Categories: Novosti

Odbor za pravosuđe o sumnjama na curenje informacija

Odbor za pravosuđe

Foto: HTV / HRT

U tijeku je tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, sazvana zbog sumnji na curenje informacija iz izvida i istraga, na kojoj su i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i ministar pravosuđa Damir Habijan.

Inicijativa je to predsjednika Odbora Nikole Grmoje, kojoj se HDZ nije protivio. Štoviše, tražio je da se održi u manje od 24 sata. Grmoja se na to odlučio nakon uhićenja bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i bivšeg HDZ-ova zastupnika Josipa Šarića, koji su uoči USKOK-ove akcije – dali ostavke.

Habijan je novinarima prilikom dolaska na sjednicu rekao da se radi o još jednom igrokazu oporbe, dok Turudić nije bio raspoložen za izjave.

Grmoja je na početku sjednice rekao kako su probuđene sumnje da je osumnjičenicima, a moguće i vrhu stranke, dojavljeno što će se dogoditi.

– Brine me da se uhićuju oni koji nisu baš u dobrim odnosima s ovom sada garniturom, dakle, tu mislim na ovu struju Domovinskog pokreta koja je prijavljivala Šarića, dakle, sadašnjeg ministra Dabru, a čujem da ni Škorić nije bio u dobrim odnosima s ministrom Anušićem, rekao je Grmoja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Je li vodstvo HDZ-a unaprijed znalo za USKOK-ovu akciju?

Kako je istaknula Tatjana Munižaba javljajući se u HTV-ove Vijesti u 9 sati, glavni povod nisu sama uhićenja, već to što su Škorić i Šarić dali ostavke neposredno prije njih, pa se postavlja pitanje je li vodstvo HDZ-a unaprijed znalo za USKOK-ovu akciju i na taj način zapravo umanjilo štetu za stranku.

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, teško da će se i danas saznati odakle cure informacije i tko dila informacije, dodala je.

“HDZ ne bježi od odgovornosti”

– HDZ ne bježi ni od odgovornosti, ne bježi ni od borbe za samostalnost i neovisnost institucija, rekao je jučer potpredsjednik Odbora Nikola Mažar (HDZ).

– Možda ne bi bilo loše da pozovemo i bivšeg saborskog zastupnika i bivšeg direktora državne tvrtke da i oni nazoče toj sjednici, rekla je članica Odbora Dalija Orešković (DOSIP).

– Dobro znate da je veći dio tih podataka dio faze kaznenog postupka koji je tajan, odnosno, nejavan, rekao je član Odbora Ivan Malenica (HDZ).

– Javnost nema informacija, ali informacije imaju osumnjičenici kako bi imali dovoljno vremena da unište dokaze, komentirala je članica Odbora Urša Raukar Gamulin (Možemo!).

– Kada su curile informacije o kojima Vi pričate, koje su curile protuzakonito i gdje je privilegirani dio male skupine ljudi to dilao, ne da bi se borio protiv korupcije, nego da bi nanio političku štetu i HDZ-u i Vladi, to Vam nije smetalo. Sada Vam smeta što se radi po zakonu, reagirao je Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Koliko slušalice zaista oštećuju sluh?

U Evropi se godišnje sa teškim oštećenjem sluha rodi jedno do dva djeteta na hiljadu…

10 minuta ago

NeskoH u pjesmi 'Pretvori đavole' otkriva svjetlo u tami unutrašnjih borbi – Hayat Production

NeskoH je kantautor koji neumorno radi i redovno nas obraduje novim singlovima i spotovima, otprilike…

40 minuta ago

Čast je biti na parketu sa Jokićem

Rasel Vestbruk, čovek sa najviše tripl dablova u istoriji NBA lige, od ovog ljeta je…

1 sat ago

Opasno je što država Srbija sponzorira negiranje genocida u Srebrenici

Proći će decenije prije nego što u Srbiji, Republici Srpskoj ili Turskoj priznaju da je…

1 sat ago

Alavarez junak Atletika u Vigu

Fudbaleri madridskog Atletika gostovali su u okviru 7. kola španske Primere ekipi Selte u Vigu.…

3 sata ago

Orada iz rerne

SASTOJCI:

4 sata ago