da je to jedna od ključnih poluga finansijskog sistema. Osiguranje ima presudnu ulogu u stvaranju sigurnosti, kako za pojedince, tako i za privredne subjekte, cjelokupnu ekonomiju i društvo u cjelini. Također smo svjesni izazova pred kojima se nalazi ova branša. Vrata Ministarstva finansija uvijek su otvorena za razgovor s ciljem da zajedno nadvladamo sve izazove. Riječ je o, izmeđuostalog, redefinisanju zakonodavnog okvira, usklađivanju sa EU direktivama, kao i u digitalizaciji i razvoju novih tehnologija i proizvoda na tržištu osiguranja”, istakao je Kraljević.

Među govornicima su bili eminentni stručnjaci iz industrije, kojisu podijelili svoja znanja i iskustva. Njihove prezentacije obuhvatile su širok spektar tema, uključujući nove pristupe u osiguranju rizika, važnost podataka u donošenju poslovnih odluka, uticaj digitalizacije i umjetne inteligencije na proces osiguranja, razvoj inovativnih proizvoda koji se prilagođavaju potrebama korisnika, te regulativne promjene koje utiču nasektor osiguranja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH, istakla je kako građani BiH još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest o tome da je osiguranje investicija, a ne nešto na šta ih zakonodavac tjera. Selimović se osvrnula i na ranije projekcije Međunarodnog monetarnog fonda o rastu BDP-a u BiH, te kazala kako je početkom ove godine inflacija stavljena pod kontrolu na globalnom nivou.

“U prethodnom periodu na svjetskom nivou imali smo različite političke i ekonomske nestabilnosti, te pandemiju, koji su podigli nivo spremnosti i kod nas, te mogu reći da smo mi sadau situaciji da razmišljamo o tome kako ćemo provesti narednih10 godina. Sada možemo pričati o tome da li je tržište, kao iosiguravajuća društva, spremno da odgovori na izazove koji se stavljaju pred nas ili ćemo biti reaktivni i gledati da reagujemotek kada nam se nešto desi. Smatram da moramo biti proaktivni i uložiti dodatni napor jer će nam onda biti puno lakše i punobolje ćemo proći”, poručila je guvernerka Selimović.

U sklopu konferencije prvog dana održane su i interesantnepanel-diskusije, gdje su panelisti imali priliku govoriti o ključnim pitanjima s kojima se suočava industrija osiguranja, gdje su se složili da su inovacije ključne za prilagodbu i preživljavanje u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju.

Konferencija se nastavlja sa zanimljivim prezentacijama u vezisa klimatskim promjenama i izazovima koji katastrofalneprirodne nepogode stavljaju pred osiguravajuća društva te panel dikusijom posvećenom odnosu pravosuđa i osiguranja, a planirano je i prezentiranje iskustava iz regije sa upotrebom električnih vozila te prodajnim vještinama u komunikaciji sa generacijom Z.

Dodatne informacije o radu Udruženja i predstojećim događajima mogu se pronaći na web stranici www.udofbih.ba.

Redakcija

Recent Posts

Navodno se sprema “StarCraft” pucačina

​Sedam godina mediji nisu imali povoda pisati o "StarCraftu", a sad imamo novosti vezane za…

57 minuta ago

EKSKLUZIVNO, IZ ISTANBULA: Nakon posjete tvornici dronova, Izetbegović se sastao i sa Erdoganom

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/v2sa21sa321ssaasasasa21sasasasasasasasa2sasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/v2sa21sa321ssaasasasa21sasasasasasasasa2sasasasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"2a2122"}] Predsjednik Republike turske, Recep Tayyip Erdogan sastao se danas u Istanbulu s predsjednikom…

1 sat ago

Povećana globalna vidljivost: BiH učvrstila status kao rastuća međunarodna destinacija

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. septembra kako bi se potaknula svijest o…

2 sata ago

ISSEI funny video 😂😂😂 Funny effects!

Welcome to the energetic and funny ISSEI Channel!! Please subscribe if you like this videos,…

3 sata ago

Poginula poznata biciklistkinja

​Švajcarska biciklistkinja Murijel Furer preminula je u petak nakon teške povrede glave u četvrtak tokom…

3 sata ago

Izrečena kazna od 10.000 eura zbog veličanja Mladića tokom kampanje u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) sankcionisala je Vladu Sladoju, kandidata Partije demokratskog…

3 sata ago