Categories: Novosti

Planinar se otrovao mrazovcem, helikopterom prevezen u Rijeku

HGSS, arhivska fotografija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Strani državljanin je na Velebitu pojeo otrovni jesenski mrazovac, zamijenivši ga s medvjeđim lukom. Dobio je simptome trovanja te je prevezen helikopterom a u KBC Rijeka. Iz bolnice su potvrdili da je primljen u Objedinjeni hitni bolnički prijam, u obradi je te da je trenutno stabilno.

HGSS: Oprez kod konzumacije šumskih plodova!

– Danas u 14:30 sati, putem Centra 112, HGSS Stanica Gospić zaprimila je dojavu o planinaru kod kojeg je došlo do trovanja Jesenskim mrazovcem na području Južnog Velebita (Miljkovića peć).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, tim letača spašavatelja i helikopter HRZ-a nisu mogli poletjeti iz Divulja. S obzirom na hitnost situacije i teško pristupačan teren, aktiviran je tim hitne helikopterske pomoći s otoka Krka, koji je sletio na lokaciju, preuzeo pacijenta i prebacio ga u KBC Rijeka, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja, na svojim Facebook stranici.

Svima poručuju: “Budite oprezni pri sakupljanju i konzumaciji šumskih plodova!”

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević rekao je Hini da prema informacijama koje su ranije dobili iz KBC Rijeka, pacijent prilikom primanja nije bio u dobrom stanju te vjerojatno ne bi preživio da nije bilo spašavanja helikopterom, budući da bi zemaljskim putem spasiocima trebalo pet sati da dođu do lokacije i još najmanje toliko da stignu do bolnice s unesrećenim.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Grupa planinara, stranih državljana na području južnog Velebita blizu lokacije Miljkovića peć, zatražila je pomoć jer je jedan planinar pojeo biljku jesenski mrazovac koja je slična medvjeđem luku te je došlo do simptoma trovanja – mučnine, povraćanja, malaksalosti, povišene tjelesne temperature te je zatražena pomoć preko 112, rekao je Brozičević.

Naglasio je da trovanja mrazovcem nisu rijetkost, ali su češća u proljeće. Objasnio je da su zbog hitnosti situacije i nepristupačnog terena, aktivirali tim Helikopterske hitne medicinske službe s otoka Krka i uz nepovoljne uvjete posada je uspjela doći na lokaciju.

– Srećom blizu unesrećenog bila je mala livada, ali dovoljna da se helikopter spusti i ukrca unesrećenog u helikopter i preveze ga u KBC Rijeka, rekao je pročelnik HGSS-a.

U Hrvatskoj raste nekoliko vrsta mrazovca, od kojih je najčešći jesenski mrazovac. Pripada skupini otrovnih ljekovitih biljaka. Raste na vlažnim travnjacima od nizinskih do planinskih područja kopnene Hrvatske, a cvate krajem ljeta cvjetovima sličnima šafranu. Sadrži vrlo otrovan alkaloid kolhicin.

HGGS upozorava ljude da budu oprezni pri sakupljanju i konzumaciji šumskih plodova. Brozičević je naglasio da jesenski mrazovac, ljudi često znaju zamijeniti s jestivim medvjeđim lukom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Moram se pogledati u ogledalo

​Erik ten Hag je na klupi Mančester Junajted doživio novi u nizu neuspjeha. U 1.…

2 sata ago

U FBiH u prošlom mjesecu smanjena proizvodnja struje, lignita, koksa i uglja

U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 25,21 posto, termoelektrane sa 71,48…

3 sata ago

Domaća majoneza gotova za pola minuta

Domaća majoneza je sočna i slasna, a mnogo zdravija od kupovne. Potrebno je: 1 jaje…

3 sata ago

Došao je i dao mi 800 evra

​Košarkaš Mornara Ilija Đoković je ispričao anedgodtu o susretu sa Milošem Teodosićem. Dolazak u Beograd…

4 sata ago

Zelenski traži dopuštenje za dalekometno oružje, sastao se s Trumpom

Donald Trump sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tijekom kojih se…

4 sata ago