Categories: Novosti

U KBC-u Rijeka obilježen Svjetski dan srca

Svjetski dan srca u KBC-u Rijeka

Foto: KBC Rijeka / Radio Rijeka

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, djelatnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka danas su po prvi puta organizirali Dan otvorenih vrata u prostorijama Poliklinike Sušak, a već je tradicionalno za sve bolesnike koji borave u bolnici pripremljen i podijeljen kardioprotektivni dnevni jelovnik uz tiskane edukativne materijale.

Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i liječenju kardiovaskularnih bolesti, kao i educiranju pacijenata i građana svih dobi o važnosti zdravog načina života.

U okviru Dana otvorenih vrata, posjetitelje je dočekao informativni punkt na ulazu u sušačku polikliniku, a uz njega je pripremljen i niz drugih zanimljivih promotivnih i stručnih sadržaja.

Kardiološke medicinske sestre su na licu mjesta nudile korisne informacije, savjetovale zainteresirane građane i odgovarale na njihova pitanja.

Uz informativni, postavljen je i punkt s vodom i sezonskim voćem, uz edukaciju o pravilnoj prehrani kao prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Nutricionist, djelatnik KBC-a Rijeka, educirao je posjetitelje o važnosti zdrave prehrane, dijelio vodu, voće, orašaste proizvode i promotivne materijale.

Organiziran je i poseban punkt “Infarkt miokarda – što sad?” na kojem je liječnik držao mini edukacije o prepoznavanju i postupanju kod infarkta te odgovarao na pitanja zainteresiranih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Drugi tematski punkt bio je posvećen fibrilaciji atrija kao važnoj kardiološkoj bolesti današnjice, a na njemu je također stručnjak, liječnik kardiolog – aritmolog educirao posjetitelje o ovim postupcima i bio dostupan za pitanja i konzultacije.

Kardioprotektivni bolnički jelovnik

Foto: KBC Rijeka / Radio Rijeka

– Edukacija u području kardiovaskularnih bolesti nama je od iznimnog značaja jer educiran pacijent važan je u svim područjima medicine. Naša kardiologija toliko je napredovala zadnjih desetljeća da bez dvojbe možemo reći kako smo uz bok najrazvijenijih zemalja svijeta i to od terapije lijekovima preko intervencija u akutnom infarktu miokarda pa do transplantacija srca što je dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti. Međutim, bez edukacije i aktivnog uključivanja građana u prevenciju nije realno očekivati daljnji pad pobola i poboljšanje ishoda liječenja, istaknuo je prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka i predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

U okviru akcije, posjetiteljima su medicinske sestre snimale EKG te mjerile krvni tlak, visinu, težinu i računale indeks tjelesne mase, odnosno procjenjivale stupanj i tip uhranjenosti. Liječnik je analizirao rezultate EKG-a i drugih parametara te individualno savjetovao posjetitelje o daljnjim koracima. Također su se koristile individualne procjene kardiovaskularnog rizika s pomoću suvremenih europskih SCORE2 i SCORE2OP tablica kod svih osoba na koje su one kao metoda primjenjive.

– Danas je važno da su kardiološke sestre kvalitetno educirane, a za prevenciju i liječenje je također ključno da s pacijentima imaju dobru komunikaciju i odnos povjerenja. Na toj razini komunikacije može se pravodobno i više saznati o stanju bolesnika i na vrijeme usmjeriti na potrebne pretrage, edukaciju o prehrani i drugim uputama bitnim za uspješno liječenje, rekla je univ. mag. med. techn. Marina Klasan, v. d. glavne sestre Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

KBC Rijeka i ove godine nastavlja tradiciju širenja informacija o važnosti svijesti i brige svake osobe o vlastitom zdravlju srca i krvnih žila. Iako je napretkom medicine smrtnost od ovih bolesti u Republici Hrvatskoj posljednjeg desetljeća u značajnom padu, ona i dalje predstavlja vodeći uzrok u ukupnoj smrtnosti stanovništva.

– Stoga su nedvojbeno potrebni daljnji napori, a aktivna uključenost svakog pojedinca u prevenciji dragocjen je i nezamjenjiv dio borbe za kardiovaskularno zdravlje bez alternative, stoji u priopćenju KBC-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Redakcija

Recent Posts

Psi pamte ako ste loši prema njima, imaju zanimljivu reakciju

Dokazano je da psi mogu pozitivno da utiču na svoje vlasnike, a jedno od opštih…

9 minuta ago

Upozoravamo javnost i međunarodnu zajednicu na opasne poteze koje planira, ukoliko izbori ne budu po njegovoj mjeri

Veliki udarac za Stanivukovića. Naime, kandidati na odborničkoj listi PDP-a u Banja Luci Ljubiša Ančić…

10 minuta ago

Kejtlin Klark – MVP

Podijeljene su individualne nagrade u WNBA i zasluženo su otišle u ruke Kejtlin Klark i…

52 minute ago

'Životnje imaju prava, stop nasilju', poruka sa protesta u Sarajevu

'Životnje imaju prava, stop nasilju', poruka sa protesta u Sarajevu

59 minuta ago

Šest utakmica se ne smije igrati u kvalifikacijama za SP, jedna uključuje i BiH

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je uoči žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. u Sjedinjenim Američkim…

3 sata ago